Dit pikhoved! UEFA giver bøde for at svine Putin
Foto: Getty Images
Generelle

Dit pikhoved! UEFA giver bøde for at svine Putin

UEFA har forsøgt at snige russiske landshold tilbage i UEFA-turneringer, og nu giver det europæiske forbund en bøde for et vulgært fan-slagord mod Ruslands præsident Vladimir Putin.

Russisk fodbold har været et af de store temaer i både Europa-regi og her i Danmark i dette efterår.

DBU-formand Jesper Møller var i politisk stormvejr, efter han svarede uklart på, om han, som forlydender gik, havde stemt for lukke Ruslands U/17-landshold ind i UEFA-turneringer igen.

Læs Ståle Solbakkens kritik af Jesper Møller her

UEFA-præsident Aleksandar Ceferins forsøg på at lukke de gamle politiske allierede fra Rusland ind i fodboldverdenen igen mislykkedes i første omgang, men nu sætter forbundet igen fokus på forholdet til Rusland.

Det sker med en opsigtsvækkende bøde på 10.000 euro, cirka 75.000 kroner, til Litauens fodboldforbund.

Brøden er et slagord under en landskamp tidligere på efteråret, hvor litauiske fans ifølge UEFA's mand på stadion råbte 'Putin Chuilo!', hvilket nogenlunde oversættes til 'Putin er et pikhoved'.

- Det er første gang, vi har fået en bøde for det tilråb. Vi har fået bøder før for andre ting, andre tilråb, plakater og brug af symboler under kampe, men det er første gang, vi har fået en bøde for 'Putin er et p**hoved'-tilråbet, siger præsidenten for Litauens fodboldforbund Edgaras Stankevičius.

- Vi hørte også tilråbet i en tidligere kamp, men der var den kampdelegerede fra Spanien, og han gjorde ikke noget ved det. Den her gang i kampen mod Serbien var der en delegeret fra Kasakhstan, og han anmeldte tilråbet, siger Edgaras Stankevičius til det litauiske medie LRT.lt.

Chefen for det litauiske fodboldforbund forventer ikke, at UEFA sløjfer bøden, selvom Litauens forbund har appelleret kendelsen.

Tilråbet begyndte i 2014 blandt ukrainske fodboldfans, efter Rusland invaderede og besatte de ukrainske områder i Krim og omkring Donetsk og Lugansk, og det har siden spredt sig til en lang række lande, ikke mindst efter det russiske regimes militære invasion af Ukraine i februar 2022.

Læs opfordringen til DBU-formand Jesper Møller om at gå af

Kasakhstan betragtes i mange sammenhænge blandt Rusland-skeptiske stemmer i Østeuropa som en russisk lydstat.

Det er fortsat uvist, om UEFA og forbundets præsident Aleksandar Ceferin har omgjort beslutningen om at lukke russiske U/17-landshold ind i UEFA-turneringer, og blot har udskudt indførelsen af beslutningen med henvisning til, at det af tekniske årsager ikke kunne lade sig gøre her i efteråret 2023.