Video : Tipsbladet
Premier League

Ten Hag spillede rolle i Vingegaards Tour-triumf

Team Jumbo-Visma lagde en særdeles succesfuld taktik i det netop overståede Tour de France, hvor Jonas Vingegaard endte med den gule trøje i Paris. Og den danske cykelrytters hold rådførte sig faktisk med en anerkendt taktiker fra en helt anden sportsgren, nemlig Manchester United-cheftræneren Erik ten Hag.

Jonas Vingegaard har denne sommer skrevet et af de største kapitler i dansk sportshistorie, da den danske cykelrytter vandt Tour de France foran forhåndsfavoritten Tadej Pogacar. 

Vingegaard blev hjulpet godt på vej af sine holdkammerater på Team Jumbo-Visma, og nu viser det sig, at den danske Tour de France-vinder faktisk kan sende en venlig tanke til Manchester United-cheftræner Erik ten Hag. 

I et interview med det hollandske medie NOS har Team Jumbo-Visma-sportsdirektør Merijn Zeeman således afsløret, at han ved flere lejligheder har talt med Christian Eriksens nye chef for at få inspiration til de taktiske forberedelser. 

- En, der har hjulpet mig meget, er Erik ten Hag. En person fra en helt anden sportsgren, men jeg ønskede at lære af ham: Hvordan når man frem til en taktik? Hvad er essensen af den sport, du arbejder med? Hvilke overvejelser gør man sig, før man laver sin game plan? Det har jeg haft muligheden for at tale med ham om en håndfuld gange, lyder det således fra Merijn Zeeman. 

I interviewet peger Zeeman på, at man ikke kan forvente et nyt resultat, hvis man genbruger den samme taktik. Derfor handlede det om at analysere sig frem til, hvad der var Tadej Pogacars svaghed. Zeeman satte sig derfor ned med en række andre holdledere, hvor de forskellige taktiske muligheder blev vendt. 

- Med fremragende talenter som Wout van Aert, Primoz Roglic, Jonas Vingegaard og Steven Kruijswijk har man muligheden for at lægge forskellige taktikker. Ligesom gode fodboldtrænere har gode fodboldspillere til rådighed, som de kan vinde kampe med, kan vi også lægge forskellige planer, fordi vi har gode ryttere til rådighed. 

Zeeman og kompagni begyndte derfor at analysere en masse data og tidligere cykelløb, og derudover lyttede man også til en podcast, hvor Pogacar talte om sine svagheder. Herefter var konklusionen, at man kunne bringe Pogacar i problemer, hvis man kunne få sloveneren til at brænde en masse energi af inden en lang og opslidende stigning, idet Pogacar er bedre på de kortere stigninger, hvor han er mere eksplosiv.

På etapen til Col du Granon skiftedes Vingegaard og holdkammeraten Primoz Roglic derfor til at angribe Pogacar, der derfor ikke kunne følge med, da Vingegaard senere på dagen angreb på etapens sidste stigning, hvor danskeren tog flere minutter på den slovenske rytter.

Læs også: Jonas Vingegaard: Denne fodboldklub er jeg fan af

Sommerens 20 største transfers i fodbold - klik her og se mere.