Video : Tipsbladet
Superliga

Disse klubber har Superligaens 6 mindste budgetter

Tipsbladet har tjekket spillerbudgetterne i Superligaen efter sommerens transfervindue. Her er de seks klubber med de mindste budgetter i sæsonen 2022/23.

Denne artikel er fra Tipsbladets trykte udgave 9. september 2022.

Hvor mange penge bruger de forskellige Superliga-hold?

Det undersøger Tipsbladet hvert halve år, og nu er tallene opdateret efter sommerens transfervindue.

Og Superliga-klubberne kommer fra et meget aktive sommervindue, hvor der blev købt spillere som aldrig før, samtidig med at man ender med at sælge spillere for et godt stykke over 400 millioner kroner.

Her er de seks mindste spillerbudgetter i Superligaen.

AAB
43 millioner kroner

AaB’s spillerbudget falder en smule, da man ikke fik solgt spillere dyrt og derfor måtte se lidt flere voksne førsteholdsspillere stoppe, end man hentede til.

Det er dyrt at være AaB i disse år, og den nordjyske klub er eksempel på, hvor svært livet på transfermarkedet kan være, hvis man ikke får de livgivende salg til udlandet.

En forbedring af den dårlige position i tabellen efter de første to måneder i turneringen vil være kærkommen.

RANDERS FC
30 millioner kroner

Randers er i gang med den svære øvelse, det er at sige farvel til et succesrigt hold og holde sig i Top 6, selvom det er svært ikke at betale mere for afløserne.

Det er ikke mindst købet af Stephen Odey, der vejer i Randers, så budgettet stiger en anelse, selvom flere profiler er blevet solgt.

Randers fortsætter med at præstere over finansiel evne og leve af at være et taktisk velforberedt og fleksibelt mandskab, der skubber marginaler over på egen side. Det kræver også, at man bliver ved med at ramme rigtigt med købene.

Randers' budget er steget en smule til denne sæson, men man er fortsat et stykke efter de lønninger, de store provinsklubber kan og vil betale.

SILKEBORG IF
27 millioner kroner

SIF har nu købt Lukas Engel af Vejle, og var bare en af flere spillere, Silkeborg betaler for, hvilket betyder, at budgettet stiger.

Der kom 44 millioner kroner i kassen for Rasmus Carstensen og Nicolai Vallys, og en del af de penge er investeret videre i truppen, som er dyrere i denne sæson, og også bliver det med en klækkelig europæisk bonus fra Conference League.


VIBORG FF
21 millioner kroner

VFF solgte for andet transfervindue i træk en profil for et pænt millionbeløb, men de nye spillere, man henter ind, kommer ikke længere helt så billigt, som da man var i 1. Division. Så budgettet stiger en smule til denne sæson, også fordi Nicolas Bürky er en ret markant og ikke billig spiller at få ind.

Men VFF er stadig en klub, der finansielt er mindre end de fleste, om end man denne gang ikke skal vippe langt større klubber som SønderjyskE og Vejle ud.


AC HORSENS
19 millioner kroner

AC Horsens har solgt Casper Tengstedt og betalt mindre beløb for tre nye spillere og tiltrukket Simon Makienok på fri transfer.

Det giver et større spillerbudget end i 1. Division uden at man overhovedet er i nærheden af den finansielle styrke, klubberne i resten af rækken har, på nær medoprykkeren Lyngby.

Det er dog påfaldende, at Horsens føler sig i stand til at betale mindre transfers for flere spillere – det tyder på en økonomisk optimisme, der også drejer sig om, at man kan se det næste store salgsemne i truppen, forsvarsspilleren James Gomez.


LYNGBY BOLDKLUB
17 millioner kroner

Lyngby har handlet på sommerens marked med kontrakten til den tidligere islandske landsholdsangriber Alfred Finnbogason og et par nye folk hentet i 1. division, men dyrt er det altså slet, slet ikke i Lyngby.

Alle andre i Superligaen har flere penge at bruge på lønninger og transfers, og belært af fortiden vil de nuværende ejere ikke spænde buen for hårdt, heller ikke hvis det samtidig betyder en retur til 1. Division, som må siges at være en overhængende risiko for Lyngby trods godt spil i flere kampe siden oprykningen.

Sådan fungerer et spillerbudget

Transferbeløbene er ikke det eneste, vi skal kigge på for at forstå Superliga-klubbernes forbrug.

For det er lønninger, der fylder langt det meste i klubbernes budgetter, og derfor giver det ingen mening at se på klubbernes forbrug på transfermarkedet uden samtidig at se på den langt tungere post.

For eksempel kan man ikke konkludere, at Viborg FF har flere penge til spillere end AaB, bare fordi Viborg i dette transfervindue har betalt flere penge i transfer for nye spillere end deres nordjyske rivaler.

Tidligere transfervinduers indkøb og store kontrakter til spillere betyder, at AaB samlet set bruger markant flere penge på lønninger og på at afskrive flere års transfers på spillere i truppen, end Viborg og gør, og det er et eksempel på, at man skal passe meget på med at sætte lighedstegn mellem størrelsen på en klubs transfers i et enkelt transfervindue, og at denne klub derfor nu skulle have større transfermuskler end udvalgte klubber.

Spillerbudgettet, som vi har opført her klub for klub, er den årlige udgift til løn og bonus til spillere og trænere på førsteholdet, og til signon-fees og til afskrivninger på transfers.

Et eksempel.

FC København har købt Andreas Cornelius for 45 millioner kroner i Trabzonspor.

Dette beløb skal FCK afskrive over kontraktperioden, som er fem år, hvilket svarer til 9 millioner kroner per år.

Hvis vi antager, at Cornelius som topprofil får en årsløn på 8 millioner kroner, fylder han dermed 17 millioner kroner på FC Københavns spillerbudget.

Afskrivninger på signon-fees og goder som fri bil, fri bolig, andre personalegoder samt bonusser for forskellige præstationer belaster også spillerbudgettet.

Når en klub sælger en spiller, bliver hele salget bogført i selvsamme regnskabsår, også hvis større beløb først falder til betaling i et fremtidigt regnskabsår. Bonusser til spillerne og præstationsbetalinger til andre klubber alt efter sæsonens resultater kan skubbe spillerbudgettet op eller ned.

Tipsbladet har været gennem alle 12 klubbers seneste årsregnskaber og har med kilder i fodboldmiljøet vurderet hver enkelt klubs spillerbudget individuelt. Vi tager forbehold for fejl og mangler.