Video : Tipsbladet
Generelle

Dansk keeper efter dødsfald: Fodbold ikke vigtigt

Lukas Jensen spillede en hovedrolle i forsøget på at redde en tilskuers liv i kampen mellem Leyton Orient og Lincoln City, men mandens liv stod ikke til at kunne reddes. Tipsbladet har talt med målmanden om, hvordan han oplevede den tragiske hændelse.

Der er dommerkast. Lukas Jensen ville under normale omstændigheder samle bolden op. Men det her er alt andet end normale omstændigheder. Så det gør han ikke. I stedet løber han hen til dommeren og peger febrilsk, nærmest desperat, ud på lægterne.

”Get them off! Get them off! Get them off! ”, lyder det højlydt i kor fra samtlige af de 8.000 tilskuere, der tirsdag aften var var mødt op på Brisbane Road til kampen mellem Leyton Orient og Lincoln City.

Uagtet tilhørsforhold kunne alle fremmødte blive enige. Spillerne skulle af banen. Og det kunne kun gå for langsomt.

Halvanden til to meter fra Lukas Jensens mållinje ligger en ældre mand og svæver mellem liv og død. Han er bragt derned af lægepersonalet på stadionet. Men det giver ikke dommeren anledning til at stoppe kampen.

- Bolden var på daværende tidspunkt omkring mit målfelt. Spillet skulle til at sættes i gang igen, da dommeren har fået en besked om, at der var styr på situationen. Vi kunne godt spille videre, fortæller Lukas Jensen til Tipsbladet.

Men den danske keeper kunne ikke spille videre. Han kunne ikke koncentrere sig om at spille fodbold, når der lå et andet menneske og kæmpede for sit liv få meter fra ham.

- Jeg løb over til dommeren, pegede og sagde, ”Prøv og hør, jeg kan se, at den her ældre mand er ved at få hjertemassage. Jeg kan ikke samle bolden op i hænderne og spille videre. Vi bliver nødt til at vise noget respekt”.

Og det er først her, at dommeren indser situationens alvor og beslutter sig for at gøre noget ved det.

- Dommeren kigger så derover og kommer frem til den konklusion, at vi ikke kan spille videre. Og det var der, at spillet blev stoppet og vi blev bedt om at forlade banen.

Artiklen fortsætter efter opslaget...

Fansene forsøgte sig med alle midler

Den danske Lincoln City-keeper var dog langt fra den eneste, der prøvede at få spillet afbrudt.

Med cirka ti minutter tilbage af den ordinære spilletid løb en baneløber på banen. Men ikke bare for at få opmærksomhed, som mange andre baneløbere gør. Ham her ville gøre opmærksom på noget. Han løb hen til dommeren og pegede op på tribunen, hvor den ældre mand havde fået et hjertestop.

Kampen blev dog sat i gang igen.

Kort tid efter blev kampen afbrudt igen. Denne gang af flere baneløbere, der satte sig ned bag det ene mål som en slags protest. Og denne gang var det nok til at gøre dommeren opmærksom på, at der foregik noget ganske alvorligt på tribunerne.

Ikke desto mindre blev kampen atter sat i gang, altimens den ældre herre fik hjælp fra lægerne, der dog blev nødt til at løbe hele vejen rundt om banen, hvor der stadig blev spillet fodbold.

Lukas Jensen er derfor også evigt taknemmelig for den store hjælp fra de mange fans, der gjorde alt der stod i deres magt for at redde et menneskeliv.

- Jeg synes, at fansenes reaktion var helt fantastisk, hvis jeg skal være ærlig. Der var så mange fans, der tog ansvar for at få spillet afbrudt og få fokus rettet hen på denne her kære mand, der desværre mistede livet, fortæller Lukas Jensen til Tipsbladet.

Der var derfor stor begejstring på lægterne, da spillet endelig blev afbrudt. Alligevel mener tilskuerne, at dommerstaben kunne have håndteret situationen anderledes.

- Da vi endelig fik stoppet kampen, begyndte alle fansene at klappe. Der var mange fans, der blev sure over, at kampen ikke blev afbrudt noget før.

Lukas Jensen er ikke af helt samme overbevisning som fansene. Tværtimod har han ikke et ondt ord at sige om dommerens beslutninger i forbindelse med episoden.

- Dommeren prøver bare at gøre sit job. Lige meget hvad ville dommeren aldrig kunne få noget positivt ud af det. Han ventede på en beslutning højere oppefra. Jeg synes ikke, at man kan bebrejde dommeren for noget. Det kan man simpelthen ikke.

Begravelsesstemning i omklædningsrummet

Da dommeren havde sendt spillerne i omklædningsrummet, var der så stille på Brisbane Road, at man næsten kunne høre hver en regndråbe ramme det grønne græstæppe udenfor. Aldrig havde der været så stille på Leyton Orients hjemmebane.

Og aldrig havde der været så stille i omklædningsrummet. Her sad Lukas Jensen sammen med resten af sine holdkammerer og prøvede at sætte sig op til det sidste kvarter af kampen. Men det var en utaknemmelig opgave.

- Vi sad i omklædningsrummet, og ingen vidste hvad de skulle sige. Der var helt stille. Hverken vores træner eller dommeren vidste, om kampen skulle startes op igen, så vi prøvede at sætte os op til at skulle ud og spille igen, forklarer Lukas Jensen.

Efter 40 minutter kom der endelig en melding.

Der skulle ikke spilles mere fodbold på Brisbane Road. Og det var en beslutning, der blev taget godt imod af den danske keeper, da fodbold ikke altid kommer i første række.

- Jeg må være ærlig at sige, at jeg føler, det er den helt rigtige beslutning. Også for at vise respekt for den kære mand. Fodbold er bare fodbold, og der er altså noget, der er vigtigere end det.

Efter beslutningen om at kampen ikke skulle fortsætte, ville keeperens træner også have lov til at sige et par ord. Normalt handler en træners ord efter kampen om efterevaluering af taktikken og præstationen på banen, men denne tirsdag aften handlede det om noget meget større.

- Da vi fik den endelige beslutning, havde vi en samtale med vores træner. Han talte om, hvor meget man skal sætte pris på menneskeliv. Man skal vise respekt. Det handlede slet ikke om fodbold.

Artiklen fortsætter efter opslaget...

Hvad hvis det sker igen?

Som nævnt tidligere, var mange af tilskuerne utilfredse med at kampen fortsatte i længere tid end den burde. Og selvom Lukas Jensen ikke bebrejder dommeren det mindste, mener han da også, at man til en anden gang skal have et større fokus på at få spillet på banen stoppet.

-  Om man kan lære noget af episoden? Det eneste, man kunne gøre, var måske at få kampen stoppet noget hurtigere, så lægerne kunne løbe direkte over banen i stedet for at løbe hele vejen rundt om. Det er det eneste.

Lincoln City har en gennemsnitsalder på kun 23 år, hvorfor mange af spillerne måske er ekstra sårbare overfor sådan en grim episode. Det unge mandskab har da også fået tilbudt professionel hjælp til at bearbejde episoden

- Alle har fået tilbudt hjælp. Vi har fået at vide, at hvis vi er meget berørte over episoden, så skal vi bare sige til, og så kan man få en privat samtale med en psykolog, lyder det fra danskeren.

Men det har Lukas Jensen ikke tænkt sig at gøre brug af. Han har nemlig en gang før oplevet en tilsvarende grim episode i Parken.

- Jeg har ikke selv valgt at tage imod tilbuddet om hjælp. Efter det der skete med Christian Eriksen, havde jeg set det før. Sagt med al respekt.

Alligevel erkender keeperen da, at episoden har påvirket alle på holdet, der allerede skal forsøge at cleare hovederne inden på lørdag, hvor Lincoln City møder Peterborough i League One.

Men det ved keeperen ikke, om holdet kan blive klar til ren mentalt.

- Jeg håber, at vi kan nå at få det ud af hovederne inden kampen på lørdag. Men det er ikke noget, man kan svare på før man spiller kampen, slutter han.

Lukas Jensen skiftede til Lincoln City fra Burnley i sommerens transfervindue. Her han indtil videre nået at spille 12 kampe med seks clean sheets til følge.