William Kvist om Magaths metoder
Illustration
Premier League

William Kvist om Magaths metoder

I et stort interview med Tipsbladet fortæller William Kvist om tiden i Fulham under Felix Magath.

William Kvist har altid været en nysgerrig fodboldspiller. Han fokuserer på, hvordan han får sin egen krop til at fungere optimalt, han arbejder med at ramme det mentale maksimum så tit som muligt, og han læser bøger for at blive klogere på et kollektivs styrker og på hvordan en leder kan styre processerne, så det ender så godt som overhovedet muligt. Så selv om det hverken blev til fast spilletid eller et klubskifte, var de fire måneder i Fulham ikke spildt. Tværtimod har han nu oplevet, hvor galt det kan gå, hvis ikke en chef har det rigtige værktøj til at løse den givne opgave. For det mener han bestemt ikke, at Felix Magath havde, da han kom til Craven Cottage

- Felix Magath er jo en af de mest kendte, tyske trænere. Hvis du spørger en dansk fodboldfan, vil han kende ham, og han vil måske grine lidt, fordi han har hørt en sjov historie eller to, men det billede vil jeg gerne nuancere lidt. Hvad betyder den ledelsesform for et fodboldhold, og hvad skaber den af usikkerhed? Der er ikke noget personligt i det, jeg havde ikke noget opgør med ham i Fulham, jeg har ikke noget, jeg skal betale tilbage. Jeg vil bare gerne beskrive, hvad han gør, så folk bedre forstår mekanismerne, siger William Kvist om den 60-årige manager, han havde fra midten af februar til slutningen af maj.

I et stort interview med Tipsbladet fortæller William Kvist nærmere om tiden i Fulham under Felix Magath, der var en stor udfordring for den danske landsholdsspiller.

- Man kan næsten sige, at folk kom i en form for krigstilstand, for vi var hele tiden på usikker grund. Vi var hele tiden på dupperne under Magath, bare ikke på banen. Det handlede om alt muligt andet i hverdagen, mens man ikke vidste, hvad man skulle gøre i kampen. Så vi brugte enormt meget mental energi på elementære ting, og jeg kunne hurtigt registrere, at folk blev så mentalt trætte, at det også gik i kroppen. Og det synes jeg også, at man kunne se på holdet. Det virkede mere træt. For det fysiske og det mentale hænger sammen, og så er det også dobbelt så hårdt at løbe de defensive meter, når du ikke er i et koncept, hvor du ved, hvad den anden gør.

- Vi følte hele tiden, at vi havde kniven på struben i forhold til den måde, han kommunikerede på, men det var nok det, han gerne ville have frem i os, for jeg tror faktisk, at den usikkerhed var et bevidst træk. På en eller anden måde taler Magath til dyret i spillerne, det nederste niveau. Overlevelsen, at kunne klare sig igennem. Du skal have det der kortisol i kroppen, der skal være lidt stress hele tiden, for så er du klar til at kæmpe. Jeg er grundlæggende enig i, at man skal kæmpe, men når du så ikke får nogen våben at kæmpe med, så bliver det svært. For Magath gav os ikke nogen taktiske våben, og så blev det til frustration og apati hos folk i stedet for det, som jeg tror, at han har ønsket, siger William Kvist, der har gjort sig mange tanker om tiden i Fulham.

Det – og hans overvejelser om fremtiden, der endnu ikke er afklaret – kan læses i Tipsbladet, der er på gaden fredag. 

Læs mere:

I løbet af fire måneder fik William Kvist et unikt indblik i en fodbold-personlighed, som han på forhånd havde hørt meget om, og mødet med Felix Magath blev præcis, som han havde frygtet. For det handlede om pisk eller gulerod, om ”management by fear” så spillerne var sat i en konstant stress-situation, mens det taktiske koncept som oftest bare bestod af et par sætninger før kampen. Det var mere, end holdet kunne holde til, så det endte med en nedrykning til London-klubben, som den danske midtbanespiller ellers var blevet så glad for.

Læs det store interview med William Kvist i Tipsbladet, der er på gaden fredag med Ekstra Bladet. Klik her for at købe e-avisen.