19-årig FCMs dyreste nogensinde: Presser mig ikke
Foto: Getty Images
Superliga

19-årig FCMs dyreste nogensinde: Presser mig ikke

FC Midtjyllands nye kantspiller Dario Osorio tager sit prisskilt ganske roligt. Tipsbladet mødte den 19-årige chilener til et stort interview.

”Han kommer om fem minutter.”

FC Midtjylland mexikanske specialtræner Rodrigo Prieto spillede en lang karriere som angriber for især mindre klubber i hjemlandet med sæsoner i bedste rækker og en afstikker til Venezuela, og så er han også et godt bindeled til de spansk- og portugisisktalende spillere i FC Midtjylland.

Dario Osorio kommer rigtigt nok fem minutter senere efter en hurtig frokost i FCM's nye kantine.

Han er kommet langvejs fra, 12.452 kilometer, hvis man spørger Google.

Det er på alle måder langt, når man er 19 år og ikke har spillet klubfodbold uden for hjemlandet Chile.

Det gør nok heller ikke presset mindre, at Osorio er havnet i Danmark med et stort prisskilt, som vi kommer ind på senere.

Men det er nu gået meget godt indtil nu med scoringer, oplæg og flere kampe, hvor kantspilleren har vist, at han sammen med nye trænere og holdkammerater har en god idé om, hvordan Osorios blændende fart kan bringes i spil.

”At være væk fra Chile er kompliceret i forhold til kulturen og sproget her i landet. Jeg synes, det er sproget, der er det sværeste. Det er kompliceret at skulle kommunikere med andre mennesker, sproget er meget anderledes end spansk,” siger Dario Osorio, på spansk, om ankomsten fra Universidad de Chile.

Der er rigeligt at se til som 19-årig, der flytter hjemmefra første gang. Men det er så også en vigtig pointe at få med: Det her er ikke første gang, Dario Osorio flytter hjemmefra.
”Jeg har min kæreste med her til Danmark, og jeg har faktisk været vant til at bo hjemmefra i lang tid. Selvfølgelig savner jeg dem, men jeg har ikke boet hjemme, så på den måde er skridtet ikke så stort for mig.”

”Jeg kommer fra et sted, der hedder Hijuelas. Det ligger en time til halvandens kørsel nord for Santiago. Allerede da jeg var 10 år, begyndte jeg at spille for Universidad de Chile, der ligger inde midt i Santiago, og gik i skole og boede derinde tæt på klubben. Så det er ikke nyt for mig at bo hjemmefra,” siger Dario Osorio.

Seriøst store klubber
At Dario Osorio skulle til Europa var ikke bare en mulighed men tæt på uundgåeligt.

Han spillede på U/20-landsholdet ved de sydamerikanske mesterskaber, på U/23-holdet og fik debut på A-landsholdet sidste år, nogle måneder efter sin 18 års fødselsdag.

AC Milan bød i januar i år, Real Madrid, Liverpool, West Ham, Brighton, FC Porto og Napoli var blot nogle af de klubber, der var fascineret af Osorios hurtighed.

”Jeg har ikke ladet mig gå på af rygterne. Jeg har forsøgt ikke at lytte så meget til dem. Det overlod jeg til mig agent. Hvis der var noget konkret, jamen så tog vi en snak om det. Men når der bare var tale om rygter, jamen så havde vi aftalt, at han ikke fortalte mig om dem. For jeg ville helst fokusere på, hvor jeg var.”

”Det var sådan, jeg gjorde hos Universidad, jeg fokuserede hele tiden på at holde niveau og på at blive dygtigere, på altid at lære noget nyt. Hvis der så opstod en mulighed for et skifte, så tog vi det til den tid. Så rygterne har aldrig været et pres for mig. Det har jeg taget ganske roligt.”

Men det blev altså FC Midtjylland, der til sidst i transfervinduet, hvor prisen var faldet, stillede sig på tæer og fik kantspilleren.

”Der var en masse rygter og løs interesse for mig, men der var intet af det, der førte til noget konkret. Så ringede min agent en dag og sagde, at FC Midtjylland var interesseret i mig. Vi tog en snak på Zoom med FC Midtjylland, hvor de viste faciliteterne frem, fortalte om deres måde at spille på, deres kultur og deres historie,” siger Dario Osorio.

”Jeg synes, det lød interessant. Jeg vidste ikke ret meget om klubben, så jeg researchede lidt. Jeg google'de dem selv og kunne læse mig til, at klubben var kendt for at arbejde med unge spillere, at give dem chancen og få dem til at få succes. Og det var nok den allervigtigste forklaring på, at jeg valgte at skifte hertil,” siger den 19-årige chilener.

I Chile spillede den venstrebenede kantspiller ofte til venstre, og i FC Midtjylland er han placeret til højre, hvor han kan trække ind i banen og komme til afslutninger efter samme princip som Aral Simsir på den anden kant.

Pladsen er langt fra Dario Osorios fast endnu, men man får tanken, at der er noget kortere vej til spilletiden, end der havde været i Premier League eller hos forrige sæsons italienske mestre AC Milan.

”Det er ikke sådan, at jeg valgte FC Midtjylland, fordi jeg forestillede mig, at det ville blive let at komme på holdet. Men jeg havde en idé om, at tilvænningen her ville blive lettere [end andre steder]. Det er et ungt hold og en klub, der gør meget for at få nye spillere til at føle sig velkomne og hjemme, og som har erfaring med at arbejde med unge spillere og at engagere sig i dem som projekter.”

Dyreste spiller i FCM's historie
Da Dario Osorio kom til Ikast kort før deadline, hed det sig i Sydamerika, at prisen var lige omkring 30 millioner kroner.

Men det viste sig ikke at være tilfældet, da Universidad indberettede transferbeløbet til de chilenske fodboldmyndigheder.

Her var beløbet derimod svarende til 39 millioner kroner, og så er der altså tale om FC Midtjyllands dyreste køb, hvis vi fraregner den meget specielle Anders Dreyer-retur fra Rubin Kazan efter Ruslands krigserklæring mod Ukraine i 2022, og samtidig en af de dyreste transfers i Superliga-historien.

Til den pris skal der naturligvis spilles endog rigtig god fodbold, men det er ikke noget, der umiddelbart bekymrer den 19-årige sydamerikaner.

”Jeg vil skabe et navn for mig selv. Jeg vil hente anerkendelse ved at opnå store ting, og for altid at være der for mit hold. Og så vil jeg allerhelst gerne slå mit navn fast hos fansene og i klubben. Jeg vil gerne være en spiller, fansene holder af, og som hjælper klubben med at vinde titler,” siger Dario Osorio, der ikke selv var klar over, at han var FCM's dyreste spiller.

”Det er ikke noget, jeg tænker på som noget, der hverken motiverer mig eller lægger ekstra pres på mig. Ærlig talt, så vidste jeg det ikke en gang, du er den første, der fortæller mig det. Men altså, nej, det er ikke noget, der presser mig eller motiverer mig i sig selv. Motivation handler om så meget andet og mere end, hvad man som fodboldspiller er handlet for. Og hvad jeg er handlet for, det har jeg jo alligevel ikke haft indflydelse på. Så nej, det er slet ikke noget pres,” siger Dario Osorio.

Ambitioner med Chile
Hjemme i Chile er Dario Osorio en af dem, man regner med i de kommende år.

Man troede, kantspilleren skulle til en væsentligt større klub end FC Midtjylland, der ikke er nogen kendt størrelse for andre end kendere og insidere.

AC Milan eller en klub i Premier League havde været lettere at forklare, men det skal nok komme, håber den nye FCM-spiller.

”Mit mål omkring landsholdet er meget det samme, som jeg har her som ny spiller i FC Midtjylland. Jeg vil skabe et navn for mig selv på landsholdet. Jeg håber, vi kan kvalificere os til VM, og også at vi kan gøre det godt til Copa América. Det vil jeg meget gerne være med til. Det er en drøm at være blandt dem, der kan skabe glæde for fansene og det chilenske folk,” siger Dario Osorio.

Eks-landsholdsspilleren Arturo Vidal er blandt dem, der har undret sig og kritiseret skiftet, så der er noget at bevise i en hjemlig fodbolddebat, der til tider er mere voldsom, end hvad vi oplever i Danmark.

”Min familie og mine venner er enormt glade på mine vegne. De ved, at det er et godt skridt i min karriere, og at jeg har gode muligheder for at fortsætte min udvikling.”
”Der er mange, der ikke kender FC Midtjylland og ikke ved, hvordan klubben fungerer, og hvad den kan. Men jeg ved, at dem, der har sat sig ind i tingene i Chile, forstår årsagen til, at jeg valgte at skifte til FC Midtjylland, siger Dario Osorio.

Dario Osorio om

At spille med Alexis Sanchez
”Alexis Sánchez er et kæmpe forbillede for mig, ligesom han er for mange unge chilenske fodboldspillere. Jeg har spillet lidt med ham på landsholdet allerede, og jeg håber meget på at spille mere med ham i fremtiden. Det er fedt at få muligheden for at spille med ham, for mange er han jo den bedste spiller overhovedet i Chile.”

Om at skifte til en større klub i Europa
”Jeg tænker slet ikke på, hvad der måske skal ske en dag langt ude i fremtiden. Det hele handler for mig om at tage tingene dag for dag, og ikke forhaste noget. Jeg har altid haft det sådan, at det handler om den klub, man spiller lige nu. Jeg er i FC Midtjylland nu, så alt handler om, at jeg skal være fokuseret. Og hvis der så en dag ude i fremtiden kommer tilbud på mig, jamen så er det noget, vi sammen tager stilling til til den tid.”