Landshold Anders Dehn

Ny dansk flag-skandale? Vil tage det op med DBU

Foto: Getty Images

Ligesom en dansk fan fik konfiskeret et banner Aserbajdsjan i sommer, fik en anden konfiskeret et Qatar-kritisk banner i Moldova forleden. Fanformand vil tage sagen op med DBU.

Af Anders Dehn

Det vakte stort påstyr i sommer, da vagter i Baku konfiskerede et regnbueflag, som den danske landsholdsfan Kristoffer Føns havde medbragt til EM-kvartfinalen mod Tjekkiet. I landskampen mod Moldova forleden overgik samme skæbne en anden fan.

Daniel Niebuhr havde medbragt et rødt og hvidt flag med påskriften "Boycott Qatar 2022" til VM-kvalifikationskampen i Moldova. Han skriver på Twitter, at han fik det konfiskeret kort før kickoff og først fik det tilbage efter kampen.

På den måde minder sagen altså til forveksling om skandalen fra EM-kvartfinalen, bare med et andet budskab på banneret. Hos paraplyorganisationen Danske Fodboldfans undrer formand Christian Rothmann sig over, at det er sket igen.

Med forbehold for, at han ikke kender sagens detaljer nærmere, end hvad han kan læse på Twitter, siger han:

- Det er utrolig beklageligt, at man på den måde frarøver fans muligheden for at udtrykke sig kritisk. Fans har lige så stor ret til at udtrykke sig som spillere. Så jeg kan ikke finde argumentet for, hvorfor man ikke skal have lov til at vise det her banner. Vi ser med stor alvor på det. Om vi er ude i en krænkelse af ytringsfriheden, det er vi nok.

- Jeg er dog betrygget ved, at vi ikke ser det i Danmark, men uden for landets grænser og i andre kulturer. Jeg er bare glad for, at der i Danmark er plads til, at vi kan udtrykke os på den måde. Vi er ikke vant til, at der bliver lagt beslag på fans' holdninger på relevante emner. Qatar er noget, vi har diskuteret rigtig længe, og det er en slutrunde, vi arbejder på at kvalificere os til, så naturligvis synes jeg, fans har ret til udtrykke sig.

Christian Rothmann fortæller, at han senere i dag skal tale med Anders Hagen, der er fankoordinator i DBU. Selv om det ikke var DBU-folk men lokale vagter, der konfiskerede banneret i Moldova, vil han tage fredagens episode op med det danske forbund.

- Det er relevant at spørge, hvorfor det blev taget ned. Der blev umiddelbart ikke brudt nogen UEFA-regler, så det er mildest talt yderst relevant at finde ud af, siger han.

I sommer lovede UEFA, at man ville forsøge at komme til bunds i sagen om det konfiskerede regnbueflag, og Rothmann forlangte en kulegravning af episoden. Siden har der dog været stille, så fredagens episode er en kærkommen lejlighed til at gå UEFA's løfter efter i sømmene.

- Jeg har ikke hørt fra Football Supporters Europe, som er vores paraplyorganisation. Jeg fik at vide, at de ville kigge på det. Men det er superrelevant at følge op på nu, siger den danske fanformand.

Danmark møder Østrig tirsdag aften klokken 20.45.