• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Sebastian Stanbury

Ballon d'Or: De blev snydt som Lewandowski

Foto: Getty Images

Med en enkelt undtagelse har Lionel Messi og Cristiano Ronaldo vundet alle Ballon d'Or-kåringer siden 2008. Men har det været fortjent? Tipsbladet kigger i historiebøgerne.

Af Sebastian Stanbury

Mandag aften vandt Lionel Messi sin syvende guldbold ved Ballon d'Or-kåringen i Paris, og det skete ikke uden kontroverser.

For mange mener, at prisen i stedet burde været gået til Robert Lewandowski, der har scoret efter behag i 2021. Messi udtalte fra præmiepodiet, at polakken fortjener en Guldbold, og at bagmændene fra France Football burde give ham prisen for 2020, som blev aflyst.

Men Robert Lewandowski er ikke den eneste, der er blevet forbigået i de senere år, hvor Messi og hans evige konkurrent Cristiano Ronaldo har siddet på tronen. Med undtagelse af 2018, hvor Luka Modric vandt, har de to superstjerner støvsuget alle Guldbolde siden 2008, da Ronaldo vandt for første gang.

Og i flere tilfælde kan det bestemt diskuteres, om en anden havde fortjent det mere

2010
Vinder: Lionel Messi
Snydt?: Wesley Sneijder

Cristiano Ronaldo vandt Ballon d'Or i 2008, Messi gjorde det året efter, og de to titler kan der ikke pilles meget ved. Men hvad med kåringen i 2010?

Messi vandt for et år, hvor han fortsatte sin udvikling som supermålscorer (hans berømte firemålskamp mod Arsenal i Champions League var det år), men han vandt ikke alverden. ”Kun” den spanske liga. Hans Argentina floppede ved VM, og Barcelona røg ud af Champions League i semifinalen.

Derimod var hollandske Wesley Sneijder i forrygende form og vandt en hel del. Han var stjernen på Inters Treble-mandskab, og han var delt VM-topscorer, da Holland blev viceverdensmester. Men Sneijder blev kun nummer fire, da Ballon d'Or skulle uddeles. Både Xavi og Andrés Iniesta sluttede foran ham.

- Det er ikke det vigtigste for mig. Champions League var vigtigere, har Sneijder selv sagt om fravalget.

2013
Vinder: Cristiano Ronaldo
Snydt? Franck Ribéry

Det lignede længe en ny vinder, for Franck Ribéry havde været den helt store profil, da Bayern München vandt det tyske mesterskab, den tyske pokalturnering og Champions League. Men i efteråret var Cristiano Ronaldo i utrolig målform for Real Madrid, og han scorede også tre gange i den afgørende 3-2-sejr over Sverige, da Portugal spillede sig til VM.

Derfor fik han Ballon d'Or – og Lionel Messi blev nummer to med Ribéry på tredjepladsen. Det var kontroversielt, fordi Ronaldo ikke havde vundet et eneste trofæ hele året.

- Det var, som om den blev stjålet fra mig. Det er uforståeligt. Jeg vandt alle trofæer, jeg kunne ikke have gjort mere. Det var urimeligt, sagde Ribéry i 2018 om en kåring, der tydeligvis har gjort ondt på den stolte franskmand.

2014
Vinder: Cristiano Ronaldo
Snydt?: Manuel Neuer

Cristiano Ronaldo vandt Ballon d'Or igen i 2014, primært takket været Real Madrids 10. Champions League-titel og endnu en kaskade af mål.

I Tyskland mente de, at Manuel Neuer burde have vundet. Han var verdens bedste keeper, havde gjort det fremragende med Bayern München og vandt VM med sit landshold. Det ville have været en sjælden hæder til en defensiv spiller, og Neuer havde revolutioneret målmandsfaget med sin rolle som sweeper-keeper.

- Jeg synes, det er unfair. Det virker til, at i denne kåring tæller succes ikke lige så meget som fremtoning, sagde Franz Beckenbauer - dobbelt Ballon d'Or-vinder i halvfjerdserne.

Og ironisk nok fortrød Bayern Münchens Robert Lewandowski sin stemme.

- Det var en fejl at stemme på Ronaldo. I dag ville jeg helt klart have stemt på Neuer, men jeg stemte engang tilbage i august, og i dag ville jeg have stemt anderledes, sagde Neuers holdkammerat efter kåringen ifølge ESPN.

2019
Vinder: Lionel Messi
Snydt?: Virgil van Dijk

Kun syv point skilte Messi og Van Dijk i kåringen, og så var der ellers mere end 200 point ned til Cristiano Ronaldo på tredjepladsen.

Så det var tæt mellem argentineren og hollænderen, og bestemt ikke alle mente, at sejren var fortjent. For eksempel havde Van Dijks Liverpool slået Messi FC Barcelona i Champions League-semifinalen, inden englænderne endte med at vinde hele turneringen. Og Van Dijk var verdens bedste forsvarer.

- Jeg kan ikke huske en mere imponerende sæson af en forsvarer nogensinde. Helt ærligt. Så det ville have været korrekt, hvis "Virg" vandt den, sagde hans træner Jürgen Klopp.

Van Dijk selv indrømmede selv nogle uger efter kåringen, at han havde håbet på at vinde.

- Jeg var lettere skuffet. Men jeg besluttede, at jeg stadig ville tage til ceremonien, og i sidste ende var det en super aften. Jeg regner det stadig som en stor bedrift at stå deroppe med nogle af de største fodboldikoner i verden, sagde Van Dijk ifølge The Mirror.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020