• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Ole Hoffskov

Optakt: Danmark - Gibraltar

Foto: Getty Images

Danmark bør vinde sikkert over Gibraltar fredag aften, så den helt store finale mod Irland venter tre dage senere.

Af Ole Hoffskov

Kampfakta:
Kampstart: Fredag klokken 20.45
Spillested: Telia Parken, København
Dommer: Istvan Vad, Ungarn
På TV: Kanal 5
Hashtag: #dangib #landsholdet

Holdnyt:
Danmark: 
Så er det nu, det skal afgøres, om Danmark kommer med til EM.

En sejr fredag mod Gibraltar og et point i Dublin mod Irland mandag vil være nok for de rød-hvide, og lad det være slået fast med det samme; de tre point mod Gibraltar bør komme i hus uden skyggen af problemer.

Danmark vandt senest 1-0 over Schweiz og har dermed bragt sig i en meget god position i gruppen, men ikke bedre end, at EM kan kikse. Sejren mod Schweiz var en meriterende af slagsen for det danske landshold, der først og fremmest kunne takke Kasper Schmeichel. Den danske landsholdsmålmand stod sit livs landskamp.

Landstræner Åge Hareide har understreget, at det er vigtigt, at opgaven mod Gibraltar tages alvorligt, men han har samtidig fastslået, at startopstillingen mod Gibraltar næppe er den samme som den, han sender på banen mod Irland.

Hareide vil gerne spare spillere af fysiske hensyn, og det kan meget vel være, at spillere som Andreas Cornelius og Jens Stryger Larsen står over mod Gibraltar for at være helt klar mod Irland. Pierre Emile Højbjerg er ifølge landstræneren klar oven på en hjernerystelse, men Hareide kan meget vel vælge at spare ham alligevel. Yussuf Poulsen har talt om mange kampe på få dage, og derfor giver det også mening, at han får et hvil, så han er helt klar til mødet med Irland på mandag.

Danmark har ingen karantæner.

Gibraltar:
Der var vild jubel i Gibraltar i seneste runde, hvor det lykkedes lilleputnationen at score to mål mod Georgien - de første to af slagsen i den igangværende EM-kvalifikation. Kort før tid lå Gibraltar også til at få point, men til syvende og sidst endte det med en 3-2-sejr til Georgien.

Læs også:Zanka bryder tavsheden: Svært at tage den korrekte beslutning på 45 minutter

Dermed har Gibraltar tabt alle kampe i EM-kvalifikationen.

Gibraltar er sammen med Letland og San Marino et af tre hold, der ikke har fået et point i EM-kvalifikationen, og det er med til at understrege, at der er tale om én af Europas dårligste fodboldnationer.

Stort set hele Gibraltar-truppen spiller til dagligt i hjemlandet. Én af undtagelserne er angriberen Tjay De Barr, der spiller i spansk fodbold for Real Oviedo Vetusta i den tredjebedste række. 

Bud på startopstillinger:
Danmark (4-3-3): Schmeichel - Dalsgaard, "Zanka", Kjær, Knudsen - Delaney, Eriksen, Schöne - Skov, Gytkjær, Braithwaite

Gibraltar (4-2-3-1): Goldwin - Sergeant, J. Chipolina, R. Chipolina, Olivero - Badr Hassan, Mouelhi - Casciaro, Walker, Pons - De Barr

Profilen: 
Danmark vil stå over for et hold, der pakker sig, og derfor er der brug for folk, der kan sparke fra distancen. Den kvalitet besidder Robert Skov om nogen, og han ligner en sikker starter fredag aften. Robert Skov vil formentlig starte i højre angrebsside, og det er også i den rolle, man husker ham fra FC København, men på klubholdet Hoffenheim bliver Skov brugt som venstre wingback. Det bliver en god lejlighed for Robert Skov til at bevise, at han ikke har glemt, hvordan man skal begå sig i offensiven. 

Vidste du, at..:
Med placeringen som nummer 196 på FIFA's verdensrangliste er Gibraltar det næstlavest rangerende mandskab i EM-kvalifikationen. Kun San Marino er dårligere placeret som nummer 209. 

Læs også:Schmeichel om Hareide-fyring: Hvorfor ændre på noget, der ikke er gået i stykker

Dom:
Danmark vinder - spørgsmålet er bare hvor stort. For landstræneren handler det om at få tre sikre point på kontoen og slippe fra kampen uden skader, så alle mand er klar til braget i Dublin. Man vil helt sikkert se Åge Hareide spare spillere fra kampens start og formentlig også undervejs. Mon ikke, at Christian Eriksen eskempelvis bliver pillet ud, når sejren er sikret?

Danmark vandt det modsatte opgør med 6-0, og vi skal formentlig op omkring samme cifre i fredagens kamp. Buddet herfra er, at Danmark slår Gibraltar med 5-0.

Tidligere indbyrdes kampe, form og tabel:

Læs også:Nicklas Bendtner drømmer om landsholdscomeback

Læs også:Åge Hareide: Pisseirriterende med alle de Irland-kampe

Læs også:Hareide kritiserer Bendtner: Det er altid alle andres skyld - aldrig hans egen