Generelle Lars Gram-Hanssen

15-årig kan blive 'årtiets næste store spiller'

Foto: Instagram

Den blot 15-årige Palmeiras-spiller Endrick rygtes allerede til klubber som Real Madrid og FC Barcelona, og Tipsbladet har nu talt med scout og skribent Peter Arnholdt om teenagesensationen, der har trukket global opmærksomhed i løbet af januar.

Af Lars Gram-Hanssen

Vinicius har i denne sæson vist sig som en af verdens bedste kantspillere, men i Brasilien løber der i øjeblikket en 15-årig spiller rundt, der nok bliver bedre end Real Madrid-stjernen. 

Sådan lyder det fra Peter Arnholdt, der mandsopdækker brasiliansk fodbold fra sin base i Belo Horizonte, hvor han har boet i snart et årti og arbejder som scout og skribent. Der er tale om angriberen Endrick, som Real Madrid og FC Barcelona angiveligt allerede følger tæt

Endrick er af den spanske avis AS blevet beskrevet som 'den store sensation' ved U20-turneringen Copa São Paulo de Futebol Júnior, der også bare kaldes 'Copinha', altså 'Den Lille Cup'. 

- Man taler om, at han er det nye fænomen her i Brasilien. Han spiller med i den her turnering, der kører i øjeblikket. Det er en U20-turnering med 128 hold, som startede den 2. januar, og har deltagelse af hold fra alle 27 brasilianske stater. Der er ikke seniorfodbold i kalenderen i øjeblikket, man mangler stadig at få sæsonen i gang, og derfor er der masser af TV på den her ungdomsturnering. Man plejer at sige, at det er i den her turnering, at de unge spillere får deres gennembrud. Folk som Neymar, Gabriel Jesus og Vinicius, lyder det fra Peter Arnholdt. 

- Og i år er det altså det her 15-årige fænomen fra Palmeiras, der slår alle omkuld. Der er mange rygter om ham i fodboldverdenen, mange overskrifter, og det gør jo, at folk bliver rigtigt, rigtigt opmærksomme på ham. Hvis vi kigger på den her turnering, så scorede han to mål i den første kamp og to i den efterfølgende kamp, inden han sad ude med Covid-19 i to kampe. I den femte kamp mod Internacional blev han indskiftet i anden halvleg, hvor han var ved at score på saksespark. Og i den efterfølgende kamp scorer han så det saksesparksmål mod Oeste, som folk taler om. I semifinalen kom han ind så ind i den sidste halve time.

Minder om Romario og Ronaldo
Og selvom der altså er tale om en U20-turnering i Brasilien, så er Endricks præstationer altså gået verden rundt. 

- Han laver et mål i kamp nummer to, hvor han modtager bolden udenfor feltet og bare runder hele forsvaret, inden han scorer. Det var et mål, der fik Gary Lineker til at skrive om ham på Twitter. Der er meget blæst om ham. Flere af de store klubber har jo allerede meldt sig interesseret, selvom han blot er 15-et-halvt.

Ifølge Peter Arnholdt kan der drages paralleller mellem mellem Endrick og Vinicius, der også var eftertragtet som helt ung. 

- Vinicius var jo også sådan en spiller, som Real Madrid meget gerne ville have fat i. Det er det samme, vi kan få at se med Endrick, hvis han skal til Europa. Men han er allerede i en rigtig, rigtig god klub. Han er i gode hænder i Palmeiras. De har gjort det sådan, at han kan bliver matchet ordentligt, lyder det fra Peter Arnholdt. 

Endrick er blevet sammenlignet med legender som Romario og Ronaldo, og det er ikke en helt skæv sammenligning, mener Arnholdt. 

- Han er sådan en sammensmeltning af fysik og talent. Han er allerede langt fremme fysisk, så Palmeiras finder et niveau, hvor han kan blive presset. Han spillede på deres U17-hold, da han var 14. For et halvt år siden begyndte de så at rykke ham op op U20-holdet. I 2021 vandt han Sao Paolo-mesterskabet med både U15-holdet og U20-holdet, mens han blev toer med U17-holdet. Men ja, det er de to [Romario og Ronaldo, red.], der falder lige for.

- Han er ikke den der stationære type, men snarere en, der vandrer og går ud i siderne, ligesom Ronaldo også gjorde. Endrick er ikke specielt høj, 173 centimeter. Han er type, der går ud og arbejder i de frie områder og indgår i bandespil. Det er noget af det, han kan. Og det er også noget af det, jeg kan huske, at Romario gjorde. Det her med at gå noget i banen, for så at vende med bolden. Det har jeg også set med Endrick. Han kan modtage bolden og så accelerere. Han har et venstreben, som er meget resolut, og så kan han drible i høj fart. Han har en sult efter at lave mål. Han har lavet 168 mål i 174 ungdomskampe. 

Pelé-parallel
Endrick kommer fra hovestaden Brasilia, og ifølge Peter Arnholdt er der en interessant parallel mellem Endrick og Pelé, der i sin tid trøstede sin far efter at Brasilien havde mistet VM-trofæet efter en kamp mod Uruguay. Pelé sagde herefter til faderen, at han nok skulle sikre Brasilien verdensmesterskabet.

- Han kommer fra en familie oppe i Brasilia, og der er den her historie, fra da Endrick var under 10 år. En dag måtte faderen grædende sige, at de ikke have noget mad. Faderen græder stadig i dag, når han giver interviews. Men dengang gik Endrick op til sin far og sagde 'bare rolig, jeg skal nok blive fodboldspiller og sørge for os'. 

Ifølge Peter Arnholdt er Endrick i øjeblikket på en såkaldt uddannelseskontrakt indtil juli, hvor Palmeiras så vil tilbyde ham hans første professionelle kontrakt, når han fylder 16. Der har været rygter om, at Endrick kunne komme med til VM for klubhold, hvor Palmeiras deltager. Ifølge Peter Arnholdt har Palmeiras' cheftræner dog afvist dette, da klubben vil være tålmodig med Endrick.

Bliver bedre end Vinicius og Jesus
Men selvom Endrick kun er 15 år, så er potentialet gigantisk, lyder det fra Peter Arnholdt. 

- Jeg så ikke selv Neymar, da han brød igennem, men han var også 16 år, så nogenlunde den samme alder. Jeg så Gabriel Jesus bryde igennem i den her turnering, og han var faktisk to år ældre. Jeg har også set Vinicius i samme turnering. Og jeg synes altså, at Endrick er bedre end dem, i den alderskategori, han er i nu. Der er han bedre end Vinicius, og meget bedre end Jesus. Vi er oppe i noget, der minder om Neymar, lyder det således fra Arnholdt. 

- Vinicius og Neymar er selvfølgelig typer, der mere ligger ude i siderne, mens Endrick ligger mere centralt i udgangspunktet. Men jeg synes, at han ser bedre ud end dem. Et eller andet sted er han længere fremme. Jeg har en forventning om, at han bliver bedre end Vinicius og meget bedre end Jesus. Ud fra de ting, han viser på banen. Der er så mange ting, der indikerer, at han bliver årtiets næste store spiller. 

Finalen i 'Copinha'-turneringen spilles i aften, hvor den 15-årige Endrick altså igen får muligheden på at vise sig frem for verdens største klubber.