Video : Tipsbladet
Landshold

Kæmpe krise i Tyskland: Frygt i hele befolkningen

Det tyske landshold er i frit fald og har netop fyret landstræner Hansi Flick. Krisen stikker dybt hos de kommende EM-værter, fastslår journalist Nicolai Lisberg, der er ekspert i tysk fodbold.

Auf Wiedersehen!

Søndag røg Hansi Flick ud af vagten som tysk landstræner efter endnu et skamfuldt resultat på fodboldbanen, hvor "Die Mannschaft" har været elendigt kørende i efterhånden lang tid. På Volkswagen Arena tabte Tyskland 1-4 til Japan, og det var det fjerde nederlag i fem kampe. Siden VM-nedturen i Qatar sidste år er ondt blot blevet værre for Danmarks store nabo mod syd.

Nu forsøger man sig med en ny landstræner, som endnu ikke er udpeget, og han skal forsøge at rejse det stjernebesatte tyske mandskab inden EM næste sommer, hvor Tyskland som bekendt er værter.

Det bliver en kæmpe opgave - krisen stikker nemlig dybt, fastslår journalist og forfatter Nicolai Lisberg, der blandt andet er ekspert på tysk fodbold hos Mediano. 

- På bundlinjen er et tysk landshold, som taber og taber, og krisen kan ikke bare kobles til Hansi Flick. Det har i virkeligheden set skidt ud siden Confederations Cup i 2017. Og hvad er så gået galt? Det er der rigtig mange ting, der er. Det er den største krise i mange, mange år, siger Lisberg til Tipsbladet og fortsætter:

- Man har ikke udviklet stilen og spillertyperne. Hansi Flicks stil minder meget om den, Joachim Löw brød igennem med, hvilket vil sige meget boldbesiddelse, men de har i min optik ikke spillerne til at udføre den. De er ikke dygtige nok til at skabe chancer, og de er for lette at skabe chancer imod. Og så har de nogle klare mangler på flere positioner - ikke mindst i angrebet, hvor man reelt aldrig har fundet en afløser for Miroslav Klose.

- Der mangler helt klart også de der Lothar Matthäus, Stefan Effenberg og Jens Jeremies-typer. De typer, man virkelig slår sig på. Lige nu består holdet alt for meget af det, tyskerne kalder "schönwetterfussballer" - altså spillere, som kun spiller godt, når solen skinner, og det går godt. 

Krisen kradser over en bred kam i det tyske fodboldforbund, der også kunne notere, at kvindelandsholdet skuffede enormt ved VM for blot et par måneder siden. Nicolai Lisberg peger på et muligt strukturelt problem i Tyskland.

- I fodboldforfundet har man vedtaget reformationer, som man også gjorde kort efter årtusindeskiftet, hvor man gentænkte hele ungdomsarbejdet. Denne gang har man lavet endnu mere gennemgribende ændringer for, hvordan man tænker ungdomsfodbold. Tanken er, at unge spillere skal spille to mod to eller tre mod tre på meget mindre baner, det skal stort set være umuligt at heade, og man skal spille med mere børnevenlige bolde.

- Og nok så væsentligt betyder det ikke noget, om man vinder eller taber. Man har mere eller mindre fjernet hele konkurrenceelementet, og det er jo interessant, for hvis der er noget, der har kendetegnet tysk landsholdsfodbold i mange år, er det, at det har været vindermaskiner, siger Nicolai Lisberg.

Hvem skal afløse Flick?
Heldigvis for det tyske landshold slipper Leroy Sané og holdkammeraterne for at skulle kvalificere sig til EM i 2024. Som værter er Tyskland automatisk kvalificeret, og med holdets nuværende forfatning in mente kunne man godt frygte på tyskernes vegne, om "Die Mannschaft" overhovedet ville være i stand til at kvalificere sig, hvis de skulle spille om det. 

De dårlige præstationer har medført, at man i Tyskland ser frem til EM-slutrunden med både spænding og rædsel.

- VM i 2006 i Tyskland var en fantastisk slutrunde, og det var en tysk folkefest, som kun blev større og større. Denne gang er der i høj grad en vis frygt. Der er ikke den samme tro på det tyske landshold, som der har været tidligere, og mange er bange for, at det kan gå helt galt - og det er jo endda før, at der overhovedet er trukket lod til grupperne. Det er et slagent tysk fodboldhold og et slagent tysk fodboldland, fastslår Nicolai Lisberg.

Det store spørgsmål lige nu er naturligvis, hvem der skal afløse Hansi Flick og bære de tyske EM-forventninger på skuldrene næste sommer? Bookmakernes favorit er Julian Nagelsmann, og det kalder Nicolai Lisberg også for et "godt bud" på en ny landstræner for Tyskland.

- Jeg tror, de fleste tyskere håber på Jürgen Klopp, men det har jeg godt nok svært ved at se. Julian Nagelsmann er den mest åbenlyse, fordi han er kontraktløs, men jeg har også noteret, at Louis van Gaal er blevet bragt i spil. Det siger godt nok meget om situationen, hvis Tyskland tyer til en hollænder. De to nationer er kæmpe rivaler på fodboldbanen. Oliver Glasner er også en mulighed, men det bedste bud lige nu er Julian Nagelsmann, siger han. 

63-årige Rudi Völler er blevet udpeget som midlertidig landstræner for Tyskland