Ikke bedre end SAS Ligaen

David Beckham skifter til en liga, der frister en tilværelse som amerikansk subkultur og som ikke er ret meget bedre end den bedste danske række



Kombinationen af Los Angeles Galaxy og David Beckham har skabt og skaber fortsat massiv omtale i USA, hvor ingen historie om superstjernen og hans hustru Victorias gøren og laden er for lille til at blive blæst op til store overskrifter.

Men det fjerner ikke indtrykket af, at David Beckham kommer til en liga på et langt lavere niveau, end hvad han har været vant til og som har svært ved at friste det amerikanske sportspublikum til at se 22 mand sparke en bold rundt i 90 minutter.

MLS mangler tv-tække, tilskuere og stjerner for at kunne matche USA's helt store sportsgrene football, baseball, basketball, ishockey og NASCAR-racing. For niveauet i Major League Soccer er ikke ret meget bedre end i den danske SAS-liga.

Forsvarsspilleren Henrik Jensen, der netop er skiftet fra FC Fredericia til den norske 2. divisionsklub Kristiansund, spillede i 2004 en sæson for klubben Charleston Battery i den amerikanske 1. division, der er rækken lige under MLS. Charleston havde det år stor succes i den amerikanske pokalturnering, og Henrik Jensen var således med til at spille mod flere af holdene fra den bedste række.

"Jeg syntes faktisk, at holdene fra MLS var ganske gode, men niveauet er selvfølgelig bedre mange steder i Europa, og for David Beckham er det et skridt ned i forhold til spansk fodbold og Real Madrid. Klubberne i MLS ville sagtens kunne spille med i SAS Ligaen, men de vil nok ikke kunne klare at være med i toppen og slå FCK," siger Henrik Jensen.

Henrik Jensens første kamp for Charleston var et opgør mod D.C. United i en kamp, hvor teenagesensationen Freddy Adu debuterede, og hvor Henrik Jensens danske holdkammerat Andreas Bechmann i øvrigt var så uheldig at få direkte rødt kort for en tackling mod netop Adu.

"De spiller en lidt anden form for fodbold i USA. Der er mindre vægt på det taktiske, og de er lidt mere udisciplinerede, hvad det angår på banen. Det er på en måde meget britisk. Der er tryk på kampene, og træningen er ikke så voldsom, hvilket selvfølgelig også skyldes, at der er mange kampe i løbet af en kort periode med lange rejser til udekampene," siger Henrik Jensen.

Afslappet livsstil

Midtbanespilleren Thomas Fig, der for tiden spiller i den italienske Serie D-klub Piovese, var i august 2003 på et to ugers træningsophold i Beckhams nye klub Los Angeles Galaxy. Også han hæfter sig ved det med disciplinen.

"De træner lidt mindre, og så har de ikke den samme fodboldkultur, som der er i Italien. Især ikke hvad angår disciplin uden for banen. Der har de en lidt anden og mere afslappet livsstil, end hvad jeg har været vant til," fortæller Thomas Fig.

"Det var ikke fodbold på topniveau, men alligevel et ganske godt niveau. Teknisk og fysisk var der dog ikke den store forskel på det, jeg oplevede i Galaxy, og det man ser i SAS Ligaen," siger Thomas Fig, der var på besøg i klubben netop som den havde fået sin nye hjemmebane Home Depot Center.

"Der var fantastiske træningsforhold med et stort træningsanlæg og flotte omklædningsrum med store fladskærms-tv. Dér var klubben virkelig på topplan," siger Thomas Fig, der ikke fik kontrakt med Galaxy, selvom træneren ville have ham, for klubbens ledelse ville hellere hyre tre unge brasilianere fra Sao Paulo, og så var udlændingekvoten fyldt op.

Foretrækker Europa

Op til VM sidste sommer fremhævede enkelte amerikanske fodboldkommentatorer det positive i, at halvdelen af spillerne i VM-truppen var fra den nationale liga.

Men det viste sig snarere at være en svaghed end en styrke. Amerikanerne blev elimineret allerede i første runde af Tjekkiet, Italien og Ghana, hvis spillere havde langt større erfaring fra ligaer med et højere niveau end MLS.

Amerikanske tilhængere af soccer betragter da også MLS som lidt af en underlig fætter. Det amerikanske magasin Business Week skrev sidste sommer på basis af en undersøgelse MLS havde lavet, at folk i USA, der virkelig er vilde med fodbold, følger mere med i, hvad der sker i de europæiske topligaer, end i hvad der foregår i den amerikanske.

Niveauet er ganske enkelt for lavt.

Det har man også oplevet i den nord- og mellemamerikanske mesterholdsturnering CONCACAF Champions Cup. Her har amerikanerne svært ved bare at kvalificere sig til semifinalerne og må oftest bøje sig for de mexicanske hold. Men også svagere modstandere kan gøre det. Sidste år blev de amerikanske deltagere New England Revolution og Los Angeles Galaxy begge elimineret i kvartfinalerne af Alajuelense og Saprissa fra Costa Rica.

Og selvom MLS nu får tilgang af David Beckham, så har ligaen allerede mistet en af sine største profiler, fordi de amerikanske klubber ikke må betale høje spillerlønninger. Angriberen Clint Dempsey blev træt af kun at tjene 500.000 kroner om året og skiftede for to uger siden til Fulham i England.

Økonomisk har SAS Ligaen da heller intet at skamme sig over i forhold til amerikanerne. Sidste sommer jublede lederne i MLS over deres nye tv-aftaler med selskaberne ESPN, ABC og Fox til 70 mio. kroner årligt. I Danmark indbringer den nye tv-aftale formentlig 200 mio. kroner til klubberne i SAS Ligaen.

FAKTA OM MAJOR LEAGUE SOCCER

Turneringen: MLS bestod sidste sæson af 12 hold opdelt i en øst- og en vest-division med grundspil og slutspil. Det faktum, at der ikke er nogen nedrykning, og at otte af de 12 hold kvalificerer sig til slutspillet går ifølge kritikere ud over spændingen og intensiteten i grundspillet. Ligaen udvides i 2007 med Toronto FC til 13 hold. .

Topklubberne: I de 11 sæsoner MLS har eksisteret, har der været seks forskellige mestre. D.C. United fra Washington er mest succesfuld med fire titler, men de senere år har Los Angeles Galaxy og San José Earthquakes domineret. Galaxy slog Earthquakes i mesterskabsfinalen i 2005, men Earthquakes blev sidste sæson flyttet til Houston. Houston Dynamo vandt mesterskabet i 2006.

Tilskuere: Siden MLS blev startet i 1996 har tilskuergennemsnittet pr. kamp ligget stabilt omkring 15.000. Det lyder er pænt i forhold til de europæiske ligaer, men en undersøgelse fra 2005 viste, at en tredjedel af tilskuerne faktisk er gratister.

Økonomi: Siden 1996 har alle klubber i MLS hver sæson haft underskud, der samlet løber op i næsten to mia. kroner. Men det er ved at vende. Los Angeles Galaxy og FC Dallas har kørt med overskud siden de begyndte at spille på deres nyopførte fodboldstadions. Flere andre MLS-klubber har planer om stadionbyggerier, og sponsorindtægterne er stigende. MLS forventer, at alle klubber giver overskud i 2010.

Talentudvikling: Hovedansvaret for udvikling af talenter er lagt i hænderne på gymnasier og universiteter og stritter derfor i alle retninger. Nye spillere sluses ind i MLS via det såkaldte draft-system, hvor klubberne på skift vælger en spiller. Både fodboldforbundet og ligaen arbejder på at forbedre arbejdet med talenterne. Foreløbig er MLS begyndt at åbne fodboldakademier i tilknytning til de bedste klubber.

TV: Efter amerikanske forhold er fodbold ikke egnet til direkte tv-transmissioner. Der er for få pauser. Tv-kanalerne Fox, ABC og ESPN viser dog i stigende grad mere fodbold, og det vil næppe blive mindre efter Beckhams ankomst.







Ude af holdet: FCM-boss åbner for skifte



” Det mener Tipsbladet

Trods 3-3: Strategisk brøler til 100 mio, Brøndby!


United på kurs mod ren engelsk finale

FCK-profil jubler: ‘Jeg kommer til at gøre alt’



Jacob Neestrup: ‘Den skal du ikke tørre af på mig’

Sådan gik det, da FCK slog Viborg med 1-0

Vildt: Sporting tager Conrad Harder-dom til CAS

Neestrup skifter seks mand mod Viborg

Meister sparker Pisa millimeter fra drømmeland



Luk øjnene, Viborg: Lejesvend i katastrofal sæson

Flået ud i pausen: Brøndby-profil ærgrer sig

Danske toptrænere skal ikke til Wolfsburg

På tur med Superliga-rival: Rødvin og faglighed



TOPNYHED

Afslører venskab: Brøndby-stjerne hjalp mig meget


Her er Jesper Sørensens drømmespiller

Afsløring: Kallesøe vil væk fra kaosramte Horsens

Kan ryge af holdet efter stort skænderi med Mæhle

Færdig i OB

Frederik Birk giver status på Nicolai Vallys


– Rigtig mange samtaler med Neestrup om det


Rødglødende telefon: Åben for Superliga-comeback

Tipsbladet finder ny chefredaktør i egne rækker

Randers – FC Nordsjælland

Brøndbys sommerflirt forlader Bayer Leverkusen



AaB styrtbløder: Så dyr vil nedrykning være

Brøndby-fans raser – nu svarer direktør

‘Vi kan gøre ondt på FCK’

Har håneretten over FCK-vennerne

I svime over Brøndby-profil: For pokker mand!

Kent Nielsen med klar tale til kritikere

Lamine Yamal skriver Champions League-historie

Jesper Sørensen i stor triumf


AVIS

Joakim Mæhle i totterne på holdkammerat


Chelseas reserver overmander svenskere

Kent Nielsen dybt imponeret af ‘magiker’

Forsøgte at beholde FCK-talent: Han er enormt rar

Brøndby pebet ud: Var røv og nøgler

Fantastisk og vanvittig fodboldkamp ender 3-3

Kæmpe kollaps – men han må vælte sig i tilbud!

Vildt comeback! Han reddede Brøndby fra fadæsen

Klar på transfers: ‘Godt forhold til Nees og Sune’

Silkeborg-stjerne færdig: Udlandet kalder

Fredericia gør stadion klar til Superligaen

Wow for en fodboldkamp!

Brøndby skifter tre mand

FCK-boss ramt: Har jeg det sindssygt stramt med

FCK uden stor stjerne til pokalbrag

AGF får tilskuerstraf efter pyro-brug

Ståle Solbakken: De er Skandinaviens bedste hold

Hård Bruun Larsen-melding: ‘Et vinterflop’

Diant Ramaj: Jeg siger undskyld på søndag

Pokalfinale på MCH Arena: Trist vi er nået dertil

Nu åbner dansk træner op om fyring

Oprykning kan sætte fut i Fredericias stadionplan

Dansker fik fejlagtigt skylden for Haaland-hetz