• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:

DET BETÆNDTE VALG: Den tidligere præsident for UEFA Lennart Johansson er ikke overrasket over, at to FIFA-ledere blev afsløret i at ville sælge deres stemme til valget af VM-vært i 2018 og 2022.

Af Troels Bager Thøgersen

2. december skal FIFA's eksekutivkomite beslutte, hvem der skal være VM-vært i 2018 og 2022.

I de seneste uger har journalister på den britiske avis Sunday Times afsløret to FIFA-ledere i at ville sælge deres stemme til valget 2. december, hvilket fik FIFA til at suspendere de to, Reynald Temarii fra Tahiti og Amos Adamu fra Nigeria.

Men der er fortsat stor tvivl om både selve proceduren op til valget, og om der findes flere skeletter i FIFA-skabene, der kan tænkes at rasle ud i de kommende uger, hvor medier fra hele verden kigger meget nøje på den nu 22 mand store eksekutivkomite.

Ikke overrasket
Forløbet kunne have været meget anderledes, hvis svenskeren Lennart Johansson i 1998 var blevet valgt til FIFA-præsident i stedet for Sepp Blatter.

Her har flere unavngivne kilder talt om uddeling af brune kuverter, mens et enkelt FIFA-medlem senere fortalte, at han var blevet tilbudt penge for at stemme på Blatter.

Det er aldrig blevet bevist, at der skulle være sket noget ulovligt på 1998-kongressen, men Lennart Johansson fornemmer den dag i dag, at der var noget helt forkert med forløbet dengang. Derfor – og på grund af mange andre episoder før og efter præsident-valget i 1998 – er Lennart Johansson ikke overrasket over, at Amos Adamu og Reynald Temarii tilsyneladende har været bestikkelige.

- Jeg kan ikke sige, at jeg er overrasket, når man tænker på, hvad der ellers er sket i FIFA gennem tiden. Det er selvfølgelig trist, for det burde komme som en kæmpe overraskelse, at der er korruption, men det er det desværre ikke. Det er ikke godt for fodbolden, siger Lennart Johansson til Tipsbladet.

Ifølge Jens Sejer Andersen, der er direktør for organisationen Playthegame, der blandt andet arbejder for åbenhed og demokrati i international sport, stikker problemerne i FIFA dybere end til to angiveligt korrupte medlemmer af eksekutivkomiteen.

- Når Sepp Blatter taler om djævle, taler han om onde enkeltpersoner. Det er bekvemt for ham og FIFA at flytte opmærksomheden væk fra de langt større korruptions-skandaler, der har udfoldet sig i de senere år. Senest ISL-skandalen, som de med held har fået begravet. ISL-skandalen handler ikke om to ledere, der beder om penge, men om at adskillige personer har modtaget over 100 millioner dollars. Dem holder FIFA hånden over, og det skyldes vel sagtens, at de stadig har fremtrædende positioner i FIFA, siger Jens Sejer Andersen.

Chefen for det somaliske fodboldforbund stod i 2002 frem i en edsvoren udtalelse og fortalte, at han i 1998 var blevet tilbudt 100.000 dollars for at stemme på Blatter, men at han havde sagt nej, og at han havde skriftlige beviser for tilbuddet.

- Jeg siger ikke, at Hr. Blatter købte stemmerne, men at det var dem, der førte kampagne for ham, og de (personer, Red.) er velkendte, der købte stemmerne, sagde den daværende chef for Somilias fodboldforbund Farah Addo.

Addo blev senere suspenderet af FIFA, hvilket ikke fik ham til at trække anklagerne tilbage.