Video : Tipsbladet
Superliga

Deja vu: Superliga-klubberne skal bruge millioner udefra for at overleve

I fjor fik Superliga-klubberne tilført 66 millioner kroner. Siden 1995 har de fået tilført over fire milliarder, de fleste af de penge som regulære redningsaktioner.

Det er svært, hvis ikke umuligt, at drive en god fodboldforretning i Danmark. Ikke bare skabe overskud i ét eller to år, men blive ved med at gøre det og overleve uden hjælp udefra. Det har været tilfældet i årtier, og det slog 2017 en streg under.

I fjor fik Superliga-klubberne tilført 66 millioner kroner udefra, konkluderer en ny rapport fra Idrættens Analyseinstitut. Samlet set kom klubberne ud af året med et underskud på 24 millioner kroner. Syv af de 14 klubber gik i minus.

Tallene følger sådan set bare den tendens, der har stået på i årtier: Siden 1995 har klubber med mindst én sæson i Superligaen fået tilført 4,2 milliarder kroner.

Mens det "kun" var Lyngby BK, Brøndby IF og AGF, der i 2016/17 måtte have tilført penge, har alle danske topklubber på et tidspunkt været nødt til at gå rundt med hatten i hånden for at overleve. For selv om nogle af de 4,2 er gået til investeringer i eksempelvis stadion eller træningsanlæg, er langt de fleste gået til at holde klubberne i live, lyder det fra Idrættens Analyseinstitut.

- Hvis det ikke var sådan, så ville alle klubber, der har været i Superligaen, på et tidspunkt have gået konkurs. Jeg kan ikke komme på én klub i Superligaen, som ikke har gået på kanten af bankerot. Skulle der være en enkelt eller to, er det i den grad undtagelsen, der bekræfter reglen, sagde Rasmus Storm, der er analyse- og forskningsleder ved Idan, til tipsbladet.dk i forbindelse med sidste års opgørelse.

Vi hører så tit fodboldledere tale om at sætte tæring efter næring og kun bruge de penge, de har. Hvorfor kan de ikke leve op til det i det lange løb? Fordi fodbold ikke handler om at tjene penge som i så mange andre virksomheder. Det handler om at vinde trofæer, kvalificere sig til Europa, undgå nedrykning.

Måden, kan øger chancen for den slags, er ved at hente bedre - og som regel dyrere - spillere, så klubberne er fanget i et evigt våbenkapløb. Derfor taber de penge, og det bliver de sandsynligvis ved med.

Som Idrættens Analyseinstitut tørt runder årets opgørelse af:

- Set i dette perspektiv er der ikke meget, der tyder på, at vi har set de sidste aktie- og kapitaltilførsler i dansk Superliga-fodbold. Tværtimod.