• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
EM Kenneth Jensen

Tim Sparv glad for EM-udsættelse: Det var ikke et alternativ at spille

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Finlands kaptajn, Tim Sparv, fortæller nu, at han er glad for udsættelsen, for der er noget, der lige nu er vigtigere end fodbold.

Af Kenneth Jensen

Ingen af de 24 hold, der er med ved den kommende EM-slutrunde, har ventet længere på at deltage i en slutrunde end Finland. Nationen har aldrig været med ved en slutrunde før, og nu må man så altså lige vente et år mere.

EM-slutrunden til sommer er blevet udskudt på grund af coronavirus-pandemien, og dermed må Finland anført af FC Midtjylland-profilen Tim Sparv vente lidt længere på at komme med. Men det er det eneste rigtige at gøre, siger han.

- Det var ikke et alternativ for mig, hvis UEFA havde sagt, at vi skulle spille. Det ville være noget, vi ville have stillet mange spørgsmål ved. Vi havde protesteret. Coronavirus er en kæmpe udfordring for alle - måske ikke så meget for os spillere, vi har fin løn og fortjener i øvrigt den løn - men for mange små virksomheder i samfundet er det en kæmpe udfordring lige nu. Og så skal vi også passe på de ældre. Vi bliver nødt til at lytte og hjælpe, så derfor var det en fin beslutning af UEFA, siger Tim Sparv til tipsbladet.dk.

Sparv fyldte 33 år i februar, men selv om passet i fodboldmæssig sammenhæng siger "gammel", er det ikke noget, der holder midtbaneslideren fra banen, når EM løber af staben om 15 måneder. Selv om landsholdet var sat op til at peake om tre måneder, presser Sparv og nogle af de andre, rutinerede holdkammerater gerne mere ud af fodboldkroppen, så de er klar, når holdet møder Danmark i første kamp ved EM 2021.

Læs også:SønderjyskE-keeper bor i Tyskland: Ramt af grænsekontrollen

- Lige nu har jeg det rigtig godt, men der kan også ske meget i fodbold på et år. Jeg har dog ingen planer om at stoppe, og jeg har tænkt mig at holde mig i gang og gøre det så godt, jeg kan. Det kan dog ende med at blive en god mulighed for nogle af de yngre spillere i Finland, som får en mulighed for at vise sig frem og suge mere erfaring til sig.

- Men jeg kan godt love, at mig og Paulus (Arajuuri, red.) og resten af holdet holder vores høje niveau. EM er en kæmpe motivation, og også en motivation der gør, at vi holder os ekstra fitte i hverdagen. Det er guleroden for os alle, siger Tim Sparv.

Han holder sig lige nu i gang med løbeture i skoven og en fodbold ved fødderne på græsplænen, og når han er hjemme, finder han glæde i at gøre ting, han måske ikke har gjort så ofte i en travl hverdag. Han kan læse og bruge kvalitetstid med kæresten, der også er hjemme.

FC Midtjylland-spilleren slår fast, at han er utrolig glad for, at coronavirussituationen tages seriøst. Men det fjerner ikke den sportslige skuffelse over udskyldelsen.

Læs også:DBU indkalder til pressemøde - nyt om Åge Hareide?

- Når man kun ser på det sportsligt, er det ærgerligt. Vores hold har spillet godt i lang tid, har momentum og selvtillid. Det kunne være sjovt at komme til EM til sommer og spille mod store nationer som Danmark, Rusland og Belgien.

- Men det er jo den eneste rigtige beslutning. Det er klogt, og det havde været ansvarsløst at spille til sommer, hvor der er mange mennesker sammen, og hvor en virusspredning kan være høj, fordi mange har kontakt med hinanden og rejser rundt. Fodboldsamfundet må også tage en del af sit ansvar - og det bliver der gjort her, siger den finske landsholdsanfører, der godt ved, at de finske fodboldfans også er ærgerlige.

- Ja, der har været eufori det sidste halve år. Det var blevet fantastisk til sommer. Men nu må vi mentalt håndtere situationen og beslutningen. Der er synd for vores fans, men der er ikke andet at gøre, for det er ikke tid til hygge og nyde og opleve, når der er en viruspandemi i Europa. Fodbold er en lille ting - det handler om menneskeliv.

Flere Superliga-spillere ud over Tim Sparv kan have forhåbninger om at komme med til EM i 2021 - Markus Halsti, Joni Kauko og Pyri Soiri - alle fra Esbjerg - er nogle af de spillere.

Læs også:Officielt: UEFA udskyder EM - skal spilles på disse datoer

Læs også:Medie: UEFA forlænger tidsfrist - nu kan der spilles klubfodbold frem til juli

Læs også:Nye oplysninger: UEFA rykker EM til sommeren 2021