• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
EM Anders Dehn

Italiensk læge: Eriksen kan blive den første

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Det faktum, at Christian Eriksen skal have indopereret en ICD-enhed, betyder ikke nødvendigvis, at han ikke kan spille videre for Inter. Men italiensk hjertelæge kender ikke andre, der spiller professionelt med en hjertestarter.

Af Anders Dehn

Torsdag formiddag blev vi lidt klogere på, hvad der venter Christian Eriksen og hans hjerte. Han skal have indopereret en ICD-enhed, som også kaldes en defibrillator eller hjertestarter. Den skal give hans hjerte stød, hvis det igen stopper.

Onsdag skrev vi på tipsbladet.dk, at reglerne for topsportsfolk med hjerteproblemer er strengene i Italien end de fleste andre steder. Spørgsmålet er derfor, hvad dagens besked om ICD-enheden betyder i relation til de italienske regler og Eriksens fremtid i Inter.

Ifølge Alessandro Zorzi, der er professor ved universitetet i Padova og har specialiseret sig i kardiologi og sport, kan de både være godt og skidt nyt.

- Det er ikke overraskende. Efter et hjertestop er det ret normalt at få en defibrillator indopereret. Defibrillatoren er der for at redde hans liv, hvis det sker igen, siger Zorzi.

- Hvorvidt han igen kan spille i Italien eller ej afhænger ikke af defibrillatoren, men af det, der forårsagede hjertestoppet. Det kender vi ikke endnu. I teorien er det ikke 100 procent udelukket på grund af defibrillatoren alene. Det afhænger af, hvad undersøgelserne viser.

Som professor Zorzi forklarede i går, skal alle atleter i Italien godkendes af en læge med speciale i sport. Det er vedtaget ved lov. Lægerne kan blive holdt juridisk ansvarlige, hvis de godkender en atlet, som alligevel får et hjerteproblem, som man burde have opdaget.

Reglerne er ikke lige så stramme i alle lande som i Italien. Eksempelvis spiller Eriksens tildigere Ajax-holdkammerat Daley Blind med en ICD-enhed. Ståle Solbakken kunne også i sin tid have valgt at fortsætte, men tog selv beslutningen om at stoppe.

Spørgsmålet er så, om Christian Eriksen selv kan vælge, om han vil spille videre i Inter, eller om lægerne vælger for ham. Hvis han fortsætter, vil det være et særsyn i Serie A.

- Jeg kan ikke huske andre eksempler i Italien med professionelle med en defibrillator, men det betyder ikke, at han ikke bliver den første. Et hold af eksperter skal se på data, hvad de fandt ud af på sygehuset, og hvad der forårsagede hjertestoppet, forklarer Alessandro Zorzi.

- Før de fortæller offentligt, hvad "sygdommen" er, er det svært at vide, hvad det kommer til at betyde i forhold til de italienske regler.

Selve operationen, som Christian Eriksen skal igennem, er et lille indgreb. Det fortalte en ekspert tidligere torsdag.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020