Video : Tipsbladet
Ligue 1

Rivaler presser FIFA til at tjekke Nuamah-skifte

FIFA går nu Ernest Nuamahs sommerskifte i sømmene, efter at flere franske klubledere har ønsket det.

Sjældent har et skifte fra en Superligaklub til det store udland vakt så meget opsigt som Ernest Nuamahs skifte til Lyon - via Molenbeek - i slutningen af sommerens transfervindue.

Tipsbladet har tidligere beskrevet skiftet som en potentiel eller en klar 'bridge transfer', som er en form for transfer, hvor en tredje klub pro forma er involveret i et spillerskifte for at opnå en form for fordel eller omgåelse af regler, uden at spilleren på noget tidspunkt skal spille for denne tredje klub, altså Molenbeek i dette tilfælde. En bridge transfer er ifølge FIFA's regler forbudt.

Og skiftet vækker da også opsigt i Frankrig, hvor flere klubbosser fra landets topklubber har bedt FIFA om at undersøge skiftet nærmere. Det melder det store franske medie L'Équipe.

Her lyder det, at FIFA snart bør igangsætte en undersøgelse, som kan afklare situationen i Frankrig, og ifølge L'Equipe skal FIFA være indstillet på at indhente yderligere oplysninger om klubskiftet.

Tipsbladet har fulgt sagen om Ernest Nuamahs tilsyneladende bridge transfer tæt, og flere kilder har overfor Tipsbladet beskrevet, hvordan denne type undersøgelser og afklaringer af potentielle brud på nationale og internationale transferregler ofte kan tage adskillige måneder.

Adskillige Ligue 1-klubber har ifølge Tipsbladets oplysninger været hvidglødende af raseri over Lyon-ejer John Textors fremgangsmåde i Nuamah-transferen, hvilket altså ser ud til at have udløst en koordineret henvendelse fra Lyons rivaler omkring transferen.

Transferen bliver ekstra kontroversiel på grund af det faktum, at den franske licensmyndighed DNCG i sommer havde underlagt Lyon kraftige begrænsninger på transfermarkedet, blandt andet at Lyon ikke bruge mere på transfers, end man havde fået ind.

Mistanken, der ifølge Tipsblades oplysninger lever i såvel fransk fodbold som hos klubber og aktører i andre lande, er at John Textor har omgået DNCG's restriktioner såvel som FIFA's forbud mod bridge transfers ved at flytte Nuamah gennem Molenbeek, der også er ejet af John Textor, så Lyons budget pro forma kun bliver belastet af lejeomkostninger og løn for Nuamah her i 2023/24-sæsonen.

Dette kan defineres som en bridge transfer set ud fra FIFA's definitioner af, hvad en bridge transfer her, hvor netop omgåelse af fodbolds love og regler er nævnt som en faktor, der placerer en transfer i kategori som en ulovlig bridge transfer.

Ernest Nuamah har indtil videre ikke fået nogen prangende start hos den kriseramte storklub, der er sidst i Ligue 1. Denne søndag startede han på bænken i 2-0-nederlaget til Reims. Ellers er han startet inde, omend han ikke har prøvet at vinde med Lyon endnu. 

Ernest Nuamah er officielt ejet af den belgiske klub Molenbeek, men Lyon, der har samme ejer, har lejet ham for sæsonen, og har en obligatorisk købsoption på ham.