• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Gisle Thorsen

Eksklusivt: Kom helt tæt på FCK's ny cheftræner

Foto: Getty Images

I FC København har alle vidst, at Jacob Neestrup en dag ville ende som cheftræner i klubben. Den 34-årige københavner har i godt ti år forberedt sig på, at dagen skulle komme. Tipsbladet har talt med nogle af de personer, som Neestrup har krydset på sin vej, og tegner et portræt af den unge træner, der skal føre FCK ind i en ny storhedstid.

Af Gisle Thorsen

DENNE ARTIKEL ER FRA TIPSBLADETS TRYKTE UDGAVE FREDAG 30. SEPTEMBER 2022

Han brøler sine instruktioner ud med en sådan kraft, at det runger.

Jacob Neestrup er tæt på at kunne overdøve de fly, der denne tirsdag eftermiddag konstant passerer 10’eren i lav højde.

’Stop, stop,’ brøler han på et tidspunkt og afbryder spillet. Forklarer med tydelig stemme, hvad der blev gjort forkert.

’I want you to.’ ’We need to.’ Han siger det gang på gang, mens han med sit levende kropssprog viser, hvad han vil have. Hvis ordene ikke skulle være nok…

Ingen kan være i tvivl om, hvem der er chefen. Også når han trækker sig lidt tilbage og står i bredstående stilling med armene over kors og nøje betragter sine spillere.

Og ingen, der har set FCK træne, kan med troværdighed i stemmen sætte spørgsmålstegn ved, hvorvidt Jacob Neestrup har fagligheden med sig som fodboldtræner.

For det har den 34-årige FCK-boss.

Det betyder ikke nødvendigvis, at han bliver en succes som chef for Skandinaviens dyreste hold. Men forudsætningerne har han.

Derfor var valget af Jacob Neestrup som afløser for Jess Thorup heller ingen overraskelse for dem, der kender og har arbejdet sammen Neestrup - og heller ikke for hovedpersonen selv.

”Jeg har vidst, at den dag ville komme,” som han siger til Tipsbladet. Spørgsmålet var egentlig bare hvornår og under hvilke omstændigheder.

Da Hvidovre-målmand Filip Djukic hørte nyheden om Thorups fyring og Neestrups ansættelse, var hans første tanke ’selvfølgelig’.

Djukic var en del af et succesfuldt U17-hold i FCK, der i sæsonen 2015/16 under Neestrups ledelse vandt DM uden at tabe en kamp.

Jacob Neestrup havde på det tidspunkt været træner i FCK’s ungdomsafdeling i nogle år og fået ansvaret for et talentfuldt kuld med spillere som Jonas Wind, Victor Jensen, Morten Hjulmand, Nikolas Nartey, Mads Roerslev og altså Djukic.

”Vi var mange, der lærte meget af Neestrup. Han var så engageret og målrettet. Allerede dengang var han en træner, som der var meget stor respekt om. Jeg tror ikke, at der var nogen, der var i tvivl om, at han ville ende som toptræner,” siger Filip Djukic.

Nyt at stræbe efter

Målmanden fra Hvidovres Superliga-jægere fremhæver det, som de fleste gør, når de taler om Jacob Neestrup. Arbejdet ude på træningsbanen.

”Han forlangte, at vi gjorde vores bedste hver eneste dag, og var meget engageret. Du kunne ikke gå ind fra træning uden at have lært noget – og have givet alt. Jeg husker ham som sindssygt klog og ekstremt dygtig taktisk. Der var altid en plan med tingene. Intet blev overladt til tilfældighederne, og han udviklede hele tiden på holdet og fandt nyt at stræbe efter,” siger Filip Djukic.

Ikke alt var dog alvor.

Jacob Neestrup er en træner, der kan lave sjov og udvise empati, og at han er rap i replikken, gav han prøver på under pressemødet i Parken i sidste uge.

Her konstaterede han tørt, at tilbuddet om at blive cheftræner ikke var kommet med en brevdue.

I sin fremtoning er han langt mere Ståle Solbakken end Jess Thorup. Og når man ser ham træne, vækker det minder om nordmandens tid på banerne på Frederiksberg.

”Jacob er tydelig i alt, hvad han gør, og noget af det mest knivskarpe, jeg har set på en træningsbane. Rent fysisk flytter han folk hen til, hvor han mener, at de skal stå. Det er måske kun en halv meter, men den halve meter kan være afgørende. Så kan du som spiller være enig eller uenig, men du kan ikke bagefter sige, at du ikke forstod, hvad han mente. Du er ikke i tvivl,” siger Michael ’Mio’ Nielsen.

Som manager på School of Excellence var han med til at hive Neestrup tilbage til FCK, efter en skade havde sat en stopper for spillerkarrieren i en tidlig alder.

’Mio’ havde været team manager, da Ståle Solbakken hev ynglingespilleren Jacob Neestrup op i førsteholdstruppen og kendte ham derfor.

”Allerede dengang var han en ledertype og meget ærgerrig. Som træner på akademiet viste han, hvor fodboldklog han er. Han bidrog han til vores diskussioner og kom med vinkler, som vi andre ikke helt havde set,” siger Michael ’Mio’ Nielsen.

I lære hos Riemer

I FCK’s ungdomsafdeling stod Jacob Neestrup i lære hos blandt andre Brian Riemer, og han har mange af de samme egenskaber, som Thomas Franks højre hånd i Brentford.

Kombinationen af et højt fagligt niveau og et godt tag på mennesker gjorde de to til vellidte trænere i FCK og også eftertragtede.

Neestrup tog samme tur som Riemer fra ungdomstræner til assistent på førsteholdet under Ståle Solbakken.

Det var et træk, der skulle holde Neestrup i FCK, for andre klubber var begyndt at hive i trænertalentet, og i sommeren 2019 gik turen til Viborg.

Jacob Neestrup var formentlig aldrig i tvivl om, at han ville lykkedes i det jyske. Omgivelserne var det muligvis, men ikke længe, og spillerne blev hurtigt overbevist af den unge københavner.

Han fik sat sit tydelige aftryk i Viborg og støbt fundamentet for den nuværende succes i domkirkebyen.

”Jeg blev dybt imponeret over, hvordan han var på træningsbanen. Det skinnede igennem, hvor dygtig han er til at få spillere til at gøre, hvad han vil. Han lignede fra start en, der havde været cheftræner i 20 år,” siger Jesper Christiansen.

Den tidligere landsholdsmålmand blev en del af Jacob Neestrups trænerteam og lagde især mærke til én ting, når de to sad sammen på bænken:

”Der er mange trænere, der er i stand til at gå ind og ændre ting i pausen. Jacob har en evne til at ændre ting i løbet af kampen. Han er god til lynhurtigt få justeret, hvis der er brug for det.”

William Kvists plan

I sin første sæson i Viborg førte Neestrup klubben til en andenplads i 1. division, men gik glip af oprykning på grund en strukturændring.

I den anden sæson efterlod han ved vinterpausen et ubesejret hold på førstepladsen, og Lars Friis gjorde oprykningsarbejdet færdigt.

På det tidspunkt var Jacob Neestrup tilbage i hovedstaden som far for en adopteret pige og assistent for Jess Thorup.

Det var William Kvist, der stod bag den rekruttering, og den midlertidige sportschef havde en klar plan med at hente Neestrup hjem.

Hvis det en dag blev anset for nødvendigt at fyre Jess Thorup, havde FCK en træner klar.

Kvist vidste, at Neestrup kunne gå ind og overtage om ikke permanent så i hvert fald i en periode, mens man afsøgte markedet for en ny træner.

Så på den facon blev Jacob Neestrup hentet med tanke på både nutiden og fremtiden.

Jacob Neestrup vidste samtidig, at det kunne blive hans tur næste gang. Derfor var han også klar til at tage skridtet tilbage til assistentrollen – i en periode.

For Neestrup har i de seneste knap to år reelt været en cheftræner, der var assistenttræner for en anden cheftræner, og flere andre Superliga-klubber har i tidens løb haft fangarmene ude.

Senest havde AaB ham som et emne som Lars Friis-afløser. Men FCK ville ikke lade ham gå, velvidende at de snart selv kunne få brug for ham.

Dygtig i en tidlig alder

Nu bliver Jacob Neestrup den yngste cheftræner i klubbens historie, og det med alderen har fyldt meget.

I modsætning til Tyskland har der i Danmark ikke været tradition for at give unge trænere uden de store spillemæssige meritter chancen.

Nuværende landstræner Kasper Hjulmand blev kaldt ung (og af nogle også for ung), da han i 2011 som 39-årig tog over som cheftræner i FC Nordsjælland.

”Der er mange, der fokuserer på, at han er ung, men han har så meget autoritet og kan sagtens slå i bordet. Jeg ser det ikke som noget negativt, at han er ung. Jeg vil hellere sige, at han er dygtig i en ung alder,” siger Hvidovre-målmand Filip Djukic.

Som 34-årig deler Jacob Neestrup fødselsår med anfører Zeca og er bare nogle år ældre end Peter Ankersen og ’Kalle’ Johnsson.

Den nye FCK-træner kan dog i sin fremtoning virke ældre. Han har noget ’don’t mess with me’ over sig – igen er sammenligningen med Ståle Solbakken nærliggende – og Jesper Christiansen mener da heller ikke, at alderen bliver et problem:

”Han har en tydelighed i sin måde at kommunikere på. Det er lige meget, hvad de hedder, og hvor mange landskampe de har. De slipper ikke af den grund. Det er klart, at han har fået ting med sig fra Ståle, men han har også sin egen måde at styre sin trup på og er god til madskabspleje. Han kan sagtens lave sjov, og jeg fornemmer, at han er vellidt af spillerne.”

Den vurdering flugter ganske godt overens med Thomas Rasmussens.

Den tidligere Brøndby-spiller er ansat i agentfirmaet BTAM. Han har særligt fokus på unge spillere og har fra sidelinjen fulgt Neestrups karriere og også ageret sparringspartner for FCK-træneren.

”Han stiller enorme krav til sine spillere, men samtidig er han rigtig god på det menneskelige plan. Han er god til at forstå spillerne og giver alt af sig selv. ’Nees’ og Riemer er efter min mening nogle af de bedste ungdomstrænere, der har været i FCK, og man kan bare se på, hvor mange spillere der rykkede sig under dem. Der er mange, der har meget at takke dem for,” siger Thomas Rasmussen, der bruger ord som ambitiøs, dedikeret og ekstremt højt fagligt niveau om den nye FCK-træner:

”For mig minder han om de unge trænere, vi ser slå igennem i især Tyskland. Han har de samme kvaliteter. Da jeg første gang så og hørte ham træne U17-holdet i FCK, var jeg ikke i tvivl om, at han ville blive toptræner på et tidspunkt."

Kan få folk med sig

I FC København bliver sportsdirektør Peter Christiansens provokeret, når han hører sit Neestrup blive omtalt som et trænertalent.

Han insisterede på pressemødet i Parken på at kalde ham for toptræner.

”Jeg synes, at ’PC’ siger det meget rigtigt. Neestrup var et trænertalent for fire år siden, men er det ikke mere. Han er en toptræner nu,” siger Sune Smith-Nielsen, der er udviklingsdirektør i FC København og har været i klubben siden 2008.

Han nåede lige at stifte bekendtskab med spilleren Jacob Neestrup og var med til at hive ham ind i trænerfaget.

”Det var en ret nem beslutning. Han havde efterladt et godt indtryk som både talent og spiller på førsteholdet. Vi vidste godt, at han er en personlighed, og hans ambitioner brændte igennem fra første dag. Jacob var nysgerrig og ambitiøs og viste ledelsesmæssigt potentiale. Det var tydeligt, at det, han havde mistet som spiller, ville han opnå som træner. Rent fagligt ligger Jacob utroligt højt, og omkring det ledelsesmæssige har han vist stor flair. Han har en evne til at få folk med sig, og så er han en meget dygtig formidler på banen,” siger Sune Smith-Nielsen.

Jacob Neestrup overtager FC København på et svært sted i tabellen, men er selv i en gunstig position.

Jess Thorup var i sine gode perioder tålt på tribunerne i Parken, men blev aldrig rigtig elsket. Det var svært for ham at komme efter Ståle Solbakken, FCK’s suverænt største træner, og Thorup var ikke den type, som mange forbinder med FC København.

Det er Jacob Neestrup, og det i sig selv giver ham et bedre udgangspunkt end forgængeren.

”Jeg glæder mig til at se ham. Jeg tror, at han kan løfte opgaven og bliver en kæmpe succes i FCK,” siger Jesper Christiansen, mens Michael ’Mio’ Nielsen også tror, at FCK går lysere tider i møde med det unge hvide håb ved roret:

”Det er selvfølgelig altid trist, når en træner bliver fyret, men jeg skrev samme dag til Neestrup, at det var det eneste rigtige at vælge ham. Han bliver en stor træner.”

Det tror du?

”Nej, det ved jeg,” siger Michael ’Mio’ Nielsen.