• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Kenneth Jensen

13. December: Han var årsagen til, at vi kom i Superligaen

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Bag dagens låge i tipsbladet.dk's julekalender gemmer sig Vendsyssel FF og historien om en spiller og en god sæson, der fik klubben i Superligaen.

Af Kenneth Jensen

Julen nærmer sig med hastige skridt, og samtidig er et årti ved at gå på hæld.

Det har tipsbladet.dk valgt at markere i form af et historisk tilbageblik på de seneste 10 år og de klubber, der har været i Superligaen - fortalt med udgangspunkt i en spiller, der har sat et stort aftryk i perioden. Det behøver ikke være den bedste spiller, det største salgsobjekt eller driblekongen. Det kan også være en spiller, der forandrede historiens gang eller klubbens kultur.

Til at hjælpe har vi allieret os med en person, som har et indgående kendskab til klubben.

13. december byder på et blik på Vendsyssel FF i samarbejde med tidligere keeper og nuværende målmandstræner i klubben, Karim Zaza.

Karim Zaza har peget på Nicolai Flø.

De kan kun prale af én sæson i dansk fodbolds bedste række, men den sæson kom i hus på en meget mindeværdig måde.

Det skete i høj grad takket ære målmand Nicolai Flø, for det var målmanden, der med fornemme kampe gjorde, at klubben kom i playoffkampe. Her stod man over for Lyngby BK, og igen var Flø udslagsgivende, da målmanden blandt andet pillede et straffespark på et forsøg fra Herolind Shala. I stedet gik Vendsyssel op og scorede i den anden ende og endte med at sikre sig en Superliga-billet.

- Det er ikke, fordi jeg har arbejdet med ham, at jeg har peget på ham, men jeg synes, at var der én, der var årsag til, at Vendsyssel kom i Superligaen, var det målmand Nicolai Flø. Ikke at de andre ikke præsterede godt, det gjorde alle, men han peakede, det gjorde han absolut. I mine øjne er han den, der - hvis du ser over en korttidshorisont - har haft den største indflydelse, siger Karim Zaza om uddyber:

Læs også:6. December: En central person i Brøndbys genrejsning

- Vendsyssel har klaret sig godt i 1. Division i mange år, men hvad vil Vendsyssel blive husket for? De vil være husket for sæsonen i Superligaen. Det er det altoverskyggende. Og hvem har været årsag til det? Det har hele holdet absolut, men når jeg skal pege på én, er det Flø.

Det var ellers ikke hele vejen igennem til at se, at keeperen skulle ende med at få så stor betydning for klubben fra det nordlige Jylland. Nicolai Flø kom til klubben i sommeren 2016 bare få dage før turneringsstarten i NordicBet Ligaen, og det gik ikke specielt godt, forklarer målmandstræneren.

- Hans start var rigtig svær. Han blev vist nok hentet 10 dage eller en uge før, vi skulle starte op, og så spillede han mindre godt i tre kampe i streg. Klubben følte, at man skulle hente en anden, og så hentede man Jesper Christiansen tilbage, så Flø måtte afvige sin plads i et helt år. Men i det år kunne man bare se, hvordan han udviklede sig til træning.

- Det var helt vanvittigt, og så var det året efter, han fik lov at komme ind og stå fra start af, og han greb chancen og gjorde det eminent. Uden ham tror jeg ikke på, man havde spillet Superliga. At han så har mistet sin plads igen, det er en helt anden sag, siger Karim Zaza.

Zaza ved, hvad han taler om, når han snakker om målmænd. Den tidligere FC København-, OB- og Brøndby IF-keeper nåede at vinde det Gyldne Bur tre gange i en flot karriere i dansk fodbold, og efter han smed hanskerne, har han altså hjulpet andre med at blive bedre.

Og det imponerede altså Zaza, hvordan Flø kom tilbage og satte sig på målmandspladsen, efter han var blevet forbigået det første år.

- Du skal være lavet af noget specielt for at være målmand. Jeg plejer at sige, at målmandsspillet er 20 procent - maks. 30, hvad man evner med hænder og fødder, de resterende 70-80 procent er, hvad du har i dit hoved. Der findes et hav af dygtige målmænd, men som jeg ser det, er det det pyskologiske, der afgør, om du når det sidste step, og det beviste Flø, at han kunne. På trods af modgang kom han tilbage og gjorde det fænomenalt, siger Karim Zaza.

Læs også:5. december: Rasmus Würtz-salg var Lynge Jakobsens bedste handel

Den 44-årige målmandstræner kan relatere til Nicolai Flø, for ligesom Flø måtte Zaza gennem nedture, før han blev ramt af nogle opture.

- Presset var for stort for ham i starten, for han skulle ind og agere førstemålmand uden at have noget erfaring. Det er rigtig barsk. Det er de færreste unge målmænd, der kan gå ind og spille fejlfrit. Det ser man også i Superligaen i dag - uden at jeg vil nævne navne - der er mange unge målmænd, der betaler nogle dyre lærepenge, når de kommer ind. Ligesom jeg selv gjorde, da jeg kom ind i FC København. Jeg kom på for tidligt, og det var for stort et pres på mig, siger han.

Karim Zaza var selv med til at tegne klubben på banen i de første år af 10'erne, hvor det var ham, der skulle stoppe boldene fra at gå i kassen. Han har haft en afstikker til Qatar, hvor han var målmandstræner i den Michael Laudrup-trænede klub Lekhwiya SC.

Men han vendte tilbage og kunne ved selvsyn mærke, hvad det betød i sidste sæson for klubben at spille i den bedste række.

- For klubben og regionen har det betydet, at man har fået lov at måle sig med de store, og vi vil jo gerne tilbage og være en del af Superligaen igen. Det vil alle, men især de, der har fået smag for det og har oplevet de store stadions og den øgede opmærksomhed, både som spillere og som klub, for der er stor forskel, siger målmandstræneren der også har en lille historie fra sin tid i klubben, som han gerne vil dele:

- De tre år, jeg spillede i Vendsyssel, sloges vi om ikke at rykke ud, og det ene år reddede vi os på sidste spilledag, hvorefter jeg så stoppede i Vendsyssel. Og fra jeg stoppede og i de to efterfølgende måneder hentede man - så vidt jeg husker - fem-seks Superliga-spillere. Ken Fagerberg, Chris Sørensen, Jesper Christiansen på mål og flere andre, og jeg tænkte, "hvordan har man pludseligt fundet sådan en stor pose penge frem?".

- Der er mange af dem i Vendsyssel, der mener, at det var mine lønkroner, men der er jeg nødt til at sige, at det var det bestemt ikke. Men fra da af har man spillet med i toppen af 1. division og været et enkelt år i Superligaen. Det er meget sjovt. Jeg er nået til den erkendelse, at de skulle nok bare skulle af med mig. Der vendte bøtten, griner Karim Zaza.

Hans klub ligger i øjeblikket nummer fem i den næstbedste række, hvor der kun er én oprykker i denne sæson.

Nicolai Flø kæmper videre i Vendsyssel FF, der i øjeblikket har Peter Friis Jensen som førstemålmand i klubben.

Læs også:4. December: Det er lige før, man får tårer i øjnene af at snakke om det

-----
Se alt det bedste fodbold fra de største ligaer med YouTV - gratis prøvemåned

Superliga

Mere Superliga

Fokus