• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

Damsgaard retur? Vil hente stjerner hjem om få år

Foto: Getty Images

Emiliano Marcondes bliver ikke den sidste udlandsprof med en fodboldopvækst i FCN, der vender tilbage til klubben, hvis det står til sportsdirektør Jan Laursen.

Af Troels Bager Thøgersen

DENNE ARTIKEL ER FRA TIPSBLADETS TRYKTE UDGAVE FREDAG 9. JUNI 2023.

I FC København har man haft Andreas Cornelius og Mathias ”Zanka” Jørgensen hjemme to gange, og der er overvejelser om landsholdsspilleren Thomas Delaney, der i foråret spillede på en aftale i Hoffenheim.

FC Midtjylland har haft Erik Sviatchenko, Jonas Lössl og Pione Sisto hjemme igen efter ture til udlandet, og Brøndby IF havde Daniel Agger, Thomas Kahlenberg og Johan Elmander tilbage i klubben i slutningen af de tre stjerners karrierer.

FC Nordsjælland har eksspillere som  Mathias Jensen, Marcus Ingvartsen, Mikkel Damsgaard, Victor Nelsson, Andreas Maxsø, Peter Vindahl og Andreas Skov Olsen i større udenlandske ligaer og inde omkring det danske landshold, og på sigt kan FCN's sportsdirektør Jan Laursen se idéen at hente sådanne profiler tilbage til FCN, hvis omstændighederne er de rigtige.

”Det er også en hjælp for os, at vi nu begynder at have spillere, der får alderen til at vende tilbage til os, som Marcondes gjorde. Det kan være for en kortere periode, som det her i første omgang var med Emiliano, eller det kan være for at spille her fast og for at afslutte karrieren her.

Al den træning i at spille i toppen, alt det arbejde, vi har lavet i ti år forud for 2022/23-sæsonen, der tror jeg, at de største gaver til os venter forude, hvis vi tør blive ved, og ikke begynder at købe mange spillere udefra,” siger Jan Laursen.

Ikke for tidligt
For Jan Laursen er det dog vigtigt, at FCN ikke bliver en destination, man hurtigt vender tilbage til.

Det er ikke fordi, man ikke kan bruge eksspillerne, men man har i FC Nordsjælland uddannet dem til at klare sig i udlandet, og så vil det næppe heller være det bedste signal at sende til transfermarkedet og interesserede klubber i fremtiden, hvis FCN-spillere får det med at vende hurtigt tilbage til Danmark.

”Vi har gjort meget ud af ikke at lokke vores spillere hurtigt hjem igen. Vi har primært brugt vores ressourcer på at hjælpe dem med det, vi kunne hjælpe med. Vi har ingen ambition om at hente vores danske spillere hurtigt hjem igen. Vi er stolte af, at de holder ud derude. Ingvartsen kom afsted som en af de dyreste og endte så med at konkurrere med en topspiller. Så kommer han til Bundesligaen og kæmper sig tilbage. Og ditto med Mads Valentin, der ikke klarede sig ret godt på udleje i Schweiz, men nu er blevet en god Bundesliga-back med masser af kampe på resuméet,” siger Jan Laursen.

”Da Mathias Jensen ikke klarede sig i Celta, var det da fristende at ringe med det samme og sige, at han skulle hjem igen. Men vi prøvede faktisk at gøre det modsatte. Og vi er glade og stolte over, at vores folk har klaret sig,” siger Jan Laursen, der ser for sig, at FCN i løbet af få år begynder at hive spillere tilbage, som man i den forgangne sæson gjorde med Emiliano Marcondes i forårssæsonen.

”For de fleste af vores spillere er det lige et par år for tidligt endnu til at komme hjem. Men så begynder de også at nå den alder, hvor det vil være rigtig fedt at få nogle af dem hjem. Hvor det så er for at komme permanent hjem. Hvor de kan afslutte karrieren her og måske gå over i en trænerkarriere hos os bagefter. Vi skal være tålmodige og bakke dem så meget op som muligt, når de er ude, og så håber vi, at nogle af dem går vores vej, når de vender tilbage til Danmark.”

”Det kan også være, nogle af dem tager holdet i USA med på vejen, eller omvendt. Vi får en stor fordel af at have de her forskellige platforme. Vi arbejder hårdt med det, men det jo også det, vores ejere har købt ind på. At vi er en organisation, der hele tiden har turdet at arbejde langsigtet. På den måder føler jeg ikke, det er nogen tilfældighed, at vi har fået et meget solidt ejerskab,” siger Jan Laursen.

Læs hele interviewet med Jan Laursen i fredagens udgave af Tipsbladet, hvor sportsdirektøren fortæller om fremtidsplanerne og svarer på kritikken af en forårssæson, hvor FC Nordsjælland blev indhentet af FC København i tabellen.