• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Kenneth Jensen

Carlsen: Derfor var der ingen VAR-brug i AGF-FCM

Foto: Jan Christensen/Getty Images

FC Midtjyllands Alexander Scholz scorede på et straffespark mod AGF, mens en FCM-spiller var løbet for tidligt i feltet. Her fortæller dommerobservatør Jan Carlsen, hvorfor der ikke skulle gøres brug af VAR i situationen.

Af Kenneth Jensen

I det københavnske derby er der blevet sagt og skrevet meget om den manglende brug af VAR, da Kamil Wilczek misbrugte et straffespark, som Mohamed Daramy fulgte op på og scorede, selv om han faktisk var løbet i feltet, inden straffesparket var blevet taget.

Og så var der den anden topkamp, hvor Alexander Scholz scorede fra 11-meter-pletten for FC Midtjylland, der vandt 4-1 over AGF, men hvor en holdkammerat allerede var løbet i feltet, inden Scholz havde sparket.

Så hvad er op og ned?

Det har vi spurgt Jan Carlsen - der er dommerobservatør, en af Europas mest velansete fortolkere af fodboldloven og medlem af DBU's lovgruppe - om.

Og han fastslår, at det er to forskellige scenarier.

Lad os starte med situationen omkring Brøndby - FC København.

Da både Daramy og en Brøndby-spiller var i feltet inden Wilczeks spark, skulle Daramys mål altså ikke have talt. Men det ville heller ikke blive et indirekte frispark til Brøndby - i stedet skulle der have været omspark. Havde kun Daramy været i feltet inden sparket, skulle der være dømt indirekte frispark til Brøndby.

Man skal huske, at VAR ikke skal ind og vurdere, om en kendelse er tvivlsom. Men VAR skal rette en klar og åbenlys fejl. Og det kan videodommersystemet kun gøre, hvis der er tydeligt bevis for, at der er lavet en fejl.

Og det var der ikke i Brøndby-FCK.

- Jeg har talt med vores VAR-instruktør, som var i vognen i Brøndby for at evaluere og coache VAR-teamet efterfølgende. Man var samtlige vinkler igennem - også frame by frame på de bedste af dem - og man kan se, at Daramy tager et skridt, men der er ingen billeder, der viser, at han faktisk står i feltet, da der sparkes. Og da VAR skal have den rygende pistol og kunne løfte bevisbyrden for, at der er noget, der ser åbenlyst forkert ud, kan VAR ikke gøre noget. Der skal jo være nogle billeder at kunne vise dommeren.

- Principielt er det en faktuel afgørelse, om en spiller for tidligt i feltet eller ej, så VAR ville blot kunne informere dommeren om afgørelsen, men i en situation som denne ville man uden tvivl kalde dommeren ud til skærmen (hvis man altså havde billederne) på grund af kendelsens vigtighed, tidspunktet i kampen og hensynet til salg til omgivelserne, siger Jan Carlsen om situationen.

Og så er der opgøret omkring AGF og FC Midtjylland, hvor der altså var en FCM-spiller i feltet, da Alexander Scholz sparkede et straffespark, som han scorede på. Her handler det simpelthen om, at VAR kun skal fokusere på målmanden og for tidligt indtrædende spillere, som efter et brændt spark får direkte indflydelse på spillet. Altså i et scenarie som Daramy-scoringen, hvis der er bevis for, at en spiller har været i feltet inden sparket.

- Derfor kommer situationen i AGF-FCM ikke i spil hos VAR, men er den sædvanlige dommervurdering af, om dette var en bagatelagtig forseelse eller ej, siger Jan Carlsen.

FC København vandt 3-1 på Brøndby Stadion, mens FC Midtjylland vandt 4-1 på Ceres Park i Aarhus. FCM fører Superligaen med fire point ned til Brøndby, mens FCK på tredjepladsen er fire point efter Brøndby. AGF er nummer fire og tre point efter FCK.

Der resterer otte runder af slutspillet i Superligaen.

Du kan læse mere om Daramy-situationen her.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020

Superliga

Mere Superliga

Fokus