• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM /ritzau/

Næsten helt sikkert: Saudi-Arabien bliver VM-vært

Foto: Getty Images

Australien søger ikke om værtskabet i 2034 alligevel, og Saudi-Arabien ligner dermed VM-vært om 11 år.

Af /ritzau/

Saudi-Arabien kommer efter alt at dømme til at være vært for VM i fodbold for herrer i 2034.

Australien overvejede at byde ind på slutrunden, men det er nu droppet igen, skriver det australske fodboldforbund på sin hjemmeside tirsdag morgen dansk tid.

- Vi har undersøgt muligheden for at byde på VM, og efter at have overvejet alle faktorer har vi besluttet ikke at gøre det i forhold til turneringen i 2034, skriver forbundet.

Australien, der var vært for VM for kvinder i 2023, vil i stedet gå efter andre turneringer som de asiatiske mesterskaber for kvinder i 2026 og klub-VM for herrer i 2029.

Saudi-Arabien annoncerede sit officielle bud på slutrunden, kort efter at Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) 4. oktober gav 2030-slutrunden til et fælles bud fra Spanien, Portugal og Marokko.

Samtidigt opfordrede Fifa lande i Asien og Oceanien til at søge om slutrunden i 2034, da det ifølge forbundets rotationsprincip var deres tur.

Buddet fra Saudi-Arabiens Fodboldforbund (Saff) kom mindre end to timer senere.

Fifa opsatte samtidigt 31. oktober som deadline for bud på 2034-slutrunden og gav altså eventuelle bejlere mindre end en måned til at byde ind.

Det er Asien eller Oceaniens tur til at afholde VM i 2034, da Nordamerika ved USA, Canada og Mexico afholder slutrunden i 2026, og Afrika og Europa samt Sydamerika ifølge Fifa er dækket ind i 2030.

Uruguay, Argentina og Paraguay er således vært for hver én kamp i 2030, inden resten af slutrunden afvikles i Spanien, Portugal og Marokko. Alle seks lande er direkte kvalificeret til 2030-slutrunden som værter.

Kritikere har set den usædvanlige konstruktion og den korte deadline som et forsøg på at bane vejen for Saudi-Arabien som vært i 2034.

Samme aften som det saudiske bud blev annonceret, meldte Det Asiatiske Fodboldforbund (AFC) sig på banen, og AFC-præsident Salman bin Ibrahim Al Khalifa udtrykte sin fulde støtte til Saudi-Arabien.

Australien, der hører under AFC, meldte sig ligeledes på banen, men havde modsat Saudi-Arabien ikke et køreklar bud, hvorfor man i første omgang blot overvejede muligheden.

Indonesien kom kortvarigt også i spil som Australiens mulige medvært, men trak sig hurtigt igen og stillede sig bag Saudi-Arabiens bud.

Ingen andre lande i Asien eller Oceanien har meldt sig offentligt som bejler.

/ritzau/