• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Primera division Anders Dehn

Dansker skal spille på Bernabéu: Jeg glæder mig helt absurd meget

Foto: Getty Images

Jens Jønsson er ny mand i La Liga. Lørdag venter en af sæsonens store opgør mod Real Madrid på mytiske Estadio Santiago Bernabéu. Jønsson er "fucking ærgerlig" over, at der ikke kommer tilskuere, men så må han jo sørge for, at Cadiz overlever, så holdet får chancen igen i næste sæson.

Af Anders Dehn

Jens Jønsson har skullet gøre det hele selv, efter han kom til Cadiz: finde et sted at bo, finde en bil, ordne sine sager med banken. Samtidig skulle han begynde at lære spansk og i ordentlig form, efter han havde været klubløs i halvanden måned.

Det har gjort starten svær og hektisk - men også lige præcis, som han gerne vil have den. Det er alt sammen en del af oplevelsen ved at komme til en ny klub, ny by, ny liga og nyt land. Han trængte netop til, at der skete noget, ja, nyt efter fire år i Konyaspor.

- Uden for banen i Tyrkiet lever man bare i en boble. Alt bliver gjort for én. Det er helt vildt, og det er nærmest også ucharmerende. Man kan nærmest ikke få lov at gøre noget selv. Så snart man lander, har de ordnet bankkonto, så man ikke behøver gå ned i banken, man får bare en lejlighed og en bil. Det er nærmest usundt for et menneske.

- Sådan er det ikke her, men det skal jeg ikke pibe over. Det er også livet, og det er sundt at prøve at komme ud i verden, siger Jens Jønsson til tipsbladet.dk.

Er det ikke dejligt at få det hele ordnet for sig?

- Jo, i teorien, men det kommer også an på, hvor man kommer fra. Som dansker vil vi nok gerne have noget kontrol og for eksempel have indflydelse på, hvordan lejligheden er indrettet. I Tyrkiet var de nærmest i chok over, at jeg eller min kæreste havde en holdning til det. Vi var sådan lidt: "Vi skal også være glade for at sidde i den sofa."

Jønsson kom til Cadiz i slutningen af august og brugte den første halvanden måned på at finde et hus. Så snart boligen var klaret, begyndte han til spanskundervisning. For selv om han spiller i en international trup, er det langt fra alle i Cadiz, der taler engelsk.

Læs også:Officielt: Jens Jønsson skifter til spansk klub

Cadiz er oprykkere til La Liga, så der er stadig nogle områder, især administrativt, hvor der er plads til forbedring. Men selv om Jønsson med egne ord stod på fuldstændig bar bund, passer det ham fint at lære på den hårde måde, hvordan tingene fungerer.

- Det er også en del af oplevelsen og det at stå på egne ben, siger Jens Jønsson og uddyber, hvordan livet i Spanien adskiller sig fra det i Tyrkiet.

- Det er bare en anden kultur: den måde, man gør tingene på, menneskene, måden at reagere og agere på er anderledes. Tyrkere meget i deres følelsers vold, og man skal vise det. Det er meget hierarkisk. Man skal meget leve op til nogle ting og tænke på, hvordan folk tænker om én. Det oplever jeg ikke her. Det er mere frit og tilbagelænet.

Besøg på Bernabéu
Rent sportsligt kan den tidligere AGF'er heller ikke klage. Han startede på banen i fire af de fem ligakampe før landskampspausen, og Cadiz ligger på tiendepladsen i ligaen. Forude venter en af sæsonens helt store oplevelser.

Oprykkerne fra det sydlige Andalusien skal besøge en af verdens mest berømte klubber på et af verdens mest berømte stadioner: Real Madrid på Estadio Santiago Bernabéu. 

- Det glæder jeg mig helt absurd meget til. Jeg er bare fucking ærgerlig over, at det bliver uden tilskuere. For mange mennesker er det jo den største klub i verden, dog ikke for mig, siger Manchester United-tilhængeren Jønsson, der altså må undvære folk på lægterne.

- Noget af det fedeste ved at være fodboldspiller er de oplevelser, man får på stadion, så det ærgrer mig faktisk helt vildt. Men det er så bare ekstra motivation for, at vi skal overleve, så vi kan få den oplevelse næste år.

Læs også:Jens Jønssons tid i Tyrkiet er slut: Nu søger han et nyt eventyr

Som central midtbanespiller kommer Jens Jønsson til at stå over for store navne som Toni Kroos, Luka Modric og Casemiro. Han er sådan set vant til at møde spillere med store cv'er i den tyrkiske liga - Robin van Persie, Samuel Eto'o og Robinho for bare at nævne tre - men den får lige et nøk op denne gang.

- Uden at tage noget fra spillerne i Tyrkiet har de ikke været i deres prime, når jeg spillede mod dem. Det er man sgu i Real Madrid, siger Jønsson.

- Jeg har også spillet mod store nationer med U21- og OL-landsholdene, hvor vi for eksempel mødte Neymar og Brasilien. Nu er det sammen med klubben, og så er man sgu i direkte konkurrence med dem. Der var det lidt mere tilfældigt på landsholdet. Nu er det her, jeg bliver betalt for at måle mig med dem. Det er ikke en engangsaffære. Det foregår over en hel sæson - og forhåbentlig flere sæsoner.

Det kræver i givet fald, at Cadiz overlever i La Liga. Chancerne for dét ser Jens Jønsson som "fine". Holdet har fået en godkendt start på sæsonen og burde faktisk have haft endnu flere point, føler han.

- Baseret på de fem kampe, jeg har set, er jeg slet ikke i tvivl, om vi kan være med. Spørgsmålet, om vi får noget med fra kampene, er op til os selv. Vi ved godt, det bliver en pissesvær sæson, og at hver kamp er en finale. Når det er sagt, er vi godt klar over, at vi fint kan gøre det. Det kræver bare, vi gør vores bedste hver eneste gang.

Det begynder lørdag aften i Madrid.

Læs også:Jønsson om FCKs EL-modstander: Det er ikke en populær klub

Læs også:Jens Jønsson færdig i Konyaspor: Sigter efter nye eventyr

Læs også:Tidligere holdkammerat: Jønsson kan få succes i La Liga

-----
Få de bedste spilforslag hos Oddsavisen.dk for bare 29,- kr/md  - brug koden Tip2020 ved betaling

Superliga

Mere Superliga

Fokus