Video : Tipsbladet
Superliga

Satte altaner op i Århus: Så ringede telefonen

AC Horsens’ Magnus Jensen insisterer på, at oprykkerne har en masse positivt at opnå i de sidste to spillerunder og nægter pure at tale om kampene mod OB og Lyngby som enhver anden kamp. Tipsbladet har talt med Horsens’ forsvarsklippe.

Man skal være mere end almindeligt optimistisk for at få noget godt ud af Superliga-stillingen, hvis man er ansat i AC Horsens.

0,38 point har AC Horsens fået per kamp i 2013, hvilket dækker over en hårdt tilkæmpet sejr i Silkeborg i sidste måned, 1-1 mod Lyngby og 2-2 mod OB i forrige uge.

Og det bliver ikke meget bedre af at se kampene, hvor sidste efterårs stærke defensiv er vekslet til knap tre indkasserede mål per kamp.

Men optimist, det er et af de prædikater, man kan sætte på oprykkernes 26-årige forsvarsspiller Magnus Jensen.

”Der er mange scenarier i spil her til sidst. I mit hoved er det os, der kan gå ud og opnå noget i de to sidste runder. Det er trods alt AaB, der har mest at tabe ved at rykke ned, fordi det overhovedet ikke var forventet, og givet deres flotte historik,” siger Magnus Jensen.

Altaner i Århus

Magnus Jensen scorede ti mål på vejen mod Horsens’ oprykning sidste sæson og er kommet på tavlen i Superligaen tre gange, men hvor mange af hans kolleger og modstandere ikke har kendt meget andet end Superliga-fodbold og livet som professionel, var forsvarsspilleren egentlig en af dem, der ikke skulle være her.

”Det er bedømt ud fra hele pakken, at vi har sagt, at vi simpelthen ikke tror, at Magnus og Rasmus – og de andre – er gode nok til at være med på niveauet i A-truppen i Viborg FF.”

Sådan sagde udviklingschef Orla Højris til Viborg Stifts Folkeblad i 2016, efter Magnus Jensen og resten af U/19-holdet i Viborg FF havde vundet næstbedste række, og det førte karrieren på omveje, som Magnus Jensen i dag er glad for have oplevet. Første stop for forsvarsspilleren var nogle kilometer mod nord hosSkive.

”Jeg var medhjælper på et smedeværksted ved siden af min deltidskontrakt i Skive,” siger Magnus Jensen.

”Så jeg gik meget af tiden og satte altaner op forskellige steder i Århus. Jeg mødte på arbejde tidlig morgen, tog til træning i Skive om eftermiddagen, og var så hjemme sent om aftenen. Det er nok det hårdeste rent arbejdsmæssigt, jeg har prøvet i mit liv.”

”Så søgte jeg ind på universitetet, og ja, det gik ærlig talt fuldstændig forfærdeligt. Jeg gav mig til at læse international virksomhedskommunikation. På spansk. Det gjorde jeg i et halvt år, og så fandt jeg ud af, at det slet ikke gav mening at tage cyklen op ad Randersvej til universitetet for at læse det. Det fungerede overhovedet ikke for mig,” siger Magnus Jensen.

Her er vi fremme i 2019.

Skive havde et godt hold i sæsonen 2019/20, hvor Sebastian Grønning spillede i angrebet med den tidligere Horsens-angriber André Bjerregaard, og Magnus Jensens nuværende holdkammerat Thomas Santos var på midtbanen.

Skive endte sæsonen med at blive nummer fem i 1. Division, men Magnus Jensen nåede ikke at spille sæsonen færdig.

”Efter universitetet prøvede jeg så at sige at gå på fuld tid. Altså, jeg var jo ikke på fuld tid i Skive, men jeg forsøgte at leve sådan,” siger Magnus Jensen.

”Den stod på havregryn med rosiner og ikke særlig mange penge, og så levede jeg ellers så professionelt som overhovedet muligt med fokus på at træne og at spille fodbold. Om det var på grund af det er jo svært at sige, men jeg kom i hvert fald til Horsens et halvt år senere.”

”Jeg tror i hvert fald, min vej til at blive professionel og til Superligaen har givet mig, ja nok et lidt mere almindeligt udsyn på verden, på livet og på den fodboldbranche, vi befinder os i. Og en forståelse for de andre arbejdspladser og livssituationer, man kan befinde sig i, og som også sagtens kunne være blevet min hverdag,” siger Magnus Jensen.

Et opkald fra Bo Henriksen

Det var en anden tidligere Horsens-spiller, Mikkel Jespersen, der anbefalede midtstopperen til Bo Henriksen, og Horsens-træneren, der i høj grad holdt den østjyske klub i Superligaen ved at spotte oversete divisionsspillere, kunne lide den 195 centimeter høje Skive-stopper, også selvom Jespersen egentlig ikke selv havde været nogen større sportslig succes for Horsens i Superliga-regi.

”Mikkel Jespersen havde både spillet i Skive og i AC Horsens, og han anbefalede mig til Horsens og Bo Henriksen. Så stod jeg der med Bo Henriksen i røret. Den Bo Henriksen, der så var præcis, som jeg kendte ham fra tv. 'Hvad så, du gamle', og alt det der. Det var et virkelig stort skridt for mig, og nok også det største, jeg har taget i min karriere,” siger Magnus Jensen.

”Jeg fik en fod indenfor, og jeg fik nogle få minutter i det første halvår, men det var vist mest bare for at holde mig glad. Jeg fandt ud af, at der er meget langt fra at få foden indenfor og komme på fuld tid, til man rent faktisk spiller en vigtig rolle.”

Sjovt i Superligaen

Magnus Jensen Superliga-debuterede i 2020 mod AGF og var med i ni kampe i Superligaen sæsonen efter, men det er først nu som stamspiller, at forsvarsspilleren for alvor føler sig som en del af den bedste række.

Han ligner en af dem, der kan blive tilbage i bedste række, hvis Horsens ender med at rykke ned i weekenden i næste uge, og Superligaen har været et skønt sted for alvor at stifte bekendtskab med, også på trods af tristessen her i 2023.

”Der har jo faktisk været virkelig mange ting, der har været sjovt ved at prøve. Det sjoveste har faktisk været at komme rundt på de stadioner, som jeg har set fra fjernsynet i mange år.”

”Vi var også en gruppe ukendte spillere, der kom op. Modstanderne kendte os ikke. Og vi nogle spillere med kvaliteter, så modstanderen stod tilbage og tænkte: 'Hvad fanden? Kan man det i Horsens?' Vi kunne noget, de ikke havde regnet med,” siger Magnus Jensen.

”At få den stemning, der er på de forskellige danske stadioner ind under huden, og få en fornemmelse af, hvordan det er at være en del af det cirkus, som vi nu er en del af.

Hvor man kan mærke, at det betyder noget for mange mennesker. Den tur har faktisk været det sjoveste,” siger Magnus Jensen.

”Specielt 1-0 i Parken i vores første kamp, det er jo noget af det største, jeg har været med til. Jeg kan også huske en hjemmekamp mod AGF, hvor vi tryner dem fuldstændig. Så der er nogle enkeltstående kampe der, som også har været store.”

En vigtig balance

”Jeg har stadig nydt den her sæson. Jeg har også nydt det her, hvor det er skidt. Altså, ikke lige så meget, som da det gik godt i efteråret, der var det sjovere. Selvom det er noget lort lige nu, så er det jo stadig nogle store oplevelser, man tager med. Vi skal huske at vi stadig bare laver, hvad vi synes er det allersjoveste i verden. Og for en del af os er det første sæson, hvor vi virkelig er del af det,” siger Magnus Jensen.

At Horsens nu er havnet i nedrykningsfare er i det store billede ikke noget, der overrasker så meget, om end det er en skuffelse oven på gode resultater i de tre første måneder af sæsonen.

Modstanderne har fået greb om oprykkerne og deres styrker, og i et par uger nu har Horsens været klar favorit til at ryge ned sammen med Lyngby, selvom Horsens stadig er a point med AaB.

Alvoren behøver man ikke forklare Horsens' spillere. Og selvom resultaterne har været elendige, har man ifølge Magnus Jensen formået at finde et leje, hvor spillerne ikke tager hverken for let eller tungt på situationen.

”Den balance er noget af det sværeste i fodbold overhovedet. De 90 minutter på banen føles virkelig som liv eller død. Og det er det jo i overført betydning også, fordi der er arbejdspladser og folks løn og sådan noget på spil. Den virkelighed findes, men der er også en virkelighed, hvor man går ud til ens mor efter kampen, og hun behandler mig ikke anderledes, efter om vi har vundet eller tabt. Der er nogle mennesker bagved, der sætter tingene i perspektiv,” siger Magnus Jensen.

”Ja, det er fucking vigtigt, at vi klarer den. Men der er også andre ting i livet, der er vigtige, og fodbold er ikke alt. Det er godt at huske på det perspektiv. Uanset, hvordan det går i weekenden, er der også et liv i næste uge, og solen står stadig op i morgen. Og det er meget vigtigt at have med, især i de her virkelig svære perioder, som vi er i lige nu.”

”Jeg mener, at vi som hold er gode til at ryste det af os, og at vi har været det op til langt de fleste af vores kampe. Vi har nogle personligheder i vores omklædningsrum, der er ekstremt gode til at sprede noget humør og glæde, og det er der virkelig behov for. Der har vi nogle personer, der er virkelig gode. Hvis man møder ind hver dag til begravelsesstemning, bliver man opslugt,” siger Magnus Jensen.

Det mentale overskud

Og opslugt og overvundet, det skal vi bestemt ikke tro, Horsens er, mener Magnus Jensen.

De spillede 2-2 med OB for et par uger siden, hvor Horsens to gange kom tilbage med udligninger. OB skal have en sejr, nu hvor man er fire point efter FC Midtjylland, og det kan også få indvirkning på den plads, Horsens får til at slå kontra.

Så det her er ikke ovre, mener Magnus Jensen, der samtidig heller ikke vil lade som om, at de to afsluttende kampe mod OB og Lyngby bliver 90 minutter, hvor alt er præcist som vanligt.

”Hvis man påstår, at man forbereder sig til en kamp som den mod OB præcis som alle andre kampe, jamen så lyver man. Det er den største løgn, for selvfølgelig er vi klar over, at der er mere på spil nu. Og det er efter min mening langt bedre at italesætte det, at tale frit om, at der er meget på spil, og at det betyder meget for os, og at vi både kan vinde og tabe meget i denne situation.”

”Jeg vil meget hellere have, at vi skaber rum for os selv på den måde til at tale om tingene, i stedet for at vi skal lade som om, at kampen er noget, den ikke er. Og når vi så går på banen, så får vi gudskelov følelsen tilbage af, at det her faktisk er noget, vi kender. Så skal vi bare spille fodbold, og det kan vi genkende os selv i,” siger Magnus Jensen.

”De her sidste runder er så meget et mentalt spil. De her kampe bliver vundet oppe i hovedet. Vi skal huske på, at vi har prøvet det her mange gange før, vi skal gøre de ting, vi er dygtige til, og jagte de små succesoplevelser i kampen, som giver os selvtillid og noget at ride videre på,” siger Magnus Jensen.

Underdog-statussen og troen på, at man nu kan udrette noget, skal gennemsyre opgøret med OB.

”Vi ville da på forhånd have solgt sæsonen for at ligge i den nuværende situation med to runder tilbage, hvor vi kan nå at redde os. Vores mål har været at holde os i live og så ende med at blive nummer ti, og det har vi rig mulighed for stadig at opnå,” siger Magnus Jensen.

Tipsbladet bragte i sidste uge en artikel, hvor blandt andre sportspsykologen Nikolaj Korsgaard fortalte om, at presset på spillere i en bundkamp er langt hårdere end på eksempelvis de spillere i FC København og FC Nordsjælland, der i disse dage har kroppen fuld af guldkamp.

Det billede kan Magnus Jensen genkende, men for ham at se behøver det ikke være en ulempe for AC Horsens lige nu.

”Det betyder noget at have mange succesoplevelser sammenlignet med, at man som bundhold jo ret ofte taber og skal grave sig op igen. På den måde er det 100 gange sværere og hårdere at være i en overlevelseskamp sammenlignet med at spille om oprykning. Men det er ikke sådan, at det er synd for os. Vi er tre hold i præcis samme situation,” siger Magnus Jensen.

”Dermed ikke sagt, at det ikke vil ramme os hårdt, for det ville det, hvis vi rykker ned. Men jeg mener, vi kan gå ind til de her to afsluttende kampe med et lille mentalt overskud sammenlignet med de to andre hold,” siger Magnus Jensen.