Video : Tipsbladet
Landshold

Nu afgøres DK's position i europæisk fodboldtop

Onsdag stemmer Uefas 55 medlemslande om, hvem der skal sidde i forbundets øverste organ, eksekutivkomitéen.

Siden 2019 har Danmark været repræsenteret på det højeste fodboldpolitiske niveau i Europa. Onsdag bliver det afgjort, om det fortsætter sådan i yderligere fire år.

Jesper Møller, der er formand i Dansk Boldspil-Union (DBU), er på valg, når syv sæder i Det Europæiske Fodboldforbunds (Uefa) såkaldte eksekutivkomité skal fordeles ved forbundets kongres i Lissabon.

Eksekutivkomitéen er det bestemmende organ i Uefa, og der har Jesper Møller haft plads i de seneste fire år.

Men det er langtfra sikkert, at den nordjyske jurist bliver en del af det fine selskab i de kommende fire år.

Der er nemlig ti andre kandidater på stemmesedlen, når de 55 medlemslande beslutter, hvordan eksekutivkomitéen skal se ud i de næste fire år. Det vil sige, at fire kandidater bliver valgt fra.

Det har ikke været muligt at få et interview med Jesper Møller om valget i ugerne op til kongressen, og heller ikke i Lissabon har det været muligt at få DBU-formanden i tale om det forestående valg.

Efter at de nordiske lande tirsdag måtte se værtskabet for EM i kvindefodbold i 2025 gå til Schweiz, stillede Jesper Møller godt nok op til interview, men han ville ikke forholde sig til onsdagens valg.

- Det orker jeg simpelthen ikke at snakke om nu. Nu skal den her lige bundfælde sig, lød det fra Jesper Møller, da han dybt skuffet efter afstemningen om EM-slutrunden talte med pressen i Lissabon.

For udenforstående er det derfor umuligt at vide, om han er optimist eller ej. Han har desuden ikke gjort meget ud af at fortælle omverdenen, hvad han går til valg på.

Det har derimod den åbenmundede norske fodboldpræsident, Lise Klaveness. Hun har ført en aktiv valgkamp og flittigt argumenteret for at gøre op med den mandlige dominans i Uefa-toppen.

Men hendes kandidatur kan komme til at spænde ben for både hende selv og for Jesper Møller.

I hvert fald har den 41-årige tidligere landsholdsspiller en fornemmelse af, at mange af de 55 medlemslande er meget opmærksomme på geografi.

- Jeg har mærket, at når man taler med de andre præsidenter, så er geografisk balance ekstremt vigtigt. Tydeligvis meget vigtigere end kønsbalance, sagde hun tirsdag i Lissabon.

Karl-Erik Nilsson fra Sverige sidder allerede i eksekutivkomitéen, og han er ikke på valg onsdag. Det vil sige, at der vil være tre skandinaviske medlemmer af eksekutivkomitéen, hvis både Klaveness og Møller vælges ind.

Derfor frygter Klaveness, at Norge og Danmark blokerer for hinanden, og hun har udtalt, at hun ærgrer sig over, at de nordiske lande ikke har dannet fælles front i processen frem mod onsdagens kongres.

Lise Klaveness kan blive det første kvindelige komitémedlem, som ikke er valgt til den ene plads, der er dedikeret til en kvinde.

I år stiller walisiske Laura McAllister op til den plads, som Lise Klaveness har slået fast, at hun ikke vil konkurrere om. I stedet vil hun tage kampen op med Jesper Møller og de øvrige ni mænd, der er på stemmesedlen.

Foruden Møller og Klaveness er kandidaterne franske Philippe Diallo, albanske Armand Duka, tjekkiske Petr Fousek, georgiske Levan Kobiashvili, ukrainske Andrii Pavelko, skotske Rod Petrie, spanske Luis Rubiales, maltesiske Bjorn Vassallo og Hugo Quaderer fra Liechtenstein.

Kongressen begynder klokken 10 dansk tid onsdag og slutter ifølge planen omkring klokken 13. Alle medlemslande kan stemme på syv kandidater.

/ritzau/