Afsløring: Diktator købte ind i dansk klub
Foto: Getty Images
Generelle

Afsløring: Diktator købte ind i dansk klub

Et af planetens mest magtfulde og frygtede mennesker ejer gennem en sindrig konstruktion en af de klubber, der købte tungt ind i Danmark denne sommer.

Her i 2023 har Saudi-Arabien fyldt massivt i international fodbold og ikke mindst på transfermarkedet.

Neymar og Karim Benzema var de to nok største navne, der skiftede til klubber i Saudi-Arabien denne sommer, og de fulgte i kølvandet på Cristiano Ronaldo, der kom til klubben Al-Nassr tilbage i januar, ligesom en lang række store stjerner fra nogle af de største klubber i Europa er rykket afsted for store transfers og til svimlende lønninger.

Bag det store indkøbstogt står en koordineret indsats fra staten, der har stillet milliarder til rådighed for klubfodbold i landet, og som direkte har købt de fire største klubber i den bedste række.

Men Tipsbladet kan afsløre, at staten og Saudi-Arabiens enevældige overhoved, Mohammed Bin Salman, også ejer den klub, der i det forgangne transfervindue var aktiv i Danmark.

Således er Mohammed Bin Salman bestyrelsesformand for den organisation, der ejer fodboldklubben Al-Ula FC, klubben som Tipsbladet kunne afsløre havde købt Allan Sousa af AaB for et stort millionbeløb med en tilhørende løn til brasilianeren på niveau med aflønningerne i de største ligaer i Europa.

Fokus har af naturlige årsager været på den bedste række i Saudi-Arabien og på de kæmpe stjerner, der er købt for flere hundrede millioner kroner snuden og aflønnet i Cristiano Ronaldo, Neymar og Karim Benzemas tilfælde med lønninger, der meget vel kan være de største i fodboldverdenen nogensinde.

Men Saudi-Arabiens styre, hvor Mohammed Bin Salman hersker suverænt og betegnes som en af klodens mest undertrykkende og magtfulde diktatorer, er også gået ind i flere klubber uden for den bedste række, og her er Al-Ula FC altså en af de klubber, der investeres massivt i set i lyset af, at klubben spiller i fjerdebedste række.

Sådan hænger det sammen
At Saudi-Arabiens styre gider bruge kræfter på en klub i landets svar på Danmarks 3. Division kan undre, og Tipsbladet har konsuleret en ekspert for at finde ud af, hvorfor styret ud over superstjerner og topklubber altså også er inde i klubber, der henter relativt ukendte spillere i Danmark.

- Netværket, trådene og det politiske engagement fra den absolutte politiske elite i Saudi-Arabien er enormt. Kronprins Mohammed bin Salman sidder naturligvis øverst i det hierarki.

- Specifikt i forhold til den omtalte klub, så er han den de facto ejer - akkurat som i tilfældet med Newcastle - da han sidder som formand i det statslige fortagende kaldet 'Royal Commission for AlUla', som for nyligt fik overdraget ejerskabet af klubben. Præcis som han er formand for den investeringsfond, der ejer Newcastle og fire af de største klubber i Saudi-Arabien, siger Stanis Elsborg, der er senioranalytiker ved Play the Game, til Tipsbladet.

Hvordan kan det give mening, at Mohammed Bin Salman og hans folk engagerer sig så langt nede og tilsyneladende betaler en brasilianer fra en dansk klub en løn, der svarer til hvad en god spiller i Bundesligaen eller Serie A får?

- Det kan selvfølgelig godt undre, at de laver så store investeringer i en klub i de lavere rangerede rækker, men AlUla-området, hvor klubben hører hjemme, er et vigtigt geografisk sted for regimets 'Vision 2030', og i de seneste mange år har styret forsøgt at gøre området til en turist-magnet. Og her er fodbold, som den mest attraktive sport i verden, naturligvis en oplagt mulighed til at gøre reklamefremstød. Og her tænkes der nødvendigvis ikke i "her og nu", men en flerårig strategisk satsning.

AaB og Allan Sousa fik her et godt tilbud, FC Midtjylland fik faktisk det samme i sommer på Sory Kaba. Hvordan skal de danske klubber forholde sig til, at styret og 'MBS' er inde i al fodbold, er man ikke bare nødt til at tage pengene?

- Der er ingen tvivl om, at med de økonomiske muskler styret i Saudi-Arabien lægger bag deres klubber, så får det også betydning for det generelle økonomiske kredsløb i international fodbold. De mange spillerhandler vil blot forplante sig længere og længere ud i de europæiske fodboldligaer - og vi har jo kun lige set begyndelsen.

- Men det er grundlæggende et problem med denne massive statslige involvering, for sporten bliver en del af en geopolitisk agenda – og det handler pludselig ikke længere om sport. Faktisk slet ikke. Og det er på tide, at sportsverdenen vågner op, og sætter en stopper for det, siger Stanis Elsborg.

Læs mere om Allan Sousas skifte her.

Saudi-Arabiens styre og Mohammed Bin Salman har i årevis fået massiv kritik af menneskerets-organisationer, der har dokumenteret et hav af brud på menneskerettighederne, ulovlig krigsførelse i andre lande, mord på migranter og en aggressiv brug af dødsstraf og fængslinger af politiske modstandere.