Foto: Getty Images
EM

Troels Bech kørte øldrikkende EM-aktuel finne hjem

Tidligere Superliga-træner og sportsdirektør Troels Bech husker tydeligt et transfermøde med finske Lukas Hradecky.

Danmark møder lørdag Finland i den første gruppekamp ved EM 2020, der bliver skudt i gang fredag aften.

I den anledning er dagens udgave af Tipsbladet naturligvis spækket med godt EM-stof. En af artiklerne sætter fokus på de mange finske landsholdsspillere, der er med i EM-truppen og som er eller har været i dansk fodbold.

Forskellige fodboldpersonligheder i dansk fodbold udtaler sig om de finske erfaringer, der gennem årene er gjort - en af dem er den tidligere Superliga-træner og sportsdirektør, Troels Bech, der allerede i sin tid som træner i Esbjerg i slutningen af nullerne stiftede bekendtskab med en af det finske landsholds nu største profiler.

Scout i Esbjerg fB Viggo Jensen kom hjem fra en scoutingmission og berettede om nogle spændende målmænd på det finske U/19-landshold. Og egentlig var det tredjevalget, som den erfarne fodboldmand havde mest fidus til.

- Han var lidt yngre og ude i periferien, men han skulle vist ind og være soldat, så det kunne ikke blive lige nu, men vi kunne godt se, om det kunne blive senere. Det var Lukas – som så først kom til Esbjerg, da jeg var væk, siger Troels Bech til Tipsbladet om første gang, han stødte på Lukas Hradecky.

Senere, da han var træner og sportschef i OB, forsøgte han at lokke den finske keeper til Fyn på en fri transfer, men han valgte i stedet Brøndby.

Så det var først, da Bech blev sportsdirektør i samme klub, at han endelig kom helt tæt på Finlands nuværende førstemålmand.

- Han er relativt upåvirket med en god evne til at ryste de sjældne fejl af sig. Han er enormt dygtig og har en velegnet målmandspsyke – ligesom Peter Schmeichel næsten. Han havde i starten lidt problemer med fødderne, men kom også efter det. Især én mod én er han virkelig dygtig, men han har også fået samlet op på mange af de andre evner, så han nu er en spiller på virkelig højt niveau.

- Og så husker jeg da også, da jeg var til møde med ham i Esbjerg som OB-mand. Han havde lige været ude at spille kamp, og efter en længere snak om mulighederne, hvor han i øvrigt havde fået den ikke helt usædvanlige øl, måske to, efter en kamp, sluttede vi samtalen.

- Da jeg skulle ud af døren, sagde han: ”Er du i bil?” ”Ja, det er jeg.” Om jeg så ikke lige kunne sætte ham og hans far af nede i Skolegade?

- Det er også et vidnesbyrd om, at han gør sig umage, men engang imellem er det heller ikke vildere. Så skal man også bare være et menneske, siger Troels Bech, der kort efter sin ankomst til Brøndby i 2015 solgte Lukas Hradecky til Frankfurt.

Lørdag aften er det selv samme Lukas Hradecky, som de danske spillere skal gøre alt for at passere, så starten på EM-slutrunden bliver så god som muligt for det danske landshold.

Hvad Lukas Hradecky selv siger om sit forhold til danskerne kan du læsere mere om her.

Læs hele den store anekdote-fyldte og underholdende historie i Tipsbladet fredag - få det sammen med Ekstra Bladet fredag.