• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Victor Risager

Havnede i et helvede: Alt ændret på et splitsekund

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Den 21-årige dansker er færdig i New York Red Bulls efter tre år, hvor især coronanedlukningen var hård.

Af Victor Risager

Den 1. december blev der sat et punktum for danske Mathias Jørgensens tid hos New York Red Bulls.

Den amerikanske klub valgte ikke at forlænge angriberen kontrakt, og dermed er han efter små tre år færdig i klubben. De tre år har på papiret ikke været den største sportslige succes med 14 førsteholdskampe, men på andre punkter har oplevelsen gjort den 21-årige dansker meget rigere.  

- Det har været noget af en rutsjebanetur. Det er måske ikke lige gået, som jeg havde håbet på på fodboldbanen, men jeg synes, jeg har fået meget ud af det. Det første år skulle jeg stadig lige have tålmodighed. Det glemmer man nogle gange som fodboldspiller.

- Det var godt, at jeg havde det, fordi jeg fik ikke mange førsteholdskampe, og det blev mere andenholdskampe, hvor jeg fik bevist mig i kulturen og spillestilen. Jeg var totalt indstillet på, at år to skulle blive rigtig godt, siger Mathias Jørgensen til tipsbladet.dk.

Men før år to kom i gang blev New York og resten af verden ramt af coronapandemien, der lukkede størstedelen af verden ned. Med et sad Mathias Jørgensen isoleret i sin lejlighed i New Jersey, og han har tidligere fortalt til TV3 Sport, hvordan lig blev kørt væk i lastbiler.

Det tog selvsagt hårdt på den nu 21-årige dansker. 

- Så sad man alene derovre i et halvt år til et år, uden at kunne få besøg. Det fyldte meget i hovedet. Verden blev lige pludselig vendt på hovedet, og det havde jeg jo ikke forventet, da jeg rejste derover, at alt kunne ændre sig på et splitsekund. Jeg kunne ikke rejse hjem eller få besøg. Det var et helvede for at sige det ligeud. Det er heller ingen hemmelighed, at jeg søgte hjem mod Danmark (på en lejeaftale til AGF, red.) sidste vinter, fordi det tog for hårdt på mig. 

- Det har været op og ned, for fodboldmæssigt har jeg ikke fået det ønskede ud af det. Men jeg har fået meget ud af det menneskeligt. Jeg har lært at gå igennem nogle ting, jeg ikke havde forestillet mig, at jeg skulle gå igennem, og jeg er måske blevet modnet på en helt anden måde, end jeg havde regnet med, fortæller den tidligere OB-angriber.

Sindssygt frustrerende ophold i AGF
Mathias Jørgensen vendte i januar i år tilbage til dansk fodbold på en halvårlig lejeaftale i AGF, men det ophold var ligeledes plaget af uheld.

Lige inden forårets første kamp blev den hurtige angriber skadet, og efterfølgende døjede han med flere muskelskader. Det betød, at han stort set ikke kom i aktion for klubben. Kun 23 minutter blev det til i Superligaen for AGF.  

- Det var en tid til glemmebogen. Hovedet ville én ting og tænkte, at det her var den bedste løsning, men kroppen ville det anderledes. Det var sindssygt, sindssygt frusterende. Jo mere tid der gik, hvor jeg sad indenfor og ikke var på banen, kunne jeg godt se, at pilen pegede henad, at jeg skulle tilbage til New York om sommeren, siger han og tilføjer, at han nu er tilbage på toppen:

- Fordi jeg vidste, at Red Bulls nok ikke ville forlænge, var det vigtigste for mig, at kroppen virkede, og at jeg kom ovenpå efter det halve år i Aarhus. Det er også det, jeg har fået ud af det seneste halve år i New York: At jeg kan sætte to streger under, at kroppen holder, og at den er tilbage, hvor den skal være.

Til trods for at de tre år hos New York Red Bulls ikke endte som håbet, ville Mathias Jørgensen ikke gøre noget om.

- Jeg har faktisk ingen fortrydelser. Jeg kan godt forstå, at man spørger, men det har jeg ikke. Jeg tog afsted som optimistisk 18-årig og tænkte, at det var den perfekte mulighed for mig. Det synes jeg også, at det var. Jeg ville overhovedet ikke have gjort noget anderledes. Da jeg rejste over, havde jeg heller ingen idé om, at der var noget, der hed en pandemi, der kunne gå verden rundt. 

Blandt andet har han fået muligheden for at være en del af Red Bull-organisation. Organisationen har et stort, respekteret og succesfuldt fodboldsetup verden over med succesfulde klubber i Tyskland, Østrig, Brasilien og USA.

- Det er en mulighed, du sjældent får for at komme ind i et koncept, der kører på skinner og har gjort det i mange år. Det har været fascinerende og en fuld pakke, jeg kunne lægge på mit eget spil. Jeg fik en del kampe i OB, men at være i Red Bulls system i tre år har været en kæmpe læring, og det er noget, jeg kan tage med mig videre. Jeg har fået en masse gode ting med derfra, lyder det til slut fra Mathias Jørgensen.