• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Skandinavien Anders Dehn

Succesfuld dansker om sit lavpunkt: Det var som at spille en serie 1-kamp

Foto: Getty Images

Mikkel Maigaard har både været klubløs, spillet som amatør, været på Island og spillet i Norges fjerdebedste række. Nu er han anfører i Strømsgodset, hvor han nyder tilværelsen under landsmanden Henrik Pedersen.

Af Anders Dehn

Mikkel Maigaard er i al ubemærkethed nået, end han selv havde regnet med, på meget kort tid. Så kort, at hans lavpunkt kun ligger lidt over to år tilbage. Dengang spurgte han sig selv, om det overhovedet var besværet værd at jagte sin drøm langt mod nord.

Den danske midtbanemand var i begyndelsen af 2018 skiftet til Raufoss i den tredjebedste række i Norge. Det var meningen, det skulle være et afsæt til noget større, men efter en god start røg han ud af holdet og blev sat til at spille et par reservekampe for at holde kampformen ved lige.

- Vi vandt de første fem kampe, men mødte så noget modstand, og jeg begyndte at blive træt, fordi vi havde spillet 13 træningskampe før sæsonen. Så jeg dalede i niveau og røg på bænken i to kampe, hvor jeg skulle spille reserveholdskampe i den norske 4. division, fortæller Maigaard til tipsbladet.dk.

- Det var et lavpunkt, og jeg tænkte: Er det det værd at bo så langt væk fra familie og vennerne? Er det det rigtige, jeg laver? Det var som at spille en serie 1-kamp næsten. Det fik tankerne lidt i gang.

- Så kunne jeg gøre én af to ting: give op eller arbejde endnu hårdere. Det var vendepunktet, føler jeg.

Siden dengang er det kun gået fremad for den 24-årige dansker. I dag er han anfører i Strømsgodset i den bedste række i Norge og drømmer om endnu større ligaer. Vejen dertil har alt andet end traditionel.

Brækket fod og klubløs
Det begyndte ellers helt regulært for Mikkel Maigaard, der spillede 14 U-landskampe og fik debut for Esbjerg fB kort efter sin 18 års fødselsdag. Han fik også et enkelt opgør i Europa League mod RB Salzburg i efteråret 2013, men det endte med at blive hans sidste for EfB.

I sommeren 2015 forlod Maigaard sin barndomsklub og gik et par måneder som klubløs, blandt andet på grund af et træthedsbrud i foden. Da han blev klar, kom han til Brabrand IF i 2. division, hvor han kendte et par gamle EfB'ere. Der var dog ingen penge at tjene.

Læs også:Dansk træner vil tale på FaceTime før spillerkøb: Skal kende dem som menneske

- Det var mere for at holde mig i gang, spille nogle kampe i 2. division og udvikle mig. Pengene, det har jeg altid sagt, skal nok komme, siger Maigaard.

Han nåede kun en halvsæson i Brabrand, inden han skiftede til IBV i Island. Det var heller ikke noget, han blev rig af, men han kunne leve af sin sport og i stedet blive rig på træningstid.

- Når man kommer til sådan en klub, som ikke er så stor, har man en masse tid til at selvtræne. Det brugte jeg en del af min tid på.

Mikkel Maigaard tilbragte to år hos IBV, inden han altså skiftede til Raufoss i Norges tredjebedste række i begyndelsen af 2018. Umiddelbart var det ikke et skridt i den rigtige retning, men Maigaard havde en plan.

- Efter Island ville jeg tage et valg, hvor jeg måske blev nødt til at tage et step ned for at udvikle mine offensive kvaliteter. Jeg har altid været en god pasningsspiller, men manglet at score mål og lave assists, siger han.

- Her kom jeg til et hold i toppen af 2. division, som spillede offensiv fodbold, hvilket gjorde, at jeg kunne tage nogle chancer og vise mig mere frem offensivt end tidligere. Så der har altid været en tanke bag.

Topscorer som midtbanespiller
Tanke har der også været bag Mikkel Maigaards gøren og laden siden vendepunktet i 4. division for to år siden. Han har altid været en talentfuld spiller, men han mener selv, at de ekstra timer på træningsbanen og i styrkelokalet har gjort forskellen.

Da han var teenager, var fysikken noget af det, han manglede. Nu er det en af hans styrker. Det sendte ham til en mellemstor klub i Norge for et år siden og gjorde ham til anfører efter kort tid i Strømsgodset.

Læs også:Dansk træner skal være far midt i hektisk program

Lige så lang omvejen var i begyndelsen af Maigaards karriere, lige så meget fart har den taget de seneste to år.

- Det er gået lidt hurtigere end forventet. Jeg havde ikke troet, jeg ville blive anfører i Strømsgodset efter, hvad, syv måneder i klubben. Det viser lidt om den tillid, som Henrik (Pedersen, cheftræner, red.) har givet mig, og jeg har givet tilbage til ham.

- Det er vigtigt at pointere, at der ikke er en rigtig vej til toppen. Det har været en alternativ rute for mig, men det var den rigtige for mig.

Mens Philip Zinckernagel og Kasper Junker i Bodø/Glimt med rette løber med opmærksomheden herhjemme, har Maigaard hidtil scoret fem og lagt op til fem scoringer i denne sæson. Begge dele skal han gerne øge, mens Strømsgodset også gerne skal højere op i tabellen end den nuværende tiendeplads.

- For holdet gælder det om at kravle nogle placeringer op. Der spiller jeg forhåbentlig væsentlig rolle i at bidrage med mål og assist. Det er også et mål for mig at blive topscorer i klubben. Også selv om det er fra den centrale midtbane, siger danskeren.

Med den fart, hans karriere har taget, er det svært at spå om, hvor det ender. Står det til Mikkel Maigaard selv, har han dog ikke nået loftet endnu.

- Jeg har store mål for mine karriere, også større end Norge. Jeg vil gerne videre ud til en endnu større liga en dag. Men jeg har ikke været i Strømsgodset i så lang tid, så lige nu har jeg fuldt fokus på at udvikle mig her, og lige pludselig kommer den rigtige klub, siger han.

Mikkel Maigaard får chancen for at lægge yderligere alen til sin gode sæson lørdag, når Strømsgodset møder SK Brann.

Læs også:Danskerklub i Norge i økonomisk krise: Det er alvorligt og dramatisk

Læs også:Norske klubber sender danske spillere og dansk træner hjem uden løn

Læs også:Endnu en dansker permitteret i Norge