Video : Tipsbladet
Superliga

Allerede forelsket i OB: De har givet mig en cykel

En finsk humørbombe er stemplet ind i Ådalen.

OB har hentet en finsk midtstopper og landsholdsreserve i Serie B-bundklubben Cosenza. Han har lavet ét mål de seneste fire år og har tidligere haft skadesproblemer. 

Lad os bare være ærlige - Sauli Väisänen er ikke nogen voldsomt sexet Superliga-transfer på papiret. 

Til gengæld er der al mulig grund til at glæde sig til at opleve den finske forsvarsspiller, når Superligaen går i gang om et par uger. Naturligvis for at blive klogere på hans evner på en fodboldbane, men i høj grad også på grund af hans personlighed. Der kan sagtens gemme sig en fynsk fanfavorit i 29-årige Väisanen. 

Tipsbladet har mødt finnen til en snak om OB-skiftet, og der gemmer sig en sprudlende personlighed bag det mørke hår og de brune øjne. Sauli Väisänen taler som et vandfald, han har humor og fremstår i det hele taget som en ubekymret mand fra Helsinki. Han kunne godt være én, der kommer en del på TV, når først Superligaens rettighedshavere får øjnene op for, hvad det er for en type, der gemmer sig i den brede OB-trup.

Over for Tipsbladets udsendte giver han en smagsprøve, og han fortæller, at han allerede er vild med sin nye tilværelse på Fyn.

- Jeg kommer lige fra Serie B, og der er fokus kun på, hvad man gør på banen. Her er det professionelt hele vejen rundt. Vi får frokost efter træning – det gør man altså ikke alle steder i Serie B. Faktisk tror jeg, at det kun er i en enkelt klub, og så hæver de det alligevel af ens løn. Så meget for den service, siger Sauli Väisänen og tilføjer:

- Så jeg er vild med, hvordan man gør det i OB, og så værdsætter jeg, hvordan klubben også tager hånd om familien. Jeg har to børn, og vi har fået hjælp til at finde en lejlighed, børnehave og alle sådanne ting. Vi har sågar fået en cykel allerede! Hvor fedt er det ikke?

Finnen virker generelt til at have det fedt, men sådan var det ikke altid i Italien, hvor han de seneste år har tørnet ud for SPAL, Crotone, Chievo og senest Cosenza. 

- Jeg har været i Italien de seneste seks år, men rent faktisk ville jeg gerne have forladt Italien allerede for to år siden. Det lykkedes ikke dengang på grund af skadesproblemer, så jeg blev i Serie B i to år mere, men jeg har længe haft lysten til at prøve noget nyt her i livet. Derfor passede det mig fremragende, da OB meldte sig på banen.

- Min ”italienske karriere” var måske gået lidt i stå. Serie A var ikke et realistisk skridt for mig længere, og helt ærligt så var jeg ved at køre træt i at kæmpe for at undgå nedrykning i Serie B år efter år. Jeg havde brug for et sceneskifte, og jeg føler, at et land som Danmark er et godt sted for mine to børn at gå i børnehave og måske skole på sigt.

- Jeg er også tættere på Finland. Jeg glæder mig faktisk til at fejre jul hjemme i år. Jeg kan allerede fornemme, at I danskere synes, at Danmark er verdens bedste land, og her er virkelig også dejligt, men jeg synes altså, det er Finland. Det er ikke alle finnere, der har det sådan, og jeg tror, det skyldes, at mange i Finland er ret ydmyge. Det kunne jeg godt tænke mig at ændre.

- Nåh, det var et sidespring.

Historier er der nok af i Sauli Väisänen, og han er en taknemmelig opgave at håndtere som journalist - man behøver dårligt nok stille et spørgsmål for at få ham til at fortælle. Der er også historien om hans 25-årige lillebror Leo Väisänen, der til dagligt tørner ud for Major League Soccer-klubben Austin FC og er midtstopper ligesom OB-spilleren. 

- Det er jo ikke nogen hemmelighed, at jeg virkelig hader at tabe. Det kommer sig nok af, at jeg har en lillebror, som er nøjagtig på samme måde. Han spiller i MLS nu, og vi konkurrerer hele tiden. Vi har tæt på samme antal A-landskampe for Finland (Sauli Väisänen har 24 og Leo Väisänen har 25, red.), og vi kæmper om, hvem der opnår flest. Han er yngre end mig, så det bliver nok ham. Det irriterer mig lidt, fastslår OB-spilleren.

Kender Björn Wesström
Selv om Sauli Väisänen har tilbragt de seneste seks år i Italien, er han bekendt med skandinavisk fodbold. I en årrække tørnede han ud for AIK, hvor hans øverste chef var ingen ringere end Björn Wesström.

Det er naturligvis sådan, forbindelsen til OB er opstået.

- Jeg kender jo Björn Wesström rigtig godt, og det har selvfølgelig betydet noget for mig. Vi har haft en rigtig god dialog om tingene, og han gjorde rede for OB's projekt, og hvordan han så mig passe ind i det. Det hele føltes meget positivt, siger Sauli Väisänen, der glæder sig til den kommende sæson i Superligaen:

- Vi skal som minimum i top seks, og forhåbentlig kan vi nå endnu længere. Jeg føler, at klubben gør meget for, at vi skal nå det mål. Nogle gange oplever man, at der snakkes en masse, uden at der er handling bag. Det er bestemt ikke mit indtryk af OB. Jeg håber, vi kan forbedre os hvert år de kommende sæsoner. 

Den finske humørbombe har underskrevet en tre-årig aftale med OB og kan i øvrigt blive den 36. finne til at optræde i Danmarks bedste fodboldrække.