Slår alarm: Det svarer jo til bedrageri

Udnyttelse af unge fodboldspillere er blevet en industri i sig selv. Ofte er der tale om menneskesmugling og organiseret kriminalitet.



Fodboldverdenen er rådden. Fra øverst til nederst.

I toppen spreder den økonomiske korruption og moralske fordærv sig fra sportens ledere, og i bunden af hierarkiet udnytter skruppelløse personer spillets svagest stillede – de unge og de fattige – til egen vinding.

Gennem en række artikler har Tipsbladet beskrevet, hvordan ofte unge fodboldspillere føres bag lyset og ender med at miste store og små pengebeløb, mens bagmænd skummer fløden. Både i Danmark og i udlandet.

Omfanget er umuligt at sige noget præcist om; sådan er det med det, der foregår i det skjulte. Men det står klart, at udnyttelsen af fodboldspillere har udviklet sig til en industri i sig selv, vidt forgrenet i geografi såvel som metoder.

I de mest grelle tilfælde – og dem er der hundred- eller tusindvis af hvert år – er der tale om menneskehandel gennem fodbold og forbindelser til organiseret kriminalitet.

– Det er kriminelle, og man har nogle gange at gøre med syndikater, fortæller Lerina Bright, medstifter og leder af NGO’en Mission 89, der arbejder for at hjælpe ofre for menneskehandel gennem sport.

Samlende_temaboks

Har opgivet at regulere sig selv
Unge, håbefulde fodboldspillere lokkes typisk til at betale nogle tusinde kroner til en falsk agent, fordi han lover dem, at han kan skaffe dem en prøvetræning i Europa. Ofte er ofrene fra Afrika eller Sydamerika, men som Tipsbladet har afdækket, findes fænomenet med falske agenter også i Danmark.

Hvad er det ved fodboldens verden, der gør den til arnested for den råddenskab? Jens Sejer Andersen, international chef i Play the Game, har et bud.

– Ét særligt kendetegn er jo de enorme pengemængder, der er på spil i toppen af professionel fodbold, og som virker som en magnet på rigtig mange mennesker. Også agenterne. I det her tilfælde er det jo med til at nære nogle illusioner hos formentlig millioner af fattige børn og deres familier i især Afrika og Latinamerika, og de er lette ofre for både falske og uhæderlige agenter, siger han.

– Et andet kendetegn er, at fodbolden så at sige har opgivet at regulere sig selv. Der er så stærke interessekonflikter i fodboldens system mellem de store klubber, de nationale forbund, de nationale ligaer, de kontinentale fodboldforbund og FIFA, at det er svært at finde en harmoniseret tilgang til agenter, som kunne beskytte de unge spillere.

– FIFA måtte jo opgive at regulere agentmarkedet for nogle år siden. Det, vil jeg mene, var en meget dårlig beslutning, for nogen er altså nødt til at regulere den branche. Vi har jo i alle mulige andre sektorer ordnede arbejdsmarkedsforhold, i hvert fald i det meste af Europa. Det kan godt være, at der svindles, men udgangspunktet er, at der er lovgivning, arbejdsmarkedsaftaler og en vis beskyttelse af arbejdskraften. I fodbold er princippet nærmest det modsatte.

Det er kriminelle, og man har nogle gange at gøre med syndikater

Play the Game arbejder for gennemsigtighed og retfærdighed i sportens verden, og selv om regulering ikke kan stoppe alle, der bondefanger fodboldspillere, mener Jens Sejer Andersen, at fodboldens magthavere i dag gør for lidt.

– Jeg er sikker på, at der findes klubber og forbund, som gør et hæderligt stykke arbejde, men der findes desværre alt for mange eksempler på det modsatte, og det har stået på, lige så længe fodbolden har repræsenteret en drøm om et bedre liv, siger han.

Stort mørketal
Det tyder desuden på, at problemet er steget, i takt med at pengene i fodboldverdenen er eksploderet. Det vurderer en række kilder over for Tipsbladet, blandt andre den internationale spillerforening, FIFPro.

– Jeg antager, at det er steget. Internettet og sociale medier har kun øget mulighederne for folk, der vil snyde andre. De kan bruge internettet, skaffe en falsk identitet og narre spillere og andre mennesker over hele verden. Risikoen for dem er meget lille, fordi det er svært for politiet at fange dem, siger Raymond Beaard fra FIFPro.

Han peger desuden på samme pointe som flere eksperter: Udover at svindlen foregår i det skjulte, er der et stort mørketal, fordi ofrene heller ikke selv taler om det.

– Ikke alle spillere kommer til os og klager, hvis de da overhovedet taler med nogen om det. Nogle gange håber spillerne, at de kan få deres penge tilbage fra agenten, og forholder sig derfor i ro, da de ikke vil sætte muligheden for, at de kan få pengene, over styr. Andre spillere skammer sig og tør ikke tale om, at de er blevet snydt. Nogle gange har de mistet deres families opsparing på disse svindlere, siger Beaard.

Danske spillere, som er blevet snydt, kan dog søge hjælp hos Spillerforeningen. Det siger chef for spillerrådgivning Thomas Lindrup.

– Man kan altid kontakte os. Vi rækker altid hånden ud til spillere. Det eneste kriterium er, at det skal være en form for professionel fodbold, og det kan man sige, det er, når der er penge involveret, siger han.

Netop det med pengene, kunne man tilføje med Jens Sejer Andersens ord, er også et af problemerne.

– – –

Historien er en del af Tipsbladets artikelserie om udnyttelse af unge fodboldspillere. Har du et tip eller et input til flere historier, er du velkommen til at skrive til journalist Anders Dehn på [email protected]. Naturligvis fuldt fortroligt.

Læs de andre artikler i serien her.





– Det skal være en rigtig god pris



LIVE

TransferLIVE: Martí Cifuentes tæt på stort job


Kæmpe ændring: Thomas Frank rydder op i staben

Afsløring: FC København køber Suzuki til spotpris

Afsløring: Ajax sælger Christian Rasmussen

Angriber Højlund: En blind havde været bedre

Stor stjerne bekræfter nu FC Københavns interesse

Vildt skifte? Jamie Vardy tilbudt kæmpeklub

Leverer sæsonens Superliga-handel på mini-budget


EKSKLUSIVT

Afsløring: Nyt FCK-scoop – køber stjernen Kotarski


De kommer alle til at henvende sig til Højlund

Helten mod Danmark: Havde læst Eriksen

Jonas Vingegaard deler vildt nyt

Brøndby betaler transfersum for Julius Ohnesorge



AVIS

Storklub tilbyder Eriksen toårig kontrakt


Tottenham præsenterer FC København-emne

Lance Armstrong har bemærket noget ved Vingegaard

Kvistgaarden solgt – det siger Benjamin Schmedes

Varme rygter – dybt utilfreds med Liverpool-løn

Her er prisen på Mathias Kvistgaarden


Claus-Steinlein Superligaen Benjamin-Schmedes Sune-Smith-Nielsen FCK FCM BIF Brøndby FC-Midtjylland FC-København TRANSFER

Overblik: Her er Superligaens sommertransfers 2025


Liverpool poster billede af tidligere FCK-stjerne

Newcastle går på rov hos FC Midtjylland

Her er fem bud på Kvistgaardens afløser i Brøndby

Yussuf kan skabe intern kamp: ‘Jeg er ikke naiv’

Kan købes til spotpris

Andreas Pyndt skifter til Superliga-klub

Monstersæson – dansk stjerne overgår alle



Stor transfer på vej? Melder Brøndby-profil færdig

I ekstase: Fansene vil straks elske ham!

To spillere på vej væk fra FC Midtjylland

Klokkeklar melding: Oliver Christensen skal væk

FC København har spændende hollænder på blokken


EKSKLUSIVT

Afsløring: Kæmpe FCK-scoop – Elyounoussi forlænger


Afsløring: Superliga-bud på Esbjerg-angriber

Politiet deler nye oplysninger om Jota-dødsfald

Afsløring: Hvid røg – her ankommer ny FCK-stjerne

Har trænet FCK’s nye stjerne: Så god er han

De kan tjene kassen på Moukoko

Pogacar slår Van der Poel og Vingegaard i spurt

Enig om tidligere Superliga-stjerne



‘Ny FCK-keeper har haft sin klart dårligste sæson’

FCM-spiller solgt – her er prisen

Havde ‘langt bedre’ tilbud fra FC Midtjylland

Danmark taber knebent til Tyskland ved EM

Afsløring: Elfsborg køber farlige Frederik Ihler

Hvid røg – Kvistgaarden består lægetjek i Norwich

Elyounoussi havde skrevet sin afskedstale

FCK-boss ellevild: Kontrakten er nu under kontrol

FC København bekræfter

Brøndby ansætter teknisk direktør

I dag kan Moukoko komme i kamp for FCK

Afsløring: Hillerød Fodbold henter B.93-legende



Havde slået rekord – nu afviser Manchester United

Chelsea sender gamle brasilianere hjem

– Mesterklub vild med Luca Kjerrumgaard