• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Skandinavien Jacob Quvang

Askou tager Sverige med storm: Har gjort lidt nas

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Jens Berthel Askou har vendt skuden i IFK Göteborg, og har det kunnet lade sig gøre, fordi han har skruet bissen på.

Af Jacob Quvang

Det startede egentlig ikke særlig godt.

Én sejr i de første seks ligakampe var facit for Jens Berthel Askou, der var under pres fra start i IFK Göteborg. Resultaterne var sløje og klubbens fans utilfredse. Det ville være en katastrofe, hvis IFK Göteborg skulle rykke ud af Allsvenskan. 

Men spol tiden frem til i dag, og det hele er vendt på hovedet. Askou soler sig i succes, og med ham ved roret er Göteborg det hold, som har hentet næstflest point de seneste ti spillerunder. Derfor har man nu seks point ned til den direkte nedrykningsplads og tre point til den, som sender en i drabelige playoff-kampe. 

Jens Berthel Askous første ord til Tipsbladet over telefonen opsummerer da også meget godt, hvordan det går. 

- Det går noget bedre, end da jeg startede, lad mig sige det sådan, siger han tydeligvis i godt humør. 

Askous tropper har vundet fem af de seneste seks ligakampe, og man er ubesejret. Spørgsmålet er så, hvad der egentlig pludselig fik det til at klikke sådan? 

- Der er mange årsager, og det kommer over tid. Vi fik nogle gode spillere ind, som har gjort en forskel. Vi fik nogle vigtige spillere tilbage fra skader, og så fik vi sat nogle ting i vores dagligdag omkring kultur.

- Vi fik taget fat i nogle ting, der gjorde lidt ondt, omkring mentaliteten første og fremmest. Og så har vi arbejdet rigtig meget med fodbolddelen også. Kombinationen af alle de ting plus en Marcus Berg, som viste, hvad han var bedst til, da vi havde allermest brug for ham, så er vi et andet sted nu, og så får man den her dyne, som har ligget tungt, løftet af sig, siger han med henvisning til de store forventninger, der er til klubben.

Det er dog ikke sådan, at det har været smertefrit at vende de mange nederlag til sejre. For Askou har rusket op i hele kulturen omkring holdet.

- Det kan godt være lidt hårdt, og der har også været nogle episoder, som har gjort lidt nas på enkelte, når man arbejder med personligheder. Vi har brudt nogle adfærdsmønstre, og så har vi ridset nogle ting op, som jeg syntes var acceptable, og nogle der ikke var, og så har jeg været ekstremt konsekvent på dem.

Snus er ikke fuldstændig forbudt
Tidligere har Ekstra Bladet meldt, at Jens Berthel Askou har forbudt sine spillere at tage snus, mens de er på arbejde. Det er ikke bare en lille ting, for snus er utrolig populært i den del i Sverige, siger han. 

- Det er jo ikke fordi, det er fuldstændig forbudt at tage snus, men vi har lavet nogle regler for, hvornår det er acceptabelt, og hvornår det ikke er. Så må vi se over tid. Det er noget, som der er meget tradition omkring i den del af Sverige.

- Det gode er, at flere af de bærende spillere har været ude og spille i Europa på de største adresser, hvor de har været vant til, at der har været nogle regler og disciplin, man skal overholde for at nå nogle fælles mål. Så de har hilst det meget velkomment, at der blev strammet op, afslører han. 

Han påpeger, at det her med at rydde fuldstændig op og ændre kulturen var en af de ting, der stod øverst på hans jobbeskrivelse, dengang han blev ansat. 

Og man må sige, at det har givet resultater. Lige nu svæver Göteborg på en sky, og Jens Berthel Askou kan også mærke, at stemningen blandt klubbens mange fans er helt anderledes nu, end da han tog over. 

IFK Göteborg skal på en svær opgave søndag, når man møder Hammarby. Ser vi nemlig på de ti seneste kampe, så er det kun dem, som overgår dem i antallet af vundne point.