Video : Tipsbladet
Premier League

Ekspert: Det skal Højlund arbejde med i United

Der er et pænt stykke vej fra opgaverne i Atalanta og Sturm Graz til det, Rasmus Højlund skal nu i kæmpeklubben Manchester United, vurderer en fodboldanalytiker.

DENNE ARTIKEL ER FRA TIPSBLADETS TRYKTE UDGAVE FREDAG 4. AUGUST 2023

Rasmus Højlund bliver et af de helt store køb i Manchester Uniteds historie, hvis vi måler på prisen af den transfer, den unge dansker, Manchester United og Atalanta i denne uge har arbejdet på plads. Efter planen falder skiftet på plads lørdag, og Tipsbladet har i den anledning set nærmere på de opgaver, der venter den unge dansker i Manchester.

Harry Kane, Victor Osimhen og en række andre angribere med flere år på fødselsattesten og langt større erfaring har været i spil, men Manchester United endte med at gå efter den lovende dansker, der dermed bliver Danmarks med afstand dyreste spiller nogensinde efter to svimlende år, hvor han er gået fra overset reserve i FC København til en af verdens mest eftertragtede unge spillere.

Tipsbladet har talt med analytikeren Niklas Nürnberg, der til daglig arbejder for Kolding IF og stod bag statistikprojektet Tap In, om den store fodboldfaglige udfordring, transferen er for både danskeren og Manchester United.

”På papiret er det jo ikke et rent drømmematch. Atalanta er et ret udpræget omstillingshold, der komfortabel med ikke at have bolden, og hans foregående hold Sturm Graz er et lige så udpræget omstillingshold i en tysk og østrigsk skole af den type fodbold,” siger Niklas Nürnberg.

”Så Højlund har scoret mange af sine mål på omstillinger. Der har han vist sig at være stærk Jeg får det til halvdelen af scoringerne i Atalanta og syv ud af ti i Sturm Graz. Det giver på den helt korte bane en ekstra dimension til Manchester Uniteds spil, men over tid vil det for alvor trykprøve Rasmus Højlund og hans evner, hvordan han tilpasser sig United og Erik ten Hags langt mere strukturerede spil og det etablerede, boldbesiddende spil,” siger Niklas Nürnberg.

Udfordringerne for Højlund
Niklas Nürnberg er spændt på at se, hvordan Erik ten Hag vil bruge Rasmus Højlund. At danskeren skal være nier er oplagt, men hvordan den rolle bliver tolket i den kommende sæson af Erik ten Hag kommer til at sige meget.

”Erik ten Hag er helt klart en strukturens mand. Han går meget op i, at spillerne udfylder nogle bestemte rum og roller, og at holdet skal kontrollere kampene med bolden.”

Rasmus Højlund i duel med Inters Marcelo Brozovic.

”Det er oplagt at se på ten Hags tid i Ajax. Her spillede Ajax med en stationær angriber som Kasper Dolberg, Klaas-Jan Huntelaar og Sébastian Haller i kampene hjemme i ligaen, mens vi i Champions League lærte dem at kende som det her meget dynamiske og bevægelige hold, der ofte spillede på omstillinger,” siger Niklas Nürnberg.

”Jeg tror, Erik ten Hag er bevidst om, at de ofte vil møde hold, der står i en meget lav blok, og dermed har brug for en boksspiller, mens de i de store kampe mod de bedste hold fortsat er nødt til at være et omstillingshold med stor bevægelighed i fronttrioen.”

”Der skal Rasmus Højlund ind og være en hybrid mellem de to roller, og være i stand til både at være en boksspiller i feltet og den her bevægelige forward i omstillingsspillet.”

”Hvordan tolker ten Hag præcist det? Hvis han følger trenden i international fodbold i sidste sæson hos hold som Manchester City og Napoli, havde Erling Haaland og Victor Osimhen meget få berøringer i løbet af en kamp og var defineret af at være skarpe i deres aktioner inde i feltet. Og det selvom City og Napoli jo er meget boldbesiddende hold.”

”Deres modsætninger var spillere som Karim Benzema og Kylian Mbappé, der havde tre gange så mange berøringer i kampene og ofte var uden for feltet. Hvis ten Hag ser Højlund som en angriber i samme skole som Haaland og Osimhen, vil det i første omgang passe Højlund bedst, mens Højlund virkelig vil blive udfordret, hvis han skal deltage meget i opspillet,” siger Niklas Nürnberg.

Ny vej for United
Som presspiller passer Rasmus Højlund også godt til Erik ten Hag og de tanker, hollænderen har knoklet med at arbejde ind på et Manchester United-hold, der i årene før ansættelsen af hollænderen var faldet spillemæssigt og taktisk bagud i konkurrencen i toppen af Premier League og europæisk fodbold.

Med Anthony Martial et år fra kontraktudløb og frisk fra en skadesplaget sæson tegner det også til, at der er rigeligt med muligheder for Rasmus Højlund i den ny klub, om ikke andet fordi Erik ten Hag nærmest ikke har andre at spille med, med mindre Marcus Rashford skal rykkes derind fra venstre kant, som englænderen blev i perioder i 2022/23.

Men som profil og match er Rasmus Højlund for Niklas Nürnberg at se en overraskelse i Manchester United.

”Grundlæggende er det overraskende, at en så stor klub rekrutterer en så uprøvet spiler så dyrt. Erik ten Hag er en afklaret træner, der stoler på sine evner som træner, og han må se en stor upside i Rasmus Højlund og en tro på, at han kan rykke ham op til det nødvendige niveau.”

”Her har tidligere trænere som Ole Gunnar Solskjær og José Mourinho tilsyneladende mærket presset og hentet etablerede navne, som så har været så tilpas gamle, at der var mindst lige så mange røde flag, da de blev hentet, som der potentielt er ved Rasmus Højlund.”

”I rekrutteringen ligner det et Manchester United, der har indset, hvor man er i fødekæden lige nu, og hvor man måske ikke kan hive de allerbedste spillere til, eller hvor disse spillere bare brænder efter at ville til Manchester United som førsteprioritet. Ville Harry Kane og Victor Osimhen bare til Manchester United, koste hvad det ville? Sådan ser det ikke ud.”

Kampe skal Højlund nok få, udfordringen bliver at slå til og at leve op til de høje krav.

”Han skal vænne sig til de skarpere strukturer, der vil være i Manchester Uniteds spil, end der var i Atalanta og Sturm Graz, hvor Højlund havde mere frihed til at bevæge sig ud i åbne rum. Nu bliver han sandsynligvis mere låst.”

”Og så skal han ikke lade sig gå på, hvis der kommer perioder med færre succesoplevelser, hvilket næsten er uundgåeligt, når niveauet hos modstanderne og i kravene til spillet bare er højere. Den fart, den evne til at vifte modstandere væk og sætte dem af, det gav ham gennembruddet i Italien.” ”Nu bliver han matchet af dygtigere forsvarsspillere, og han må ikke miste troen på, at han stadig kan sætte dem af, og at der er plads til hans opportunisme. Hvis han mister det og evnen til at finde rummene med de gode løb i feltet, kan det godt risikere at ende ulykkeligt,” siger Niklas Nürnberg.