Video : Tipsbladet
Superliga

Ekspert om Brøndby-manøvre: Det er ligesom at tisse i bukserne

Brøndby IF får ganske vist afviklet sin gæld, men får ikke mange nye penge i kassen. Og så længe millionerne fosser ud, bliver de underliggende problemer ikke løst ved den kommende aktieemission, siger investeringsøkonom.

Allerede nu har Brøndby IF sikret sig over 100 millioner kroner i den aktieudvidelse, som klubben tog hul på i dag. Det er bare ikke ensbetydende med, at der kommer 100 millioner nye kroner i klubkassen.

Det påpeger Per Hansen, der er investeringsøkonom ved Nordnet. Brøndby har allerede meldt ud, at langt de fleste af pengene skal bruges til at konvertere gæld til aktier, så står man som fan og spejder efter midler til at forstærke truppen, kan man spejde længe uden at få øje på noget.

For selv om Jan Bech Andersen og bestyrelsesmedlem Torben Bjørn Christiansen hjælper klubben af med dens gæld nu og her, laver Brøndby stadig det ene underskud efter det andet. For 2019 forventer den 75-79 millioner i minus, og for 2020 er det 20-30 millioner.

- Hvis man har stor gæld og løbende underskud, er det et stort problem. Hvis man skal lave en ombytning mellem gæld og aktier, er man nødt til at fjerne det underliggende problem: det løbende underskud, siger Per Hansen fra Nordnet til tipsbladet.dk.

- Det er ligesom, hvis man har et hul, der løber vand igennem. Så kan man hente nogle spande og få vandet væk, men man er nødt til at sørge for, at der ikke løber nyt vand i hullet. Ellers står man dagen efter og kigger på vandet og siger: "Det forstår jeg ikke. Vi tømte jo vandet i går." 

- Er det udtryk for, at Brøndby er i deep financial trouble? Ja, det er det, det afspjeler. Klubben er heldig at have velmenende mennesker, som gerne vil hjælpe. Det er fantastisk, men det tvinger omvendt ikke Brøndby til at bringe balance i regnskab.

Er sjette gang lykkens gang?
Brøndby har efterhånden båret spande til hullet en del gange. Den igangværende aktieemission er klubbens sjette siden maj 2013. Af samme årsag ved investeringsøkonomen Per Hansen godt, hvad han ville svare, hvis mulige investorer spurgte ham, om de skulle købe aktier i klubben i denne omgang.

- Så ville jeg sige til dem: "Tal lyver ikke, så det skal I lade være med." Det er det, der er sandheden. Det er ikke nogen, der har manipukeret med tallene, siger han.

Læs også:Har lånt flere penge af Jan Bech: Brøndbys gæld er steget med 25 millioner

- Faktum er, at Brøndby står med en gæld til Torben Bjørn Christiansen og Jan Bech Andersen på tæt på 100 millioner, og nu står de foran endnu en kapitaludvidelse. Så hvis man skal tro på, at this time is different, kræver det, at man er ualmindelig stærk i troen.

Spørgsmålet er så, hvor længe de to bestyrelsesfolk bliver ved med at holde hånden under klubben. Foreløbig har Jan Bech Andersen forpligtet sig til at gøre det til september 2021, men denne gang har han sat en beløbsgrænse på 53 millioner kroner.

Man skal desuden trække nogle af de penge, som klubben får ind i den aktuelle aktieemission, fra: alt over de 93,2 millioner, som går til gældskonvertering. 

Astronomiske beløb
Det er ikke første gang, Jan Bech Andersen sætter en foreløbig dato for, hvor længe han vil understøtte klubben. Men det er første gang, han begrænser beløbet. Det tolker Per Hansen som et signal.

- Med et økonomisk term kalder man det moral hazard. Det signalerer, at man ikke bliver ved med at være sidste udvej til evig tid. At Brøndby ikke bare kan regne med, at Jan Bech Andersen bare bliver ved med at bakke op med astronomisk store beløb, siger investeringsøkonomen.

- Det er det, jeg ser som kulminationen af, at han sætter både beløb og tidshorisont på. Betyder så, at det ikke kan laves om? Nej, for det kan det jo. 

Denne uge har været fyldt med historier om udenlandske investorer. Erhvervsmediet InsideBusiness skrev forleden, at Red Bull-ejer Dietrich Mateschitz havde været på besøg i Brøndby, og det samme havde en russisk delegation.

Brøndby bekræftede senere, at klubben løbende modtager henvendelser fra udlændinge, og Jan Bech Andernsen åbnede op for, at han kunne få en medinvestor ind.

Læs også:Brøndby justerer målsætningen og forventer nyt millionunderskud i 2020

Så er udenlandske penge løsningen?

- Det kunne måske være løsningen. Det lyder jo besnærende. Men jeg er ikke overbevist om, at det er en del af DNA'et på Vestegnen, siger Per Hansen fra Nordnet.

- En anden ting er: Hvilken forskel skulle det gøre? Det kan godt være, at Red Bull vil give 100 millioner euro for, at der skal stå "Red Bull" ude på Vestegnen, men hvis de ikke ændrer forretningsmodellen, bliver de bare de næste, der skal sende penge efter det.

- Hvis man har stor gæld og bliver ved med at producere underskud, hjælper det ikke at rekonstruere gælden. Det er ligesom at tisse i bukserne. Det hjælper kun midlertidigt, for gælden kommer jo igen, hvis underskuddene fortsætter.

Man skal ikke opfatte Per Hansens ord som et udtryk for, at han ikke vil Brøndby det bedste, siger han. For det vil han.

- Jeg håber absolut, det lykkes for Brøndby. Men jeg er skeptisk over for forretningsmodellen.

Læs også:Brøndby har sikret sig over 100 millioner: Det skal pengene gå til

Læs også:Jan Bech Andersen: Inden for fem år skal Brøndby kæmpe med om mesterskabet

Læs også:Sportsøkonom om Brøndby: Det er dyrt at spille sig op i top 3