Dansk stjerne forlod Ajax: Det var en af grundene

Foto: Getty Images

DANSKERNE I FA CUP-FINALEN: Jan Mølby er en af de danskere, der har mest erfaring med den store, engelske pokalfinale. Den tidligere landsholdsspiller og Liverpool-profil ser tilbage på oplevelserne og frem til lørdag, hvor Andreas Christensen kan få en nok sidste finale for Chelsea.

Denne artikel er fra Tipsbladets trykte udgave fredag 13. maj 2022.

Af dem med det rødbedefarvede, danske pas er det kun Peter Schmeichel, der med fire FA Cup-finaler har haft flere ture i den største pokalfinale end Jan Mølby.

I 1986, 1988 og 1992 var 'Mølleren' med Liverpool i pokalfinalen, og den første og sidste vandt han over Everton og Sunderland, mens den midterste var det berømte og overraskende nederlag til Bobby Gould og Vinnie Jones' Crazy Gang fra Wimbledon.

Jan Mølby spillede 281 kampe for Liverpool fra 1984 til 1995, og kampene i FA Cuppen står i dag som noget særligt.

- FA Cuppen var én af grundene til, at jeg gerne ville til England, da jeg skulle væk fra Ajax i 1984.
Jeg drømte om at spille en FA Cup-finale på Wembley, for på det tidspunkt var FA Cup-finalen i England lige så stor som Europa Cup-finalen. Det var mere eller mindre sæsonens største kamp, siger Jan Mølby, der i dag er ekspertkommentator på Viaplay.

- Alle har hørt om Wembley, og mange har en drøm om at få lov til at spille der. For mange lykkes det aldrig. I min tid som aktiv var Wembley sjældent i brug, så mulighederne for at spille der var små. Når man så fik muligheden, var det noget helt specielt – bare det at køre op mod stadion, som man kunne se flere kilometer væk, gav én følelsen af at det her, det er fodbold. Wembley lugter af fodbold, siger Jan Mølby.

- Jeg husker selv de FA Cup-finaler, jeg så i 70'erne, og jeg kunne rigtig godt lide alle de her traditioner, der var om kampen, som normalt lukkede og slukkede sæsonen. Så da vi fik mulighed for at spille en finale for første gang i 1986, var det stort – især fordi det var mod vores bysbørn fra Everton. Det var noget af det største i min karriere.

- I dag er FA Cuppen ikke helt det samme, selv om det stadig er en utrolig stor turnering. Vinderne af de to pokalturneringer i England er jo traditionelt nogle af de større klubber, så selvfølgelig tager de den seriøst, men jeg tror, at Champions League-finalen nu er den største kamp i sæsonen, siger Jan Mølby med en henvisning til eksklubbens finale i Paris mod Real Madrid om to uger.

Fornuftige chancer for Chelsea
Lørdagens finale i det nordvestlige London ligner ikke en done deal for Liverpool, selvom de i foråret har været klart bedre kørende end Chelsea, der trods ihærdige forsøg fra cheftræner Thomas Tuchel og spillerne i nogen grad har virket mærkede af stormvejret omkring salget af klubben og sanktionerne mod ejeren gennem 19 år, Roman Abramovitj.

Tirsdag aften måtte Liverpool slide og slæbe for en 2-1-sejr ude mod Aston Villa, der lige så vel kunne have fået 2-2, som Liverpool kunne have udnyttet en af kontrachancerne til 3-1.

Begge opgør i Premier League endte uafgjort, mens Liverpool skulle gennem en straffesparkkonkurrence for at slå Chelsea takket være Kepas brændte straffe på Wembley i slut-februar i Liga Cup-finalen, så det bliver nok en kamp, hvor Liverpool skal bruge mange kræfter for at matche en modstander, der ikke har lige så meget at spille for efterfølgende.

- Der er ingen tvivl om, at Liverpool er favoritter, men man må også sige, at Liverpool står godt til Chelsea. De har mødt hinanden tre gange i sæsonen, og jeg synes, Chelsea er sluppet godt fra alle tre opgør. De ved, hvad Liverpool kommer med, og det kan de indrette sig efter. Chelsea er bedst på omstillinger, og de stiller med et tremandsforsvar, som Liverpool har haft problemer med i denne sæson, siger Jan Mølby.

- Det er fantastisk for Liverpool-spillerne, at de står med muligheden for at vinde flere trofæer, men jeg tror også, at det er mentalt hårdt. Man er på hver tredje dag, og det er meget kamp efter kamp efter kamp. Benene kan man godt få styr på mellem kampene, men det mentale kan påvirke Liverpool-spillerne, siger Jan Mølby.