• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Troels Bager Thøgersen

Stiller spørgsmålstegn ved DBUs Qatar-konklusion

Foto: Getty Images

Er der sket positive forandringer i Qatar på grund af DBU's kritiske dialog? DBU siger torsdag aften ja, men en ekspert er i tvivl.

Af Troels Bager Thøgersen

Kom der noget godt ud af Qatars VM-slutrunde?

Det spørgsmål er blevet diskuteret løbende under og efter VM 2022, og i et referat fra DBU's seneste bestyrelsesmøde konkluderer forbundets topfolk, at DBU's kritiske dialog har betydet positive forandringer i landet.

Flere danske og udenlandske medier har i dækningen af migrantarbejderes forhold efter VM berettet om særdeles dårlige forhold for arbejderne, og at Qatars myndigheder efter VM-festen har lukket ned for diskussionen af forholdene.

- Jeg tror, at alle, der har haft nogen dernede, har trukket deres ansatte ud af landet, for spørgsmålet er jo: Hvad kan de udrette? Hvad kan de få lov til, sagde Gunde Odgaard, der er sekretariatsleder i Bygge- Anlægs- og Trækartellet, til DR i marts.

- Deres forhold har aldrig været værre, lød det videre fra Gunde Odgaard om migrantarbejdernes forhold i Qatar efter VM.

I et interview med Tipsbladet stiller Play the Games senioranalytiker Stanis Elsborg spørgsmålstegn ved, om DBU's konklusion om forbedringer på grund af den kritiske dialog holder vand.

- Det må være rimeligt at stille spørgsmålstegn ved den meget kategoriske konklusion, at DBU med deres kritiske dialog har bidraget til at skabe reelle forandringer for migrantarbejderne i Qatar, siger Stanis Elsborg til Tipsbladet.

- Det er stadig alt for tidligt at drage sådanne konklusioner med tanke på de fortsatte afsløringer om horrible forhold for migrantarbejderne. DBU henviser til BWI og flere andre organisationer, men senest jeg hørte fra eksempelvis Gunde Odgaard fra BWI, så går det ikke synderligt godt for migrantarbejderne og deres forhold efter VM.

Ifølge Stanis Elsborg er der grund til at tvivle på, om den kritiske dialog har nogen effekt i FIFA eller hos potentielle VM-værter som Saudi-Arabien, og om DBU og andre kritiske nationer overhovedet når ind til FIFA-præsident Gianni Infantino og de øvrige magthavere i international fodbold.

- I Play the Game er vi grundlæggende enig i, at en kritisk dialog er et godt udgangspunkt. Samtidig må man også sande, at den reelle vinder på det idrætspolitiske felt før, under og efter VM, ja, det er desværre styret i Qatar. Og med FIFA-præsident Infantinos ageren de seneste par år, så virker det ikke til at han bifalder DBUs kritiske dialog eller samtaler om good governance og menneskerettigheder.

- Det ser ud til at DBU står meget alene og det bliver vanskeligt for DBU at manøvre i det idrætspolitiske felt i fremtiden. Men DBUs formand, Jesper Møller, har en betydningsfuld position som medlem af UEFAs bestyrelse, og lad os håbe, at det kan medvirke til at DBUs mærkesager også kan blive hørt i korridorerne hos FIFA og andre betydningsfulde idrætspolitikere. Men det ser svært ud, siger Stanis Elsborg.