Video : Tipsbladet
EM

Portugal - Tjekkiet

EM-outsiderne fra Portugal tager tirsdag aften hul på slutrunden mod formstærke Tjekkiet.

Kampfakta:
Kampstart: Tirsdag klokken 21:00
Spillested: Red Bull Arena, Leipzig
Dommer: Marco Guida, Italien
På TV: TV2

Holdnyt:
Portugal:
Frankrig og England er strøget ind til EM som slutrundens klareste favoritter, men hey, hvad med Portugal?

Hvis man udelukkende kigger på EM-kvalifikationen er der ingen som når Roberto Martinez’ tropper til sokkeholderne.

Portugal vandt som det eneste hold alle 10 kvalifikationskampe, tilmed med en fuldkommen voldsom målscore på 36-2, og endte således også som kvalifikationens mest scorende OG mindst indkasserende mandskab.

Spiller for spiller har det portugisiske landshold sjældent set stærkere ud, og Roberto Martinez’ mere offensive spillestil har virkelig klædt det stjernebesatte mandskab, som har et fornemt mix af rutine, talent, kreativitet og kampafgørende spillere.

Med til historien om de flotte resultater, hører det selvfølgelig, at Portugal ikke ligefrem kom på overarbejde i kvalifikationen med overkommelig modstand fra Slovakiet, Luxembourg, Island, Bosnien og Liechtenstein.

Det store spørgsmål er derfor, om portugiserne også kan stå distancen, når modstanderens niveau højnes?

Både til EM i 2021 og VM i 2022 endte det i skuffende og tidlige exit til ‘’A Selecao’’, som måtte lade livet i henholdsvis ottendedelsfinalen og kvartfinalen til Belgien og Marokko.

Gruppelodtrækningen har til gengæld endnu engang været god ved portugiserne, som i hvert fald ikke bør få nævneværdige problemer med at spille sig videre fra Gruppe F foran Tyrkiet, Tjekkiet og Georgien.

Tjekkiet:
Portugal forventes selvfølgelig at sætte sig på førstepladsen her i Gruppe F, mens man må forvente en anderledes åben kamp om gruppens andenplads, som både Tyrkiet og Tjekkiet nok allerede har set sig lune på.

Tjekkiet er fast inventar ved EM. Så fast, at de faktisk ikke har misset en eneste slutrunde siden de i 1993 blev et selvstændigt land, og de har altså ikke kun været med som fyld.

Sølv i 1996, semifinale i 2004 og kvartfinaler i 2012 og 2021, vidner i den grad om en nation, som har sin berettigelse i turneringen.

Der er et stykke op til de mest talentfulde generationer med spillere som Nedved, Poborsky, Baros og Rosicky, der kunne blande sig i kampen om EM-guldet, og Tjekkiet anno 2024 har således ikke et videre skrækindjagende mandskab spiller for spiller.

Tjekkerne missede VM i 2022, og fik bank i en stærk Nations League-gruppe samme år, men fra 2023 og frem er det kun gået én vej for Ivan Haseks tropper, som kun har tabt én af de seneste 14 kampe på tværs af kvalifikation og testkampe.

Godt nok har modstanden også været overkommelig, men Tjekkiet er solide og bør have fine muligheder for at spille sig videre fra gruppespillet. 

Karantæner:
Portugal: Ingen
Tjekkiet: Ingen

Bud på startopstillinger:
Portugal (4-3-3): Costa - Cancelo, Pepe, Dias, Mendes - Palhinha, Vitinha, Fernandes - Leao, Ronaldo, Bernardo

Tjekkiet (3-5-2): Stanek - Holes, Hranac, Krejci - Coufal, Soucek, Provod, Barak, Jurasek - Kuchta, Schick

Dom:
Tjekkiet har vist fornem form i både kvalifikationen og i testkampene forud for EM, og kan sagtens tillade sig at drømme om videre avancement fra Gruppe F.

Første gruppekamp ligner dog på forhånd en svær opgave, for Portugal er brandvarme for tiden med en bastant defensiv og en offensiv, som kan åbne et hvilket som helst mandskab op.

Den tjekkiske organisation er god, og det er ikke umuligt, at de kan gøre livet surt for Portugal et stykke henad vejen, men offensivt mangler der x-faktor, og derfor ser jeg ikke andet en sikker portugisisk sejr for mig.

2-0 til Roberto Martinez’ tropper. 

Spilforslag:
Portugal vinder til nul odds 2.50 ved bet365. Husk, at odds kan ændre sig løbende.