Brøndbys energibundt har lært fra Uhre og 'Turbo'
Foto: Getty Images
Superliga

Brøndbys energibundt har lært fra Uhre og 'Turbo'

INTERVIEW: Tipsbladet har mødt Mathias Kvistgaarden til et stort interview om det gennembrud, der er på vej i Brøndby, forbillederne og de store forventninger.

Selvom træningen formelt sluttede for en halv time siden denne gråvejrs-onsdag i Brøndby, er Mathias Kvistgaarden stadig i gang ude på bane tre sammen med en håndfuld holdkammerater. Først sparker han fem straffespark sikkert ind bag Jonathan Ægidius, herefter er han med i en spontan øvelse, hvor Justin Che slår indlæg fra højre side til holdets offensivspillere, der pløkker bolden i kassen på akrobatisk vis. Og til sidst jonglerer han med Frederik Alves Ibsen, inden turen går mod de 20-30 selfie- og autografjægere, der står ved hegnet og venter.

Mathias Kvistgaarden er et energibundt og en powerspiller både til træning og i kamp, og det er ikke til at se, at Brøndby har tabt en hjemmekamp mod OB få dage forinden, for hverken fans eller spillere virker pressede over søndagsskuffelsen og den svingende sæsonstart.

”Selvom det ikke er sjovt at tabe, så er det vigtigt at holde humøret højt. Og det er rigtig vigtigt for os, at vi stadig får noget ud af vores træninger. Vi får ikke noget ud af at gå rundt og være sure, og vi er nødt til at komme videre. Der er ikke nogen, der ønsker at tabe, men hvis man går og surmuler over det indtil næste kamp, forbereder man sig ikke ordentligt,” siger Mathias Kvistgaarden til Tipsbladet efter en kort tur i omklædningsrummet efter endt træning.

”Kampen mod OB var hektisk. Vi havde gerne set, at vi havde fået point, og vi havde nok håbet på en sejr, men det skal ikke tage noget fra OB, der spillede rigtig flot herovre og med en god tro på tingene. Så det var selvfølgelig irriterende og skuffende, at det endte, som det gjorde. Men vi er på vej videre nu, og vi skal forberede os på den næste kamp,” siger Kvistgaarden.

Men selvom Brøndbys spillere og trænere ser fremad, er presset evigt stort i klubben fra Vestegnen. Sidste sæson endte med en kedelig femteplads, og mesterskabet i 2021 føles efterhånden langt væk. Med nye investorer og massive investeringer på transfermarkedet er forventningen, at Brøndby skal spille i den absolutte top i Superligaen. Det mærker Kvistgaarden og kompagni også.

”Der skal altid være en forventning om, at vi skal spille i toppen. Vi spiller i Brøndby, og vi har en kæmpe fankultur og en kæmpe support udefra. Og selve klubbens historie er kæmpestor. Så derfor er der en forventning om, at vi skal spille om de sjove pladser, og det er også vores egen forventning. Vi har lagt sidste sæson bag os. Det gik ikke som vi havde ønsket, men der var også mange lærerige perioder i den,” siger Mathias Kvistgaarden, der har bemærket, at der allerede er kritiske røster om holdets præstationer og udvikling i både de traditionelle og sociale medier.

”Brøndby er jo en stor klub i dansk fodbold, og derfor også en rigtig sjov klub for medierne og for fansene. Det er en klub, der er forventninger til; ikke kun for os selv og for Brøndby, men også udefra er der mange forventninger til os. Og ikke kun fra supporterne. Det er også fra medierne, der har store forventninger til os. Så det er et pres, som vi skal have på vores skuldre, og vi skal være vant til, at det er der. Det er et pres, og det vil det altid være, men jeg tror på, at vi kan komme i toppen. Jeg synes, vi har en god trup. Jeg synes, vi har rigtig fine spillere, og vi har en god trænerstab. Jeg tror på, at vi kan spille mere i toppen i den liga med den trup og trænerstab, vi har,” siger han.

Forbilleder fra før og nu

Mens der i løbet af 2023 har været grus i Brøndby-maskinen med en skuffende femteplads og fan-diskussioner om de nye investorer med stemningsboykot til følge, har året til gengæld været fremgangsrigt for Mathias Kvistgaarden. Den 21-årige angriber fik for alvor gang i målscoringen, da han lavede seks mål i Mesterskabsspillets 10 kampe, og han er i dag at betragte som en sikker mand i startopstillingen som en af de spillere med mest Brøndby-erfaring i truppen. Kun fem spillere i den nuværende trup har flere Superliga-kampe end Kvistgårdens 51 i den blågule trøje.

”Der er ikke nogen tvivl om, at jeg har haft en opadgående kurve i det sidste års tid, og det er blevet bedre og bedre for mig. Det er jeg utroligt glad for. Men der er stadig rigtig meget, der skal lægges på, og rigtig mange ting, der skal gøres bedre, når jeg spiller. Så det er ting, jeg arbejder med på træningsbanen og arbejder med i videolokalet med trænerne,” fortæller Mathias Kvistgaarden, der som angriber naturligvis gerne vil lægge flere mål til de nuværende 12 i Superliga-regi.

Vækker drømme i fansene

Og det er netop de mål, der skaber store forhåbninger blandt fansene i disse måneder, for man tørster efter spillere med succes, der som guld-spillerne Jesper Lindstrøm og Morten Frendrup er opdraget fodboldfagligt i ungdomsafdelingen.

”Jeg vil gerne lave flere mål og komme frem til flere chancer. Men der er mange ting i spillet, som man ser ekstra meget, når man gennemser kampene igen. Det handler om de små detaljer, som det jo gør i den her branche,” siger Mathias Kvistgaarden, der både finder inspiration, lærdom og motivation hos tidligere holdkammerater, nuværende holdkammerater og store Brøndby-ikoner.

”Jeg arbejder meget med alle trænere, og jeg ser meget video med, hvad andre spillere har gjort. Hvad var det, Mikael Uhre var god til? Hvad er Simon Hedlund god til? På den måde kigger jeg både på konkurrenter og medspillere og ser, hvad jeg kan forbedre. De har opnået nogle ting, jeg også gerne vil opnå,” fortæller Kvistgaarden med en tanke på den tidligere Superliga-topscorer Mikael Uhre, der i dag spiller uden for landets grænser.

”Uhre han havde en tid i Brøndby, der startede meget stille og roligt, men så slog han igennem og præsterede. Der er ikke nogen tvivl om, at det også er den vej, jeg rigtig godt kunne tænke mig at komme. Men jeg kigger mere i forhold til spillestil, og der er det meget på Hedlund. Jeg synes, at Simon er en fantastisk forholdsspiller, og vi har lidt mere samme kropsbygning og størrelse, hvor Uhre har lidt mere fysik, end jeg har,” siger han.

Klublegender

Og så er der jo også en af de historiens store Brøndby-angribere, der kan hjælpe på træningsbanen og i dagligdagen, for Bent ’Turbo’ Christensen er en del af staben i Brøndby, og han hjælper også Kvistgaarden i jagten på det helt store gennembrud.

”Jeg snakker meget med alle trænere, Men Bent Christensen, Turbo Bent, snakker jeg rigtig meget med. Han er en træner, der hjælper de unge drenge her i Brøndby, men han har også selv været en spiller, som man kan spejle sig i. Han har opnået nogle ting, som man godt selv kunne tænke sig. Så der er ikke tvivl om, at han hjælper mig rigtig meget, og har hjulpet mig allerede rigtig meget i den her klub,” siger Mathias Kvistgaarden, der end ikke var født, da Bent Christensen spillede sin sidste kamp for Brøndby i 2000.

Alligevel gør det indtryk på en ung Brøndby-spiller, når en af klublegenderne lærer fra sig.

”100 procent. Nu sidder vi her i indgangen til Brøndby Stadion, og jeg kan se, at der er et billede af Bent, der scorer derhenne. Det viser noget om, hvor han har været i sin fodboldkarriere. Og det giver selvfølgelig inspiration og motivation til, at der vil jeg også gerne hen. Så ja, selvom man ikke selv har set ham spille, så ved man, at når han hænger malet nede på Sydsiden, oppe bagerst i det ene hjørne, så ved man, at det er en stor personlighed i Brøndby. At han vil bruge tiden på at hjælpe unge spillere på at blive bedre, det er fantastisk,” siger Mathias Kvistgaarden, der også finder inspiration hos tidligere holdkammerater som Morten Frendrup og Jesper Lindstrøm, der efter gennembrud i Brøndby er kommet til nogle af Europas største ligaer.

Sådan har det været siden ungdomstiden i Brøndby, hvor forbillederne har været klubbens førsteholdsspillere.

”I Masterclass er der en væg med billeder af spillere, der har debuteret i Brøndby. Man går forbi den væg hver dag og kigger, og det er en kæmpe inspiration, at man i mange år er gået forbi og kigget på spillere, der var nogle af de ældre, der fik debut, mens man selv var U15-spiller. Det giver meget til sådan nogle unge spillere, og det er derfor, det er vigtigt, at man selv som Superliga-spiller nu, der måske snart forhåbentlig kan komme den vej, kan give noget videre. Det kunne være stort selv at blive et forbillede for nogle en dag,” siger Mathias Kvistgaarden, der som alle andre unge danske spillere drømmer om at komme til udlandet en dag.

”Drømmen er jo selvfølgelig at komme ud og spille i udlandet, udenfor danske grænser på et tidspunkt. Det er jo enhvers drengedrøm. Men på kort sigt tænker jeg på denne sæson, og her er min drøm at jeg får lavet nogle mål og assists og generelt laver nogle gode præstationer. For at det langsigtede mål kan gå i opfyldelse, er der en masse kortsigtede mål, der først og fremmest skal opfyldes,” siger han.

I foråret forlængede Mathias Kvistgården sin kontrakt med Brøndby, så den nu løber frem til sommeren 2027, og han trives godt som en del af Jesper Sørensens startformation.

”Lige nu står jeg et rigtig godt sted. Jeg bliver ved med at udvikle mig, jeg bliver ved med at lære, og jeg får spilletid. Men lige så hurtigt som jeg er kommet til det, kan det gå den anden vej. Så det handler stadig lige nu om fokus, koncentration og hårdt arbejde, for at kunne holde momentum. For der kommer down-perioder igen på et tidspunkt. Det handler bare om at være så godt forberedt på de down-perioder som muligt. Jeg ser mig selv et rigtig godt sted i forhold til rollen på holdet, for jeg vil da tage den rolle, som trænerne giver mig,” siger Kvistgaarden, der med sin energifyldte, følelsesladede og intense spillestil har potentiale til at blive en publikumsfavorit i Brøndby.

”Jeg har altid været en aggressiv spiller, der har haft en masse energi og gejst, og jeg har brugt rigtig meget tiden heroppe på førsteholdet på at lære at bruge min energi rigtigt, så jeg ikke allerede er brændt ud efter 50 minutter. Så jeg er en spiller, der spiller med følelserne uden på tøjet, og hvis der sker et eller andet, som jeg ikke er enig i, kan jeg godt komme til at råbe min ærgrelse ud. Det er ikke fordi, jeg ikke kan lide dommeren; det er bare den måde, jeg lige kan få renset hovedet på. Jeg vil gerne vise, at jeg altid giver 110 procent for holdet,” siger han.

Gode perioder og dårlige perioder

Søndag venter en ny vanskelig kamp for Brøndby, når turen går til Farum og en vanskelig kamp mod FC Nordsjælland, og her vil der igen være pres på de blågule, der har brug for point efter skuffelsen mod OB i anden runde. Seneste indbyrdes opgør mellem de FC Nordsjælland og Brøndby endte med en 5-1-sejr til Brøndby i foråret, hvor Mathias Kvistgaarden scorede tre mål, så minderne er gode, selvom kampen blev spillet på Brøndby Stadion og ikke på kunstgræsset i Farum, hvilket er tilfældet på søndag.

”Det er nok den største dag personligt for mig i Brøndby,” siger Kvistgaarden om kampen i maj, hvor der ikke var meget på spil for Brøndby-holdet.

Til gengæld er der pres på holdet på søndag.

”Der er ikke nogen tvivl om, at det ikke bliver en nem kamp overhovedet. Men vi tror på os selv, og vi forbereder os så godt som vi kan. Vi glæder os alle sammen rigtig meget til at komme ud og spille igen,” siger Mathias Kvistgaarden, der er fortrøstningsfuld omkring situationen i Brøndby.

”Der er både gode perioder og dårlige perioder. Det er selvfølgelig de dårlige perioder, man skal kigge rigtig meget på, men vi skal også huske at kigge på de gode perioder. Så der er en masse ting, der skal kigges på i omklædningsrummet. Men jeg synes ikke, at det har været dårligt overhovedet. Jeg synes, at der er rigtig mange ting, man kan tage med, og rigtig mange lærerige ting,” mener angriberen.

Og så er der igen det med presset udefra. Brøndby vil ikke have godt af et nyt nederlag, for så vil der igen være en masse spekulation, snak og summen omkring hele projektet på Vestegnen.

”Man kan altid mærke, at der er et pres, uden tvivl. Men vi skal tage det pres til os og bruge det som inspiration. For der er en grund til, at der er det pres udefra. Det er fordi, at der er rigtig mange omkring den her klub, der elsker den her klub. Ligesom vi spillere gør. Det er et positivt pres at have på sig. For det er et privilegium, det vi har. At trække trøjen over hovedet, det er stort. Og det er stort for os alle sammen. Derfor skal vi også gå ud og gøre alt for at gøre os fortjent til, at vi har den trøje over hovedet,” siger Brøndbys unge offensivspiller med udsigt til en sæson med store udfordringer, store drømme og store fodspor, som han skal forsøge at gå i.