KØBENHAVN (Tipsbladet): Som Tipsbladet kan fortælle, havde David Blitzer og en række investorer et par år før købet af Brøndby IF kig på at købe FC København.
Det havde været en handel til et milliardbeløb, og Blitzer og en gruppe investorer i Global Football Holdings med nogle gengangere og nogle nye ansigter endte med i 2022 at købe Brøndby IF, der dermed kom under samme paraply som en stor gruppe klubber med investeringer fra David Blitzer.
Senere i 2024 kan det meget vel være, der skal nye penge til i Brøndby IF, der regner med et stort underskud på 110-140 millioner kroner for 18 måneder fra 1. januar 2023 til 30. juni 2024.
Men de beløb, der skal til for at drive Brøndby IF, og som skulle på bordet i en handel med FC København for et par år siden for ikke at tale om i dag efter to Champions League-deltagelser i træk, er ifølge en ekspert ikke noget, der på nogen måde er skræmmende for investorer som David Blitzer.
- Prøv at sammenlign prisen på selv FC København med at skabe et nyt franchise i MLS. Det koster dig 500 millioner dollar [cirka 3,5 milliarder kroner] bare i start-gebyr, og det er vel at mærke før du har hyret en træner, nye spillere og fundet et stadion at spille på og et træningsanlæg. Og du har ingen fans. Så er en fodboldklub i Danmark og mange andre steder i Europa ekstremt billig, siger Kieran Maguire, der er fodboldøkonom, professor ved University of Liverpool og forfatter til bogen The Price of Football.
- Der er så mange penge, der skvulper rundt i USA blandt de her investorer. De har så mange penge, de ikke ved, hvad de skal gøre af dem.
- Så ser de Ryan Reynolds og Rob McElhenney have succes med Wrexham, og der er en stadigt større appetit på spændingen og uforudsigeligheden i europæisk fodbold med oprykning, nedrykning, pokalturneringer, alt sammen noget, der er fremmed for dem, der arbejder i amerikansk sport. Og mange kan lide det. Der er en fantastisk stemning på mange stadions i europæisk fodbold, og alt det her tæller som noget positivt.
FCK og Brøndby er billige, ikke dyre
Milliarder for at købe FC København, en fordobling af spillerbudgettet, et nyt træningsanlæg.
Og i Brøndbys tilfælde udsigt til, at man sandsynligvis skal finde et nyt, trecifret millionbeløb inden for relativt kort tid for at fortsætte satsningen på et Superliga-hold, der rækker ud efter guldet.
Det er mange penge for de fleste mennesker, forretningsfolk og virksomheder, men ifølge Kieran Maguire er det virkelig billigt for investorer som David Blitzer og en gruppe meget velhavende forretningsfolk fra især USA, der ikke bare er god for én eller to men mange milliarder kroner, for ikke at sige dollar.
For investorer som Blitzer og hans kolleger er det håndører, siger Kieran Maguire, da Tipsbladet opridser samtalerne i 2020 om et muligt køb af FC København.
- Med deres midler er de penge, der her var tale om, ikke noget problem. Det virker jo til, at de eksisterende ejere i FC København ville sikre deres arv og klubbens udvikling og kurs, når de ikke var der længere. Det minder om, da Chelsea blev handlet i 2022. Klubben kostede 2,5 milliarder pund [over 20 milliarder kroner], og Clearwater forpligtede sig til yderligere investeringer på 1,75 milliarder pund [15 milliarder kroner], siger Kieran Maguire.
- Og så skal vi ikke underkende, at for investorer som Blitzer og andre sportsinteresserede rigmænd, er det ret så attraktivt at kunne sige til de andre milliardærer, at 'min fodboldklub skal møde Liverpool'. Eller AC Milan og Real Madrid i den her nye Champions League. Den anerkendelse og respekt, man får, altså hvordan skal en milliardær ellers imponere andre milliardærer? Man skal have noget unikt. Der kan en klub, i dette tilfælde FC København, også blive et trofæ for en ny ejer, mindst lige så meget som en profitgivende forretning.
Og det samme gælder i endnu højere grad for den nuværende situation i Brøndby, der efter danske standarder ellers har brugt Global Football Holdings' indledende lån på omkring 225 millioner kroner temmelig hurtigt.
- For dem er det ikke mere omfattende, end hvis du og jeg går ud og får en god middag i byen. De her investorer har tjent deres penge og tjener rigeligt andre steder. De er i høj grad i fodbold fordi, at det er sjovt.
Så de 30 millioner euro, de snart har brugt og tilsyneladende er nødt til at følge op med nye investeringer, det er ikke mange penge?
- Det er bare prisen for at investere. De penge er virkelig ikke noget problem for dem, de ser på et meget større billede end det, siger Kieran Maguire.
Klubber som FCK og Brøndby bliver mere værd
Det kan synes mærkeligt, at investorer med mange penge åbenbart er villige til ikke bare i ét men adskillige år er indstillet på at tabe penge.
For med mindre Brøndby ryger i et godt gruppespil og sælger Mathias Kvistgaarden for et stort millionbeløb til sommer, er det ingen selvfølge, at 2024/25-sæsonen giver et plus for Brøndby, eller for den sags skyld de efterfølgende år.
Men chancen for at få succes og de få attraktive klubber, der efterhånden er tilbage i Europa, betyder efter Kieran Maguires vurdering, at det ikke er så vigtigt, om investorer som Blitzer og andre udenlandske klubejere i Danmark og andre europæiske ligaer tjener penge her i 2024.
- Amerikanerne betragter fortsat europæisk fodbold som voldsomt undervurderet i værdi sammenlignet med amerikanske sportshold i de store ligaer i USA. Jeg tror ikke, det handler så meget om at tjene penge år efter år på driften, hvis man som eksempelvis Blitzer og hans medinvestorer enten ejer eller har mindre andel i syv-otte fodboldklubber i Europa ud over ejerskaber i amerikanske sportshold.
- Klubberne stiger stadig markant i værdi. Prøv at se Ipswich i næstbedste række i England. De har lige kostet 105 millioner pund [915 millioner kroner] for en amerikansk investor, der købte 40 procent af aktierne. Det er jo en værdiansættelse på 250 millioner pund [2,2 milliarder kroner]. Det havde ejerne i Ipswich ikke fået for tre-fem år siden.
- Når man så ser en klub [som FC København], der allerede har indtægts-strømmene på plads i form af Europa-deltagelse, når der er stærkere regulering af udgifterne på vej i europæisk fodbold, så man ikke tabe så mange penge, så bliver det en god handel, siger Kieran Maguire.
Både Paris Saint-Germain, Manchester City og Liverpool har de seneste år solgt små andele til udenlandske investorer for betydelige milliardbeløb, og selv om FCK og Brøndby er langt mindre klubber, viser det for Kieran Maguire, at der er hold i teorien om, at klubberne vil blive ved med at stige i værdi.
- Se Fenway Sports Group, der ejer Liverpool. De købte Liverpool for 300 millioner pund i 2009, hvilket også dengang var for billigt, fordi de daværende ejere var i knibe. I 2023 solgte FSG 10 procent af deres forretning for 300 millioner pund. Jeg ved godt, at få klubber i verden er lige så attraktive som Liverpool, men det er jo en vanvittigt god handel for FSG.
Konkurrencen i Superligaen er stenhård. Se Tipsbladets gennemgang af spillerbudgetterne i de 12 klubber her.