• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
EM Kenneth Jensen

Laudrup jubler over DK: Vi skal mange år tilbage

Foto: Getty Images

Det danske fodboldlandshold indleder om under en måned EM, der blandt andet spilles i København. Og Brian Laudrup, der selv har prøvet at vinde, kan godt se, at det danske landshold er noget særligt.

Af Kenneth Jensen

I 2014 og i 2016 lykkedes det ikke for Morten Olsen at kvalificere det danske fodboldlandshold til en slutrunde, og på papiret så det danske fodboldlandshold ikke specielt stærkt ud, når man tænker på nogle af fortidens landshold.

Men fem år efter Olsens stop som landstræner har Åge Hareide og Kasper Hjulmand med hjælp fra godt talentarbejde i klubberne opbygget et landshold, der kan være ganske store forventninger til.

Danmark går ind til sommerens EM-slutrunde med muligheder, og faktisk er der hvisken rundt omkring, at Danmark kan være en dark horse til slutrunden.

Brian Laudrup kan lide det landshold, han ser.

- Det er et rigtigt godt fodboldhold. Og det er lige før, det er bedre i år end sidste år. Der er kommet nogle unge spillere ind, der har fået kampe. De er sultne, ærgerrige og har et kæmpe potentiale, og så er der stadig de erfarne spillere som Simon Kjær, Schmeichel og Christian Eriksen, der skal binde det sammen. Det er det, der gør, at vi alle snakker om, hvor langt vi kan komme.

- Det er ikke for at putte malurt i bægeret, men pludselig er forventningerne meget større til landsholdet, end de nogensinde har været. Og det er en helt ny rolle. Hvordan håndterer de det? Det er det store spørgsmål, og det er 64.000 kroners spørgsmålet. Kan det have en indflydelse på nogle spilleres præstationer?

- Vi skal også se en Christian Eriksen, der spiller sin bedste slutrunde nogensinde. Han har måske ikke helt været deroppe i slutrunder tidligere - han har været fantastisk i at kvalificere Danmark flere gange, men han har ikke haft den slutrunde, hvor vi siger, ”hold da op, der var han en af de bedste spillere”. Det bliver interessant at se, om det kan lykkes, siger Brian Laudrup om det danske landshold.

Laudrup ved naturligvis, hvad han taler om, når det kommer til slutrunder. Han løftede pokalen med det danske landshold i 1992, hvor han også var en profil under slutrunden. Og i 1996 spillede han også en god slutrunde med tre mål i tre kampe. Så var der VM i 1998, hvor han trak landsholdstrøjen over hovedet for sidste gang.

Og han ser et landshold, hvor pilen peger op, for spillerne kommer med spilletid i bagagen.

- Der vil komme skader, og der kommer spillere, der ikke lige rammer formen. Der er også en som Eriksen, hvor vi tænker, om han er blevet omskolet for meget i forhold til at have samme effekt længere fremme på banen på landsholdet. Det bliver interessant at se. Men du har vel aldrig haft et landshold de sidste 20 år, hvor balancen er så god, som den er. Og vi har spillere, der spiller i store klubber og er nøglefigurer i udlandet. Vi skal mange år tilbage for at se det, og Kasper Hjulmand har jo næsten ikke sat en fod forkert, siger Brian Laudrup.

Videreudviklet under Hjulmand
Den tidligere professionelle fodboldspiller har set alle landskampe de senere år, da han har kommenteret kampene for Discovery, og han peger på, at Kasper Hjulmand har videreudviklet det hold, Åge Hareide afleverede sidste år.

- Vi må ikke glemme Åge i det her – det fundament, han skabte. Det har været forholdsvis nemt for Hjulmand at bygge videre på. Når det er sagt, har Hjulmand udtaget nogle nye, unge spillere. Især hans Nordsjælland-tid gør jo, at der er nogle, han tager derfra. Han vil nok lidt mere spille sig eget spil, hvor det tidligere har været pragmatisk med succes. Men forsvaret er stadig det samme, det er lige så umuligt at score mod Danmark som for tre år siden. Og så har vi bare lagt til i den anden ende og fået flere dimensioner med nogle af de unge spillere, lyder det.

Brian Laudrup, der tror på, at landsholdet kan nå kvartfinalen, peger på, at landsholdet mangler at møde modgang, og det bliver den store svendeprøve for Hjulmands tropper.

- Jeg kan huske, der engang var en, der sagde, at det var det dårligste landshold, vi havde haft i 30 år (det skrev Ekstra Bladet i 2008, red.). Vi har været gode i kvalifikationen, men det er nu, der er nogle, der skal steppe op og spillere, der skal skrive sig i historiebøgerne. De skal præstere, hvis vi skal tro på det.

- For mig at se bliver det klichéen med, at den første kamp godt kan gå hen og blive giftig for Danmark. Der er lagt op til, at vi skal videre fra den pulje, og det tror jeg også, at vi gør, men hvad sker der, hvis vi ikke få det resultat, vi håbede og troede på? Så kan den vende lige pludselig. Det er det, jeg er spændt på at se, hvad det her hold er lavet af. Vi har ikke set modgangen endnu – det er det, der bliver interessant.

Danmark indleder EM med et opgør mod Finland den 12. juni. Den 17. venter et opgør mod Belgien, inden der den 21. juni er kamp mod Rusland. Alle tre opgør er i Parken.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020