Da finanskrisen i 2008 og de efterfølgende år ramte Superligaen, begyndte mange klubber at poste flere penge i at uddanne deres egne spillere i ungdomsafdelingen.
AaB og FC Nordsjælland skiftede fra at hente mange udlændinge og erfarne danskere til at spille med mange af deres egenudviklede spillere, men selvom fokus på talentudvikling og klubbernes egne talenter, faldt spilletiden til Superliga-klubbernes egenudviklede spillere markant i seneste årti.
Nu er der igen økonomisk krise i fodbold, udløst af den globale virus-epidemi, der har lukket næsten alle ligaer og skaber stor tvivl om, hvorvidt sæsonen 2019/20 overhovedet kan spilles færdig.
I flere klubber og i de store fodboldforbund tales der om en ny start og en opbremsning i stadigt større transfers og spillerlønninger, men er det også det, der kommer til at ske?
I samtaler med folk i det danske fodboldmiljø den seneste måned er tipsbladet.dk's redaktion flere gange stødt på konkurrerende teorier om de kommende år i Superligaen, hvor folk enten tror på en stigning i brugen af klubbernes egne talenter fra ungdomsafdelingen, eller på at både store og små klubber bliver oversvømmet med tilbud om billige udenlandske spillere til lave lønninger.
Den økonomiske krise i fodboldverdenen kan meget vel ramme meget hårdere i de fleste lande i verden end i Danmark, og fattigere, store fodboldnationer som Brasilien, hvor der er ekstremt mange professionelle spillere, kan muligvis oversvømme markedet med tusindvis af enten billige eller kontraktfri spillere.
Det kan gøre attraktive, dygtige spillere tilgængelige til langt lavere priser, end de samme spillere kostede tilbage i januar-transfervinduet, og adskillige danske klubber kan stå med valget mellem at give egne talenter og velkendte danske spillere chancen, eller at hente billige, potentielt dygtige udenlandske spillere til.
– Logisk set vil klubber have færre midler til at hente udenlandske spillere, men omvendt vil der på globalt plan være flere spillere til rådighed på fri transfer fra deres klub, decideret uden kontrakter eller, ikke mindst, markant billigere til salg end i de seneste transfervinduer, siger Mads Davidsen til tipsbladet.dk.
– Så udviklingen kan gå begge veje. Nogle vil alvorligt overveje at styrke førsteholdet på kort sigt med billigere, dygtige udenlandske spillere, mens alternativet kan være at lægge budgettet om for at prioritere akademiet højere. Jeg håber naturligvis på det sidste for dansk fodbold, men jeg har mine tvivl om, hvorvidt man kan modstå fristelsen til at hente billige udlændinge, siger Mads Davidsen.
Davidsen, der tidligere har været teknisk direktør for Shanghai SIPG og sidste år arbejdede som strategisk konsulent for Brøndby IF, efterlyser her i den tiltagende økonomiske krise, at Superliga-klubberne grundigt overvejer, hvem de selv er, og hvilken retning de skal i. Det alene at bruge egne talenter eller satse på at gøre det inden for et par år er i sig selv ingen garanti for succes på hverken kort eller lang sigt, mener han, og trækker AaB frem som eksempel.
Siden mesterskabet i 2014, som AaB vandt med mange egenudviklede spillere, har klubben ikke været i nærheden af at slutte i top 3 men er i stedet i gennemsnit havnet lige midt i rækken, og det er for Mads Davidsen et fint eksempel, der illustrerer, at egenudviklede spillere ikke alene garanterer, at man bliver en topklub.
– Man kan kun blive en topklub over tid, hvis ens budget er blandt de største i en liga. Der er evidens for, at fodboldtitler over tid er 70 procent defineret af budgettet, og selvom AaB er et eksempel på, at man kan poppe frem i enkelte sæsoner med et lavere budget, og at de fleste finder deres projekt sympatisk, så er det ikke holdbart over tid, i hvert fald ikke hvis man vil være fast topklub, siger Mads Davidsen.
– Man skal som klub være afklaret med, hvad ens strategi er, og hvor man befinder sig i fødekæden, og grundlæggende findes der fire klubtyper verden over i de bedste ligaer. Der er storklubberne, der vinder mesterskaber og spiller med om de store turneringer som Champions League, der er potentielle titelvindere, der er stabile midterklubber, og så er der overleverne. Man snyder kun sig selv, hvis man tror, man som de eneste nærmest i hele verden kan omgå den logik og være et fast tophold med et langt mindre budget, siger Mads Davidsen.
Mads Davidsen er skeptisk overfor det resultatpres, Superliga-strukturen skaber, et pres der ikke bliver mindre i de kommende sæsoner, hvor ligaen med 12 hold deles i to slutspil efter 22 runder i modsætning til de nuværende 26, hvilket kan give endnu mindre plads og mod til at give unge talenter 10-20 kampe til at lære og bevise deres værd.
Han håber, klubberne vil være tålmodige, både med de unge spillere i en tidspresset Superliga-struktur og i forhold til at fyre cheftrænere, hvilket efter Davidsens mening også er et sted, hvor utålmodigheden og stressen i Superligaen kommer til udtryk.
– Der er et stigende ydre pres, som også har ramt Danmark, og det giver mindre tålmodighed fra ledelsens side. Alle prøver at vinde og tænker, at den næste kamp er den vigtigste, men det burde den ikke være. Superligaen ligger over det globale gennemsnit for trænerfyringer, hvilket chokerer mig i et vidensamfund som det danske, hvor vi burde konkurrere på viden og struktur. Men trænerne bliver presset og fyret, og det evige pres er ikke befordrende for at bruge de unge spillere, siger Mads Davidsen.
Læs også:Brøndbys slingrekurs er stoppet: Klubben har genfundet sig selv
Læs også:Kongecitater fra fortiden: Dansk fodbold ville være fucking miles away

Danske Bank efterlyser tidligere Brøndby-angriber

Hullet defensiv organisation frustrerer FCN-træner

Udlejet AGF’er tabte hovedet og så rødt

Sørensen sendte Messi ud: ‘Det rangerer højt’

‘Jeg kan kun tage hatten af for det han har gjort’

Superliga-boss svarer Frederik Birk igen

FC København har Arsenal-angriber i kikkerten

Åben for skifte

Afslører venskab: Brøndby-stjerne hjalp mig meget

Får Barcelona-comeback efter syv måneder

Afsløring: Frankfurt forøger jagt på Kvistgaarden

Vrisser ad journalist: Kender du reglerne?

Ekspert undrer sig over dommervalg til Brøndby-FCK

Thomas Frank: ‘Penge er afgørende’

Ophedet stemning: – Vi giver hånden bagefter

Thomas Gravesen slagter Real Madrid: ‘En skamplet’

Han vender tilbage til AGF

Falsk Bo Henriksen-historie i omløb

Trods 3-3: Strategisk brøler til 100 mio, Brøndby!

Afsløring: Vejle Boldklub forlænger med Lasse Flø

Manchester United henter fransk angriber

Skræksæson: Løntung dansker meldes på vej væk

På vej tilbage til FC Midtjylland?

FCK-rivaler savler over German Onugkha

Vil have disse tre spillere til Real Madrid

Højlund-episode ‘vil blive talt om i årtier’

Drømmer om at hente Jonas Wind og Thomas Müller

Imponerer mod FC København: ‘Rigtig højt niveau’

Nu hyldes Rasmus Højlund: ‘Det ændrede alt!’

Ude i kulden i FCM: Jeg kan smile på lønningsdag

Flad Champagne-fest på Rivieraen

– Rigtig mange samtaler med Neestrup om det

– Spiller mod 11 spillere ikke mod 28.000

United på kurs mod ren engelsk finale

FCK-profil jubler: ‘Jeg kommer til at gøre alt’

FCK har særlig klausul på eksspillere

Genialt! FCK kunne få minimum 50 mio. for ham

Ude af holdet: FCM-boss åbner for skifte

Jacob Neestrup: ‘Den skal du ikke tørre af på mig’

Sådan gik det, da FCK slog Viborg med 1-0

Vildt: Sporting tager Conrad Harder-dom til CAS

Neestrup skifter seks mand mod Viborg

Meister sparker Pisa millimeter fra drømmeland

Luk øjnene, Viborg: Lejesvend i katastrofal sæson

Flået ud i pausen: Brøndby-profil ærgrer sig

Danske toptrænere skal ikke til Wolfsburg

På tur med Superliga-rival: Rødvin og faglighed

Her er Jesper Sørensens drømmespiller

Afsløring: Kallesøe vil væk fra kaosramte Horsens

Kan ryge af holdet efter stort skænderi med Mæhle

Færdig i OB

Frederik Birk giver status på Nicolai Vallys

Rødglødende telefon: Åben for Superliga-comeback

Tipsbladet finder ny chefredaktør i egne rækker