De to hold, der er seedet 1 og 2 i hver conference er oversidder i 1. runde af slutspillet.
De eller det højest seedede hold spiller altid på hjemmebane. Det vil sige, at det hold, som bliver seedet som nr. 6 automatisk vil skulle spille alle kampe på udebane.
Det højest seedede hold møder altid det lavest seedede hold af dem, der er tilbage i slutspillet.
Det betyder, at det 1.-seedede hold ikke kan møde 2.- eller 3.-seedede hold før i conferencefinalen.
Statistisk set bliver man altså belønnet for at have været det bedste hold i den regulære sæson, da man teoretisk set altid møder det “svageste” af de resterende hold.
Efter 16 kampe i den regulære sæson har 12 af de 32 hold kvalificeret sig til slutspillet, og skal nu kæmpe om de to eftertragtede pladser i Super Bowl, og om hvem der skal løfte the Vince Lombardi Trophy søndag d. 5. februar i Detroit.
Endnu engang er der blevet vendt op og ned på styrkeforholdet i ligaen. År efter år dukker der ud af ingenting hold op, der spiller en rigtig god sæson og sender forhånds-favoritterne på en tidlig ferie.
Det kan skyldes, man har været dygtig til at hente nye spillere til holdet, men det kræver også lidt held med spilleplanen.
Spiller et hold i en svag division, og møder de derudover forholdsvis svage modstandere er vejen til slutspillet ikke så lang, som den umiddelbart kan se ud. Andre hold bliver ramt af skader bladnt nøglespillere, og langt fra alle formår at komme sig over det. Og så ender det hele i en la-la-sæson, hvor man aldrig rigtig kommer i omdrejninger.
Kigger man nærmere på hvilke hold, der nåede slutspillet i år i forhold til sidste år, lægger man hurtigt mærke til, at af de 12 hold som har kvalificeret sig til slutspillet i år var syv hold – Jacksonville, Cincinnati, Chicago, Washington, Carolina, Tampa og New York ikke med i slutspillet sidste år.
Fem af de syv hold tabte sågar flere kampe end de vandt i forrige sæson, hvilket tydeligt understreger, at der hele tiden sker ændringer i styrkeforholdet i NFL.
Blandt de hold, der ikke klarede sig videre til slutspillet i år, er de største overraskelser Atlanta Falcons, som var i NFC conference finalen sidste år, og San Diego Chargers, som i år har tabt for mange tætte kampe.
Det er naturligvis også en overraskelse af de store, at sidste års Super Bowl deltager fra Philadelphia heller ikke er med i slutspillet, men på grund af uendelig mange skader har deres skæbne været afgjort i mange uger. Trods kvaliteten på de hold, som er med i slutspillet, er de fleste hold nok glade for ikke at kunne møde Atlanta og San Diego i en alt eller intet kamp, trods disse to holds præstationer i de sidste to uger.
Siden 1990 er det ikke lykkedes et hold, som har været seedet 5 eller 6 at komme i Super Bowl, hvilket dog også hænger sammen med, at disse to hold, skal spille tre kampe på udebane for at nå så langt.
Kun fem gange er det lykkedes et hold, der ikke har været seedet 1 eller 2 at spille sig til Super Bowl.
Det var Buffalo Bills i 1992/93 (seedet 4), Denver Broncos i 1997/98 (seedet 4), Tennesee Titans i 1999/00 (seedet 4), Baltimore Ravens i 2000/01 (seedet 4) og Carolina Panthers i 2003/04 (seedet 3). Af disse fem hold gik Denver Broncos og Baltimore Ravens hen og vandt Super Bowl.
Holder den overstående statistik kan man i teorien, før slutspillet er gået gang, udelukke Jacksonville, Pittsburgh, Carolina og Washington fra at nå i Super Bowl.
New England, Cincinnati, Tampa og New York har 16,7% chance for at komme i Super Bowl, mens Indianapolis, Denver, Seattle og Chicago statistisk set har 83,3% chance for at være deltagende part i Super Bowl.
Vi lægger hovedet på blokken og kommer med vores bud på, hvad der sker i slutspillet.
NFC først. Seattle er det bedste hold, og de går i Super Bowl. Seattle har været det eneste stabile hold i NFC i år. De har hjemmebanefordel gennem hele slutspillet, og det benytter de sig af.
I den regulære sæson var de 8-0 hjemme, og de får ikke en større chance for at nå Super Bowl end i år.
De fem resterende hold er meget lige, og alle kan slå alle på en given dag. Hver især har de deres styrker og svagheder.
Washington virker i øjeblikket som det stærkeste hold, men de har alle odds i mod sig, da de skal spille alle deres eventuelle kampe på udebane.
AFC er straks sværere at forudsige, da der er flere om buddet.
Indianapolis har endelig fået hjemmebanefordel, men er svære at vurdere ud fra de sidste par uger, hvor de har sparet en del spillere.
De må dog påtage sig favoritværdigheden, og det er måske sidste chance i år for dem, da de får salary cap problemer næste år.
Denver har spillet en rigtig god sæson, og vil også kæmpe med til det sidste. Denver er 8-0 hjemme i år, og så har de revanche til gode mod Indianapolis, som har krøllet Denver sønder og sammen de forgangene to sæsoner i slutspillet.
Cincinnati tror vi ikke på. De har haft en fremragende sæson, og har vundet deres første divisionstitel siden 1990, men der har været for store udsving på det seneste til, at de kan gøre sig håb om at komme ret langt i år.
New England, Jacksonville og Pittsburgh er alle outsidere. Jacksonville og Pittsburgh får det svært, da de ikke kan undgå at spille alle deres kampe på udebane, og statistikken taler i mod, det lykkedes.
New England var dømt ude for to måneder siden, men har formået at forbedre sig fra uge til uge. De må have en kæmpe tro på egne evner, og så er det aldrig lykkedes et hold at vinde Super Bowl tre gange i træk.
Vores bud er Seattle møder Indianapolis eller New England i Super Bowl, men lige meget hvad, så kommer vinderen af Super Bowl fra AFC.
For dem, der ynder at spille på kampene i slutspillet, kan det måske betale sig at kigge lidt på de forgangene års resultater. Statistik er naturligvis én ting, og det der sker på banen noget andet, men alligevel viser der sig af og til tydelige mønstre, der kan gavne de spillelystne.
Tabellen viser fordelingen af hjemme- og udesejre i wild card weekenden fordelt på conference (2-0 betyder 2 hjemmesejre og 0 udesejre)
Statistikken er baseret på resultater siden 1990, hvor det nuværende slutspilsformat blev introduceret.
SKEMA
11 gange er de fire kampe endt 3-1. 2 gange 2-2. 1 gang 4-0 og 1 gang 1-3.
Sidste sæson var den første, siden der kom 12 hold med i slutspillet, hvor udeholdene vandt flere kampe end de tabte. Og spørgsmålet er, om det gentager sig i år.
De fire kampe i den kommende weekend ser rigtig spændende ud, og det er svært at spå om udfaldet, da det umiddelbart kan gå begge veje.
Det er langt fra umuligt, at der igen i år kommer tre udesejre i wild card-runden. Der er ingen oplagte favoritter i nogle af de fire kampe. Under spilleforslagene kan du se mere statistik.
NFL – Lørdag 22.30
Tampa-Washington over 37 point
Bet365 1,90
¿ 2 bolde
Tampa er i slutspillet for første gang siden Super Bowl triumfen i 2002, mens Washington har spillet sig i slutspillet for første gang siden 1999, hvor de tabte i 2. runde af slutspillet til netop Tampa.
Washington har vundet fem kampe i træk, og vurderes af mange eksperter i USA som stor outsider i NFC, da holdene – med undtagelse af Seattle – ligger meget tæt op af hinanden.
Tampa og Washington spillede en brag af en kamp tidligere på sæsonen, som Tampa til slut vandt 36-35.
Tampa er 6-2 hjemme i den regulære sæson. Washington er 4-4 ude.
NFL – Søndag 02.00
New England-Jacksonville (0-8) 2 1,90
Bet365 1,90
¿ 3 bolde
New England er blevet bedre uge for uge, men Jacksonville vandt to kampe mere end New England i den regulære sæson.
De to hold har mødt hinanden to gange før i slutspillet med en sejr til hver. Begge gange er det hjemmeholdet, som har vundet.
Jacksonville har fire gange været i New England og spille og har tabt alle fire.
New England er 5-3 hjemme i den regulære sæson. Jacksonville er 6-2 ude.
NFL – Søndag 19.00
New York-Carolina (0-2,5) 2
Bet365 1,90
¿ 3 bolde
Begge hold sluttede sæsonen 11-5, men ingen af holdene har været stabile over en længere periode.
Der venter et par spændende kampe i kampen i dette opgør. Den unge New York QB Eli Manning mod Carolinas mere rutinerede QB Jake Delhomme, som har Super Bowl erfaring.
Den afgørende faktor i denne kamp bliver de to holds løbeangreb, hvor New York har Tiki Barber og Carolina har DeShaun Foster. Det hold, der vinder den kamp, vil højst sandsynligt også avancere en runde i slutspillet.
New York og Carolina har kun mødt hinanden to gange før og begge gange vandt Carolina.
New York er 7-1 hjemme i den regulære sæson. Carolina er 6-2 ude.
NFL – Søndag 22.30
Cincinnati-Pittsburgh 2
Bet365 1,62
¿ 2 bolde
Måske den mest interessante kamp i denne weekend. Begge hold hører hjemme i AFC North og sluttede 11-5 i år, men Cincinnati fik hjemmebanefordelen, da de var bedst af de to i deres division.
Cincinnati har tabt de seneste to kampe i den regulære sæson, og i de seneste fem kampe er der i gennemsnit scoret 30 point i mod dem.
Pittsburgh har vundet fire kampe i træk, og virker som et hold, der har genfundet formen, og frem for alt har de genfundet deres løbeangreb, som skal fungere, hvis Pittsburgh skal videre i slutspillet.
Det er tredje gang de to hold mødes i år. Begge gange har udeholdet trukket det længste strå. Pittsburgh vandt 27-13 i Cincinnati, mens den omvendte kamp blev vundet 38-31 af Cincinnati.
Her er Danmarks næste toptrænere
Stor DBU-mystik: Anbefalede et nej
AaB – Silkeborg IF
– Jeg har det lidt stramt over det her interview
Jeg tog fejl: Godt at FCM ikke kom i CL
Højlund i stor diskussion med holdkammerat
David Nielsen afviser: ‘Vil ikke have det job’
Opfordrer storklub til at fyre træner og ansætte Frank
Sløj timing: Det virker amatøragtigt, Brøndby!
Ekspert om Birk-udtalelser: ‘Risikerer at miste jobbet’
VM-lodtrækning i dag: Her er Danmarks mulige modstandere
Skal FCK frygte jer? ‘Vi kommer til at stå stærkere’
Skriver til FCK-stjerne midt om natten
Silkeborg-fan: Her er min drømmetransfer
Brøndby-chef fyret: Her er Neestrups svar
Ellevild Amin Chiakha: Nok den værste følelse
Har ondt af ham: ‘Han er rigtig nedtrykt’
Dårligt nyt om FC Midtjylland-profil
Ekspert: Brøndby ansætter ny chef i morgen
Her er Danmarks drømmepulje – og det værste mareridt
Altså, hvordan kan han være så dårlig?
Var et teenagevidunder: FCK-komet står ved en skillevej
Jacob Neestrup til Tipsbladet: Forkert!
Her er fem bud på en ny Brøndby-træner
Hyrede Brøndby-træner: Overbevist på 30 sekunder
Fanklubben: Disse tre kan være færdige i Brøndby
Juventus lurer på dansk angriber
Skal hans lillebror også til Danmark?
Kasper Schmeichel: Ved I, hvor irriterende han var?
Kæmpe optur for Elias Jelert
Hvordan kan han være så dum? Kan koste jobbet
Lind bomber i Italien: ‘Ustoppelig’
Brøndby-boss kimet ned
FCK og FCM bød på Brøndbys stjerne: ‘Jeg var i chok’
Neestrup: Derfor er Sander og Cornelius vraget
Nu forklarer Brøndby-boss timingen af fyring
Stor ændring lurer i Brøndby
‘Han har nogle ekstraordinære kompetencer’
I chok: ’Det er jo en kæmpemæssig krise!’
Frederik Birk er slet ikke i tvivl
Sådan! Rasmus Højlund med to kasser for Man Utd
Han ligner FCK’s nye superstjerne
Tøffe dybt chokeret: Hvad fanden betyder det?
I frostboksen: Det bliver mellem mig og ham
Fem spilforslag til weekenden 13.-15. December
Havde spillernes opbakning: Fyring overrasker i Brøndby
Brøndby meget tæt på sportsdirektør
Dagens Spilforslag: Godt med mål i bundopgør
Nyder Superliga-livet: Som under Bo Henriksen
De kan snuppe Andreas Maxsø
Her er reaktionerne på Jesper Sørensens fyring