Foto: IMAGO
Superliga

Brøndby overpræsterer helt vildt

Det har været en god sæson for Brøndby IF, men ifølge tal fra Opta har Jesper Sørensens mandskab også overpræsteret en hel del.

Superligaen vender tilbage, og foråret byder på en drabelig guldduel. I toppen af rækken udgøres top tre af FC Midtjylland med 36 point, Brøndby IF med 34 point og FC København med 33 point.

Det er sjældent set med en så tæt guldduel, og det er blot fjerde gang siden 2000, at tre hold har hentet 33 point eller flere efter 17 spillerunder.

Tipsbladet sætter i den forbindelse fokus på de tre tophold i samarbejde med analysefirmaet Opta - her med fokus på Brøndby IF.

Kæmpe overpræstation
I efteråret hentede Brøndby IF som nævnt 34 point, men ifølge Optas tal har Jesper Sørensens mandskab fået mere, end de har spillet sig til.

Faktisk er Brøndby IF kun på en fjerdeplads i Superligaen, hvad angår “expected points” med blot 28. Med andre ord har Brøndby hentet hele seks point mere, end hvad man kunne forvente, baseret på deres “expected goals”-tal.

Det er især, hvad angår mål scoret, at Brøndby IF har gjort det bedre end forventet. Mens de blå-gule scorede 33 mål, var deres expected goals for Superliga-efteråret blot 28,3. Altså har de overpræsteret med 4,7 scoringer - klart den største overpræstation i Superligaen i dette henseende.

Overpræstationen kan næsten egenhændigt tilskrives Nicolai Vallys. Efterårets Profil i Superligaen har overpræsteret med 4,5 grundet sine 10 mål fra 5,5 expected goals.

Held eller gode afslutningsevner? Det får vi måske svaret på i foråret, når vi ser, om skarpheden fortsætter eller ej. 

Millionindkøb kan løse problem, før det opstår
Der er også et potentielt problem, som millionindkøbet Filip Bundgaard kan løse, før det overhovedet er opstået ifølge Opta.

Brøndby IF kommer nemlig “kun” til femteflest afslutninger i Superligaen, hvilket også er med til at forklare deres store overpræstation i forhold til mål som beskrevet ovenfor.

Men Filip Bundgaard kan måske hjælpe i den forbindelse.

Ingen spillere i Superligaen har været involveret i flere afslutninger i denne sæson end Filip Bundgaard. Han skød selv 35 gange, mens han afleverede til en spiller, der afsluttede yderligere 26 gange. Fortsætter han de takter i Brøndby, kan han hjælpe mandskabet med at komme til flere afslutninger.

Brøndby IF indleder forårssæsonen i Superligaen og deres guldjagt med et brag af en kamp mod FC Midtjylland søndag den 18. februar.