Video : Tipsbladet
EM

Skæbnekamp: Danmark kan gå videre trods nederlag

Danmark kan gå videre selv med et nederlag tirsdag aften. Her får du overblikket.

Det er skæbnedag for Danmark ved EM. 

Skal Hjulmands tropper videre til ottendedelsfinalerne? Eller skal de hjem? 

Det afhænger af resultaterne i tirsdagens kampe mellem Danmark og Serbien samt England og Slovenien. 

Og her kan Danmark faktisk gå videre, selvom det skulle ende med et nederlag til Serbien. Tipsbladet giver dig herunder overblikket over, hvad der kan ske. 

Hvis Danmark taber
Hvis Danmark taber, kan de faktisk stadig gå videre. Det kræver dog, at England samtidig slår Slovenien med minimum lige så mange mål, som Serbien slår Danmrak.

Hvis det sker, vil Danmark ende på tredjepladsen med to point, mens Serbien vil gå videre som nummer to med fire point, og England vil gå videre med syv point som gruppeetter.

Der er dog andre ting, der også skal gå op i en højere enhed... 

Først og fremmest skal Danmark undgå at tabe med tre eller flere mål, for i så fald kan Kroatien, der endte på to point og en målscore på -3 i sin gruppe, overhale Danmark i treer-regnskabet. Det afhænger af, om Danmark selv scorer. 

Derudover skal Danmark så krydse fingre for, at hverken Tjekkiet eller Georgien vinder deres respektive kampe mod henholdsvis Tyrkiet og Portugal onsdag aften. Hvis Tjekkiet eller Georgien vinder, vil Danmark ryge ud, fordi Hjulmands mandskab så ikke vil være en af de fire bedste treere i gruppespillet. 

Danmark kan dog glæde sig over, at både Tjekkiet, Georgien og Kroatien har fået flere gule kort end Danmark, så hvis holdene ender med samme pointtotal og målscore - og hvis Danmark ikke pludselig får en hulens masse gule kort mod Serbien - kan danskerne gå videre på den tiebreaker. 

Hvis Danmark spiller uafgjort
Uafgjort mod Serbien vil sikre dansk avancement, fordi Danmark som minimum vil ende på tredjepladsen i puljen og være bedre end Ungarn og Kroatien i treer-regnskabet.

Hvis England samtidig slår Slovenien, vil Danmark endda gå videre som nummer to i puljen. Det samme vil højst sandsynligt være tilfældet, hvis Slovenien spiller uafgjort mod England og ikke scorer flere mål end Danmark, medmindre Danmark får minimum to gule kort flere end slovenerne tirsdag aften.  

Hvis Danmark vinder
Vinder Danmark, er de også sikre på at gå videre, og det vil som minimum være som toer i gruppen, fordi Slovenien og England ikke begge kan hente tre point.

En dansk sejr kan også være nok til førstepladsen, hvis Slovenien besejrer England med lige så mange mål, som Danmark besejrer Serbien. I så fald vil Danmark ende som etter, mens Slovenien vil blive toer, og England vil blive treer.

Skulle England vinde over Slovenien, vil England gå videre som et og Danmark som to. I tilfælde af uafgjort mellem Slovenien og England vil målscore eller antal kort afgøre, om Danmark bliver etter eller toer.

Kvalifikationen kan blive afgørende
Lige nu har Danmark og Slovenien samme pointtotal, antal scorede mål og antal indkasserede mål, men Danmark er foran slovenerne. Og det skyldes, at slovenerne har fået fem gule kort mod Danmarks fire.

Skulle de ende lige på point, mål scorede, mål indkassered og gule kort efter tirsdagens kampe, vil et vildt scenarie finde sted.

Så vil det nemlig være præstationen i kvalifikationen til EM, der er tiebreakeren. Og her er Danmark nummer ni, mens Slovenien er nummer 15, så danskerne vil vinde en tiebreaker i det tilfælde.

Danmark er også bedre end Tjekkiet, Georgien og Kroatien på kvalifikationsranglisten, så den tiebreaker kan også ende med at blive vigtig i treerregnskabet.