• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Anders Dehn

Forvirret? Her er forklaringen på, at Dolberg må spille trods positiv test

Foto: Getty Images

Kasper Dolberg testede mandag positiv for coronavirus, men får alligevel lov til at stille op i aftenens landskamp. Det giver god mening, forklarer ekspert.

Af Anders Dehn

Kasper Dolberg er en af de efterhånden få oprindeligt udtagede danske landsholdsspillere, der er clearet til at spille aftenens kamp mod Sverige. Han blev ellers testet positiv for coronavirus mandag, og samtidig raser et coronaudbrud hjemme i OGC Nice, hvor træningsanlægget er lukket ned, efter omkring 15 personer er testet positiv.

Hvordan hænger det så sammen?

Tipsbladet.dk har talt med Christian Wejse, afdelingslæge på Infektionssygdomme ved Aarhus Universitetshospital og ph.d. på byens universitet. Han forklarer, at det faktisk giver god mening.

For Dolberg blev allerede i september smittet med virussen, og det er meget normalt, at man i en-to måneder bagefter stadig kan teste positiv, selv om man altså ikke selv smitter længere.

Læs også:Kasper Dolberg testet corona-positiv - DBU venter på UEFA-pas

- Det er velkendt. Så har der været nogle ganske få beskrevne tilfælde af nogle, der er smittet på ny med ny virus. Men det har været ude i nogle længere tidsafstande. Det har været fire-seks måneder efter første smittetilfælde, siger Wejse.

Den tilgængelige viden om coronavirus peger altså på, at der ikke er tale om en ny smitte hos Dolberg, men om levn fra den gamle. Det kan i teorien godt være en ny, men ifølge Wejse også kun i teorien.

- Kan man forestille sig, at Kasper Dolberg har været smittet i september, været rask og nu er smittet på ny med virus, som han er smitsom med? Ja, for man kan forestille sig hvad som helst inden for biologien, men det er nok ikke særlig sandsynligt, siger han.

- Langt den mest rimelige vurdering her vil være, at han danner antistoffer, for det gør stort set alle. Så er han også immun mod den smitte, som kører lige nu i hans klub. Så derfor vil det være meget utænkeligt, at han skulle være smittet på ny med noget, som gør ham smitsom.

Læs også:Kæmpe coronaudbrud i Nice: Er Kasper Dolberg smittet igen?

- Det forekommer bestemt mest sandsynligt, at det handler om den tidligere infektion, som bliver ved med at være positiv, for det er velbeskrevet.

Enkelte oplever at blive smittet igen, efter de har været smittet én gang. Det ville dog være et historisk tilfælde, hvis det for Dolberg skete allerede to måneder efter den første smitte.

- Der er beskrevet under 10 tilfælde i verdenshistorien, og med i alt 55 millioner smittede med coronavirus er det formentlig relativt sjældent forekommende. Det kan forekomme, at man bliver smittet, bliver rask og bliver smittet på ny, men det vil i så fald første gang, det er sket med så kort tidsinterval.

Christian Wejse har ikke set det beskrevet, at tidligere coronasmittede personer tester positiv igen mere end to måneder efter den første smitte, så han forventer, at Kasper Dolberg ikke oplever det ret meget længere.

Læs også:Dolberg får alligevel lov til at spille på trods af positiv coronatest

Læs også:Sådan ser Danmarks trup ud mod Sverige: Superligaen dominerer

Læs også:To danskere yderligere ude mod Sverige: Ankommer først torsdag

-----
Se alt det bedste fodbold fra de største ligaer med YouTV - Intro-tilbud

Superliga

Mere Superliga

Fokus