Fodboldverdenen er rådden. Fra øverst til nederst.
I toppen spreder den økonomiske korruption og moralske fordærv sig fra sportens ledere, og i bunden af hierarkiet udnytter skruppelløse personer spillets svagest stillede – de unge og de fattige – til egen vinding.
Gennem en række artikler har Tipsbladet beskrevet, hvordan ofte unge fodboldspillere føres bag lyset og ender med at miste store og små pengebeløb, mens bagmænd skummer fløden. Både i Danmark og i udlandet.
Omfanget er umuligt at sige noget præcist om; sådan er det med det, der foregår i det skjulte. Men det står klart, at udnyttelsen af fodboldspillere har udviklet sig til en industri i sig selv, vidt forgrenet i geografi såvel som metoder.
I de mest grelle tilfælde – og dem er der hundred- eller tusindvis af hvert år – er der tale om menneskehandel gennem fodbold og forbindelser til organiseret kriminalitet.
– Det er kriminelle, og man har nogle gange at gøre med syndikater, fortæller Lerina Bright, medstifter og leder af NGO’en Mission 89, der arbejder for at hjælpe ofre for menneskehandel gennem sport.
Har opgivet at regulere sig selv
Unge, håbefulde fodboldspillere lokkes typisk til at betale nogle tusinde kroner til en falsk agent, fordi han lover dem, at han kan skaffe dem en prøvetræning i Europa. Ofte er ofrene fra Afrika eller Sydamerika, men som Tipsbladet har afdækket, findes fænomenet med falske agenter også i Danmark.
Hvad er det ved fodboldens verden, der gør den til arnested for den råddenskab? Jens Sejer Andersen, international chef i Play the Game, har et bud.
– Ét særligt kendetegn er jo de enorme pengemængder, der er på spil i toppen af professionel fodbold, og som virker som en magnet på rigtig mange mennesker. Også agenterne. I det her tilfælde er det jo med til at nære nogle illusioner hos formentlig millioner af fattige børn og deres familier i især Afrika og Latinamerika, og de er lette ofre for både falske og uhæderlige agenter, siger han.
– Et andet kendetegn er, at fodbolden så at sige har opgivet at regulere sig selv. Der er så stærke interessekonflikter i fodboldens system mellem de store klubber, de nationale forbund, de nationale ligaer, de kontinentale fodboldforbund og FIFA, at det er svært at finde en harmoniseret tilgang til agenter, som kunne beskytte de unge spillere.
– FIFA måtte jo opgive at regulere agentmarkedet for nogle år siden. Det, vil jeg mene, var en meget dårlig beslutning, for nogen er altså nødt til at regulere den branche. Vi har jo i alle mulige andre sektorer ordnede arbejdsmarkedsforhold, i hvert fald i det meste af Europa. Det kan godt være, at der svindles, men udgangspunktet er, at der er lovgivning, arbejdsmarkedsaftaler og en vis beskyttelse af arbejdskraften. I fodbold er princippet nærmest det modsatte.
Det er kriminelle, og man har nogle gange at gøre med syndikater
Play the Game arbejder for gennemsigtighed og retfærdighed i sportens verden, og selv om regulering ikke kan stoppe alle, der bondefanger fodboldspillere, mener Jens Sejer Andersen, at fodboldens magthavere i dag gør for lidt.
– Jeg er sikker på, at der findes klubber og forbund, som gør et hæderligt stykke arbejde, men der findes desværre alt for mange eksempler på det modsatte, og det har stået på, lige så længe fodbolden har repræsenteret en drøm om et bedre liv, siger han.
Stort mørketal
Det tyder desuden på, at problemet er steget, i takt med at pengene i fodboldverdenen er eksploderet. Det vurderer en række kilder over for Tipsbladet, blandt andre den internationale spillerforening, FIFPro.
– Jeg antager, at det er steget. Internettet og sociale medier har kun øget mulighederne for folk, der vil snyde andre. De kan bruge internettet, skaffe en falsk identitet og narre spillere og andre mennesker over hele verden. Risikoen for dem er meget lille, fordi det er svært for politiet at fange dem, siger Raymond Beaard fra FIFPro.
Han peger desuden på samme pointe som flere eksperter: Udover at svindlen foregår i det skjulte, er der et stort mørketal, fordi ofrene heller ikke selv taler om det.
– Ikke alle spillere kommer til os og klager, hvis de da overhovedet taler med nogen om det. Nogle gange håber spillerne, at de kan få deres penge tilbage fra agenten, og forholder sig derfor i ro, da de ikke vil sætte muligheden for, at de kan få pengene, over styr. Andre spillere skammer sig og tør ikke tale om, at de er blevet snydt. Nogle gange har de mistet deres families opsparing på disse svindlere, siger Beaard.
Danske spillere, som er blevet snydt, kan dog søge hjælp hos Spillerforeningen. Det siger chef for spillerrådgivning Thomas Lindrup.
– Man kan altid kontakte os. Vi rækker altid hånden ud til spillere. Det eneste kriterium er, at det skal være en form for professionel fodbold, og det kan man sige, det er, når der er penge involveret, siger han.
Netop det med pengene, kunne man tilføje med Jens Sejer Andersens ord, er også et af problemerne.
– – –
Historien er en del af Tipsbladets artikelserie om udnyttelse af unge fodboldspillere. Har du et tip eller et input til flere historier, er du velkommen til at skrive til journalist Anders Dehn på [email protected]. Naturligvis fuldt fortroligt.

Uret tikker: FCK søger om dispensation

Sønderjyske – Lyngby

Thomas Frank: Her er hemmeligheden med Damsgaard

Thomas Frank vil savne ham

Dansker fik ikon som chef: ‘Helt vanvittigt’

Riemer: Han fortjener en statue

Vil drille FCK og FCM: Det er lidt ironisk

Ellevild Harder: Han er verdens bedste angriber

Åben for Superliga-skifte: Jeg elsker Danmark

Yankuba Minteh med stor dansker-hyldest

– Vi er bedst med ryggen mod muren

Afslører: Nej til transfers af Osorio og ‘Francu’

Jagthunde lugter CL-billetter efter pokaltriumf

Daniel Agger rejser til England

Viborg – Vejle

Danske stjerner vinder mesterskab

Vanvittige Bo Henriksen: ‘Nu går folk amok!’

Brøndby-keeper med forrygende slutrunde

Crystal Palace vinder FA Cuppen

FCM-boss vil have ændret udskældt Superliga-regel

Nyt projekt? Kabongo har haft snakke med Brøndby

AaB – Silkeborg

Farvel og tak, Zeca – FCK-gestus betyder alverden

Bo Henriksen i kæmpe triumf

Vilde Jens Stage runder milepæl

Dansk angriber i vildt klubskifte

Randers – FC København

OB-forspring skrumper til et point

Det bliver make or break, og det bliver vildt!

– Hold kæft, jeg elsker ham!

Unfair? Det er jo FC Københavns egen skyld!

Real Madrid køber forsvarskomet for 445 mio kroner

Jess Thorup færdig?

Danmark kan miste stortalent: Han er på listen

Ny Real-stjerne? Handlen er 90 procent i hus

Fik ikke chancen i AGF: Nu sprudler han i Holland

Slagter AGF: Det er tamt og blegt

Afsløring: Togo ude efter dansk stortalent

Roy Keane med brutal Højlund-dom

I speciel situation: ‘Det er ude af vores hænder’

Har fundet ny klub efter AGF-brud

CV har store beslutninger foran sig

– Det er jeg forbandet over!

Netmasker blafrer på Wembley

– Man tænker: ‘Hvad fanden sker der?’

Ramt Rösler: ‘Det er bare så frustrerende’

Vendsyssel rykker ud af 1. division

AGF-krisen fortsætter

Kommende AGF-træner? ‘Nummer ét på listen’

En sort, sort tid – det må selvfølgelig ikke ske!

Fans i kras FCK-kritik – får konsekvenser

Afsløring: FCM forventer kæmpe beløb for stjerne

AGF-salg? – Ikke hvis det står til mig

DBU-boss udvandrede i protest

Efter ni år – dansker forlader engelsk klub