• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Skandinavien Anders Dehn

Allsvenskan-klub flytter 160 kilometer til ny by

Allsvenskan-klub flytter 160 kilometer til ny by
Foto: Jan Christensen/Getty Images

Dalkurd, der netop er rykket op i Allsvenskan, skal fremover spille i Uppsala. Klubben har gennem længere tid været utilfreds med byrådet i hjemkommunen Borlänge.

Af Anders Dehn

Det er mest noget, man forbinder med amerikansk fodbold at flytte en klub fra én by til en anden, men det hænder også i den europæiske form for fodbold. Det er netop, hvad Dalkurd FF, der for nylig rykkede op i Allsvenskan for første gang i klubbens historie, har gjort.

Klubben har siden sin stiftelse i 2004 hørt hjemme i Borlänge, men fra januar 2018 rykker den til Uppsala 160 kilometer mod sydøst. Det bekræfter Dalkurd på sin hjemmeside. Der har længe været snak om, at Dalkurd ville flytte klubben, der da også har været på nippet til det tidligere, inden den fortrød i sidste øjeblik. Men nu er belsutningen altså taget.

Årsagen er, at klubben er utilfreds med den behandling, den får i sin hjemkommune, hvor den traditionsrige klub IK Brage, der frister en tilværelse i den tredjebedste række, bliver tilgodeset ifølge Dalkurd. Der eksisterer et kompliceret forhold mellem klubben og Borlänge Kommune, som man kan blive klogere på her.

Det er dog ikke uden problemer, at Dalkurd nu rykker de lidt over 160 kilometer mod sydøst, for det stadion, som førsteholdet skal bruge, står først færdig i 2020, og det er endnu uvist, hvor holdet skal spille indtil da. Derudver forbliver ungdomsakademiet i Borlänge.

Uppsala har desuden allerede en Allsvenskan-klub, Sirius, som tidligere har kaldt det en umulighed at dele hjemmebane med Dalkurd i byen, der med 150.000 indbyggere er Sveriges fjerdestørste.

Dalkurd, der har den tidliger AC Horsens- og FC Nordsjælland-spiller Rawez Lawan som anfører, er ikke nogen helt almindelig klub, men fungerer som en slags uofficielt landshold for det kurdiske folk, som ikke har sin egen stat. Selv om et fåtal af førsteholdsspillerne er kurdere, blev klubben stiftet og bliver fortsat ledet af kurdere. Det kurdiske flag er da også en del af logoet.

Positionen som kurdernes uoficielle landshold har gjort Dalkurd vældig populær, og ingen klub i Skandinavien har formentlig flere fans. Der er eksempelvis 1,5 millioner af slagsen samlet på Facebook-siden Dalkurd Supporter.


Sponsoreret:
Drømmer du om en tur ud i Europa for at opleve den fede fodboldstemning på et af de helt store stadions?

Skal det være hos FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Bayern München eller noget endnu bedre?

Få tre hurtige tilbud på den perfekte fodboldtur for dig og vennerne, for far og søn eller for hele familien.

Det er nemt, hurtigt og enkelt, og der er svar fra rejsearrangørerne inden for 24 timer – find dit rejsetilbud her.

Superliga

Mere Superliga

Fokus