• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Oliver Okstrøm

DBU-bosser: Qatar-debat forstyrrede VM-holdet

Foto: Getty Images

DBU-bestyrelsen peger nu på, at der skal være en mere klar rollefordeling fremover.

Af Oliver Okstrøm

Da Danmark var med til VM i Qatar tilbage i november og december 2022, var der samtidig et fokus på de manglende menneskerettigheder i værtslandet. Det var noget, som både landstræner Kasper Hjulmand og en række spillere blev spurgt ind til.

Det er nu noget, som bestyrelsen i DBU godt et halvt år efter er kommet frem til var en forstyrrelse. Det melder de i deres referat efter bestyrelsesmødet 27. april.

- DBU vil arbejde med en klarere rollefordeling mellem idrætspolitisk og sportslige forberedelser. Det skal understøtte trænere og spilleres ytringsfrihed - herunder retten til ikke at ytre sig, skriver de og fortsætter:

- Debatten om Qatar og menneskerettigheder fyldte for meget for træner og spillere og forstyrrede de sportslige forberedelser. Det vil vi undgå i fremtiden, lyder det samlet fra bestyrelsen med formand Jesper Møller i front.

Det danske landshold måtte skuffende forlade VM allerede efter gruppespillet, hvor det kun blev til ét point.

I deres evaluering af VM bliver der desuden peget på, at de siden 2015 har haft en kritisk dialog, og at man har bidraget for at skabe reele forandringer for migrantarbejderne i Qatar. Dertil har der været arbejdet tæt sammen med de nordiske lande samt Tyskland, England, Holland og Belgien.

Derudover er de kommet frem til, hvad de skal gøre anderledes fremover foruden den nævnte rollefordeling.

- I fremtiden vil vi fortsat søge indflydelse, hvor beslutninger træffes, ex FIFA og UEFA og samarbejde med både ligesindende forbund men også dem, der ikke deler alle DBU's værdier og holdninger, fortælles det.

Kasper Hjulmand var efter Danmarks VM-exit ude og fortælle om, hvorvidt debatten om Qatar havde påvirket dem. Læs mere om det her.