Video : Tipsbladet
EM

- Hvis jeg er loco, er Ståle dobbelt så loco

Ståle Solbakken kaldte Morten Hjulmand for loco efter landskampen mod Norge, men Hjulmand selv mener ikke, at han er tilnærmelsesvis lige så loco som sin tidligere træner.

FREUDENSTADT (Tipsbladet): - Hans største styrke er, at han er lidt loco. Hver gang han har været med mig på træningsbanen, så har han altid sparket den største stjerne ned.

Sådan lød det fra en imponeret Ståle Solbakken, da Danmark for halvanden uge siden mødte det norske landshold op til EM-slutrunden.

Kommentaren var rettet mod Morten Hjulmand, som Ståle Solbakken kender godt fra FC København-tiden, og danskeren kan tage det som en stor kompliment. 

Det symboliserer nemlig meget godt, hvordan Morten Hjulmand har taget springet til nu at være starter for Danmark ved en EM-slutrunde. Der er en no nonsense måde i hans spil, som giver det danske landshold noget helt nyt inde centralt på midtbanen. Men da Morten Hjulmand tirsdag bliver spurgt ind til Ståle Solbakkens kommentar ved Danmarks træningslejr, så tager han hele situationen med et smil. Respekten er tydeligvis gensidig. 

- Jeg har hørt mange ting fra Ståle i de samtaler, vi har haft, men det undrer mig ikke, at han kalder mig det, siger Hjulmand med et skævt smil og understreger:

- Hvis han kalder mig loco, tror jeg, at han er dobbelt så meget loco som mig!

Ståle Solbakken er da også særligt kendt for at have et heftigt temperament, og mon ikke at Morten Hjulmand har oplevet det på træningsbanen i det daglige tilbage i FCK-tiden. Da Tipsbladet og den danske presse taler med Hjulmand tirsdag, er alt form for aggressivitet pakket godt væk. Hjulmand er høflig, kigger en dybt i øjnene, når han svarer, og han takker for spørgsmålene.

Morten Hjulmand var i strålende humør, da han mødte den danske presse tirsdag formiddag. Foto: Malte Dunk

Morten Hjulmand har det med at komme i dommerens sorte bog. I 30 ligakampe i den forgangne sæson noterede han sig for hele 12 gule kort, og han fik da også den gule billet mod Slovenien forleden. 

Det fik ham også til at holde lidt igen inde på midtbanen, siger han et par dage efter. 

- Når man får et gult kort, skal man være påpasselig, for så er man i farezonen for at få et rødt kort. Jeg er en meget aggressiv spiller, og da jeg får det gule kort, er det klart, at jeg ikke kan have den samme tilgang til duellerne, som jeg havde tidligere i kampen i fare for, hvis man får det røde kort, så der skulle man beherske sig selv.

- Jeg har fået mange gule kort i denne sæson, så det er noget, man skal lære, inden man tager den til stregen og eventuelt får et rødt kort. Det er klart, at der skulle jeg holde lidt igen, forklarer han.

Det skal dommeren huske på
I og med at Morten Hjulmand har det med at begå nogle frispark i kampens hede, så er han også en af de spillere, som skal være ekstra opmærksom på de nye regler ved denne slutrunde, hvor det kun er holdets anfører, som må tage dialogen med kampens dommer. 

Den regel er Morten Hjulmand ikke nødvendigvis kæmpe tilhænger af, omend han synes, det er blevet håndteret godt indtil videre.

- Man skal huske på, at når man spiller fodbold, så har man en masse frustrationer i løbet af kampen, og det har man også med dommerkendelser. Det er en naturlig del af fodbolden, og det skal dommeren huske på.

- Hvad jeg har kunnet se indtil videre er, at de har været gode til at håndtere det, hvis nogle er kommet med nogle udbrud, hvilket er helt naturligt i løbet af kampen, fordi man har en masse følelser i kroppen. Man vil ud og vinde!

- Det skal de huske på og stadig have en samtale med spillerne, for det skal være en naturlig del af spillet, at man kan snakke med dommeren og høre, hvorfor han dømmer, som han gør, og det skal dommeren huske på.

Morten Hjulmand har indtil videre spillet otte A-landskampe for Danmark.