Video : Tipsbladet
EM

DBU-boss vil vinde EM-guld: Det er udansk at sige

Peter Møller drømmer om, at danskerne hænger i lygtepælene i begejstring over landsholdets EM-præstationer.

Dansk Boldspil-Unions (DBU) fodbolddirektør, Peter Møller, satser på, at søndagens åbningskamp mellem Danmark og Slovenien blot er den første af syv danske EM-kampe.

Møller håber på, at Danmarks EM først slutter i Berlin om en lille måned, når holdet forhåbentlig har vundet EM-finalen. Han medgiver, at det lyder ambitiøst, men hvad er meningen med at tage afsted, hvis man ikke tror på guldet, spørger han.

- Vi drømmer om at vinde slutrunden, men det er ikke ensbetydende med, at vi gør det. Det er lidt udansk at sige, at man gerne vil vinde noget, men det er vores ambition, og det er vores drøm.

- EM-pokalen (fra 1992, red.) står i DBU's foyer, og man ser den, hver dag man kommer ind. Det er drømmen, det er målsætningen at vinde noget.

- Jeg ved godt, at herreholdet kun har vundet noget en enkelt gang, så med afsæt i historien er det svært at forvente flere pokaler, men det nytter ikke at stille sig tilfreds med at gå videre fra gruppen, hvis man kan mærke, at der er en kraft og indre ild i holdet til meget mere.

- Så skal man jo gå efter at bokse med højere oppe, og ultimativt skal vi jo vinde. Det kan vi gøre, hvis vi arbejder hårdt, siger Peter Møller.

Han ved, at alt skal gå op i en højere enhed, hvis Danmark skal ende med at tage fusen på Europas største fodboldnationer og stå med guldet. Og så skal spillere og trænerstab ikke tænke helt så langt frem i turneringen, som ham selv. De skal tage en træning og en kamp ad gangen.

- Jeg har været med som spiller og leder mange gange til slutrunder, og jeg ved, at når man spiller tre kampe på ni dage, jamen så er det første skridt at komme videre fra gruppen. Derfra kan alt ske i en slutrunde.

- Da der manglede 55 minutter af gruppespillet i 2021, havde vi ikke vundet en kamp endnu, men kom i semifinalen. Før Qatar havde vi en fremragende kvalifikation, men fokus var ikke, hvor det skulle være til slutrunden. Det var ikke spillernes skyld, det var DBU's skyld. Men det understreger, at det er svært at finde den rigtige formel for, hvordan man får succes, siger Peter Møller.

Selv hvis Kasper Hjulmand og co. må blive bremset inden slutkampen i Berlin, kan Danmarks EM sagtens være godkendt. Det er også et succeskriterium at sætte et aftryk, der vinder hjerter.

- Mindre end at blive europamester kan jo være godkendt, selv om det ikke er sjovt den dag, vi ryger ud. Jeg kan huske EM i 1984 og VM i 1986 - og da jeg selv spillede til VM i 1998 - vi vandt ingenting, men landsholdet skabte sammenhængskraft og fik folk til at drømme.

- Det er det, landsholdet kan, skal og vil gøre - der skal skabes højdepunkter, som alle husker. Derfor skal vi også opnå noget ved EM, som danskerne kan huske i mange år fremover - også hvis vi ikke bliver europamestre.

- Vi skal skabe resultater og spil, der avler en begejstring, hvor folk iført landsholdstrøjer hænger i lygtepælene på en sommeraften. Det er jo benzinen for os alle sammen, siger Møller.

Før EM var Danmark rangeret som det tiendebedste hold til EM af bookmakerne.

- Det stemmer nok meget godt med styrkeforholdet. Der er en del hold, som på flere områder er bedre end os, men vi har før bokset over vores egen vægtklasse, siger Peter Møller.

Danmarks EM-premiere begynder søndag klokken 18 i Stuttgart.

/ritzau/