Video : Tipsbladet
Generelle

Dansk amatørliga trækker overskrifter i Bosnien

Af alle steder bliver Danmarks fjerdebedste række beskrevet som vanvittig i Bosnien-Herzegovina.

Mediebevågenheden omkring den danske 3. Division kan ikke ligefrem siges at være i højsædet herhjemme. Men det er den til gengæld andre steder i Europa.

Knap 2.000 kilometer syd for København - nærmere bestemt i Bosnien-Herzegovina - trækker Danmarks fjerdebedste fodboldrække overskrifter hos et af landets førende fodboldmedier SportSport.ba.

"En fodboldliga som ikke bliver husket i Europa, og det er en underdrivelse, at den er vanvittig: Sidstepladsen kan blive mestre til sidst" - lyder overskriften på historien.

Syv point adskiller Holbæk B&I på sidstepladsen og VSK Aarhus på førstepladsen, hvilket har skabt overskriften i det bosniske medie. Men hvordan pokker når den slags til Bosnien-Herzegovinas internetspalter? Det har Tipsbladet spurgt manden med pennen om.

Hans navn er Haris Zilić.

- Det var meget spontant. Før jeg skulle på arbejde søgte jeg på resultaterne i nogle lavere rækker, hvilket jeg ofte gør, og her faldt jeg over den danske 3. Division. Jeg så, at tabellen var meget spændende, og så besluttede jeg mig for at lave historien. Der sker altid en masse spændende ting i de lavere rækker, som vi misser, og her så tabellen spændende ud. Jeg kan ikke huske, at jeg har set en liga, hvor tolv hold er indenfor syv point af hinanden, lydet det fra journalisten, der mener, at amatørrækkerne generelt får alt for lidt opmærksomhed.

- En masse talentfulde fodboldspillere optræder ofte i de lavere rækker. Mindre klubber leverer ofte flere talenter end de store klubber, der bruger deres økonomiske muskler til at købe unge spillere. Hvis man kigger lidt på statistikkerne, så vil man se, at stort set alle europæiske hold har spillere, som startede deres karriere i mindre ligaer. I de ligaer spiller du meget mere med dit hjerte og sjæl, og her blomstrer talentet nemmere uden for meget pres.

Artiklen fortsætter efter billedet...


Haris Zilić dækker fodbold for det bosniske medie SportSport.ba, der har masser af læsere i Balkan-området (Foto: Privatfoto).

Én ting er at finde den fjerdebedste række i Danmark interessant, hvilket den åbentlyst er, men noget andet er, om der overhovedet er et publikum til den slags i Balkan-området.

- Historien om den danske 3. Division blev læst af rigtig mange, hvilket overraskede mig lidt. Den blev læst mange tusinde gange, lyder det fra Haris Zilić.

Faktisk viser det sig, at journalisten fra SportSport.ba har et blødt punkt for dansk fodbold. Hans onkel bor i Vejle, mens han selv er stor Liverpool-fan, hvor særligt Daniel Agger har gjort indtryk på ham.

- Jeg har været til kampe i Vejle, Horsens, Fredericia og Kolding. Jeg følger med i håndbold, men jeg har også lagt mærke til, at Danmark er blevet gode til basketball. Her har vi mulighed for at følge Superligaen på tv, siger Haris Zilić, der er imponeret over sidste sæsons sølvvindere.

- Jeg har fulgt FC Nordsjællands stærke præstationer i Europa, og for mig er de den ægte vare, og jeg tror, at de kan gøre en hel del. Så er der FC København, der er i Champions League. Tidligere har AaB og Odense også spillet mod bosniske klubber i Europa.

OB klarede sig i 2010 ganske rigtigt videre fra tredje kvalifikationsrunde af Europa League med en samlet sejr på 5-3 over Zrinjski. AaB har af to omgange mødt bosniske modstand i form af Modriča i 2008 og Slavija Sarajevo, hvor det blev til henholdsvis en sejr og et nederlag.